Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žene na Twitteru svakih su 30 sekundi meta zlostavljanja

None Foto: Pixabay

Opsežno istraživanje organizacije Amnesty International pokazalo je da su žene na Twitteru znatno više izložene malicioznim i uvredljivim komentarima

Ako ste žena sa stavom koja je spreman svoje mišljenje o nekoj temi objaviti na Twitteru, imate dosta dobre šanse da će vas zbog toga netko maltretirati ili vam čak prijetiti. Barem tako tvrdi nova studija organizacije Amnesty International, prema kojoj su žene na Twitteru u znatno većem postotku izložene online nasilju. 

Studija je napravljena u suradnji s softverskom kompanijom Element AI, koja je sustavima umjetne inteligencije analizirala 228.000 tvitova upućenih ženama političarkama ili novinarkama u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. 

FILE PHOTO: The Twitter application is seen on a phone screen OD 2015. GODINE Twitter ukinuo više od milijun računa radi veličanja terorizma

Rezultati su pokazali da su žene u godini dana primile ukupno 1,1 milijuna uvredljivih ili problematičnih tvitova - u prosjeku jedan svakih 30 sekundi. 

Žene drugih rasa na Twitteru prolaze daleko gore od bjelkinja - žene crne boje kože u prosjeku su 84 posto češće na meti uvredljivih ili problematičnih objava. 

Online maltretiranje žena na Twitteru nije rezervirano samo za neke političke svjetonazore - praksa vrijeđanja žena na Twitteru rasprostranjena je diljem političkog spektra, piše Mashable

Rezultati istraživanja potvrdili su ono što nam žene već duže vrijeme prijavljuju - izjavila je Milena Marin, viša savjetnica za istraživanja Amnesty Internationala u priopćenju. 

- Twitter se pretvorio u mjesto na kojem su rasizam, mizoginija ii homofobija dozvoljeni i prolaze bez kontrole i sankcija - istaknula je. Dodala je i da Twitter nema opciju brisanja uvredljivih sadržaja nakon što je korisnički račun blokiran. 

Reuters/Pixsell ISILOV VELIKI PAD Twitter ugasio 235.000 profila u obračunu s ekstremistima

Amnesty International isporučio je rezultate svoje studije upravi Twittera. 

Twitterova šefiica za pravna i sigurnosna pitanja na društvenoj mreži Vijaya Gadde u priopćenju je odgovorila da je 'Twitter posvećen poboljšaju po pitanjima zdrave komunikacije, otvorene rasprave i civiliziranih razgovora na svojem servisu'. 

Dodala je da se u Twitteru koriste kombinaciju strojnog učenja i provjerama koje provode ljudi u procjenama prijava uvredljivih sadržaja, odnosno jesu li prijavljene objave u skladu s pravilima korištenja mreže. Dotaknula se i pojma 'problematične objave' kako ih je okarakterizirala studija Amnestyja, bez dovoljno detaljnog objašnjenja što točno podrazumijevaju pod problematičnim.

 Napomenula bih da je koncept problematičnog sadržaja u ovom kontekstu nejasan i da bi trebao biti predmet daljnje rasprave.

- Nije sasvim jasno kako ste definirali ili kategorizirali takav sadržaj, odnosno smatrate li da ga treba ukloniti - istaknula je. 

U priopćenju Amnesty Internationala su potvrdili da je Twitter reagirao na rezultate studije i zatražio od organizacije pojašnjenje definicije problematičnog i pozvao se na pravo slobode izražavanja te potrebu da se regulative o prihvatljivom i neprihvatljivom izražavanju precizno i usko definiraju. 

Komentari (2)
  • Nek naprave studiji za muskarce,garantiram da ce biti svakih 10 sekundi a ovisno o rasi i vjeri cak i manje.

    18. 12. 2018,   19:14
  • treba netko brisati te uvrede

    18. 12. 2018,   17:08