Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zima nije lav: Sedam ključnih savjeta za vožnju po snijegu

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL 10

S ovih sedam ključnih savjeta za vožnju automobilom po sniježnoj podlozi lakše ćete prebroditi nekoliko dana u godini kada je većina hrvatskih prometnica barem u nekome razdoblju dana zatrpana snijegom…

Pažljivo s papučicama gasa i kočnice

Svaka vožnja počinje stiskanjem papučice gasa, a završava stiskanjem papučice kočnice. I na jednoj i na drugoj papučici treba biti pažljiv i umjereno ih stiskati. Nikako nemojte naglo kretati, a kočenje treba započeti malo prije kako ne bi došlo do prejakoga stiskanja papučice, a samim time i do blokiranja kotača i proklizavanja, piše Auto start.

Ne radite nagle pokrete

U prometu ništa nemojte raditi naglo, vožnju prilagodite ostalim uvjetima na cesti, naprimjer broju semafora i drugih sudionika... Zapamtite, po snijegu sve traje duže pa si zato dajte vremena za svaku radnju koju morate obaviti, ali nikako nemojte činiti agresivne i nagle pokrete.

Držite dovoljan razmak

Sisak: Gusti snijeg počeo padati u ranim jutarnjim satima | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Držanje razmaka jedan je od glavnih sigurnosnih čimbenika pa ako za suha vremena držite razmak pet sekundi iza drugoga vozila, za snijega to produžite na 10 sekundi. Tako ćete si dati više vremena dođe li do naglih kočenja vozila ispred vas.

Upoznajte svoje kočnice

Nemarnim ili kasnim kočenjem zadat ćete sebi više glavobolje nego zabave, a kako biste to izbjegli bitno je dobro poznavati kočnice na svom automobilu. Nebitno je imate li ABS ili se vaši kotači blokiraju, kočenje probajte izvesti laganim, isprekidanim stiskanjem papučice, što će spriječiti uključivanje ABS-a i blokiranje kotača.

Izbjegavajte potpuna zaustavljanja

Sisak: Gusti snijeg počeo padati u ranim jutarnjim satima | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vrijeme kretanja na snijegu produžuje se, a samim time stvara se kolaps u prometu, stoga ako se ne morate zaustavljati izbjegavajte to. Radnja kretanja će se ubrzati ako niste potpuno zaustavili svoje vozilo, a to ćete učiniti ranijim usporavanjem vozila i puštanjem da se "kotrlja" prema semaforu dok čekate zeleno svjetlo.

 

Zalet prije uzbrdice

Foto: Pexels

Život u brdovitim naseljima može donijeti velike probleme, poput proklizavanja vozila na strminama. Jedan od savjeta je da pri dolasku na strminu imate zadovoljavajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju. Nikako se nemojte pokušavati zaustaviti na strmini. Pazite s gasom, jer s prevelikom dozom gasa vaše će vozilo proklizati. Spuštanje izvedite bez gasa, pri što manjoj brzini.

Ako ne morate, ne krećite na put

I zadnji, ali ne i najmanje vrijedan savjet je da ipak ostanete doma. Nemaju svi potrebnu vještinu za vožnju po ledenim i snježnim cestama pa ako već ne morate voziti, snježne pahulje promatrajte iz sigurnosti svoga doma.

Tema: To mi treba

Komentari (44)
  • Nemojte ići na put, to vam je bitno, autor ovog članka je objasnio sve.

    22. 11. 2018,   07:40
  • Sve je to dobrp, ali bez dobrih zimskih guma parkirajte i ne idite nikud jos ako je led na cesti neke zimske gume imaju ugradene nesto isto kao zeljezne cavlice da se ne klizu po ledu ali negfje su zbranjene jer ustecivaju asfalt kas nema snijega ni leda a sad imaju dobre lance koje je lako namontirat i skinit ako treba. Terenci koji nisu niski kao mali auti ne samo da imaju vucu na sva cetiri kotaca nego kad je veci snijeg ne leze na snijegu kao mali auti [pgotovo sportski. Dobri su i auti koji imaju vucu na prenje kotace pa i da su slabije gume lakse je na snijegu nego s zadnjom vucom.Najbolje je kako kako kaze na kraju clanka ako bas ne moras.

    22. 11. 2018,   08:19
  • kaj mi vrijedi kaj ja pazim kad drugi luduju a ja naj....m

    26. 11. 2018,   16:20