Obavijesti

Tech

Komentari 7

Zlatni prirodoslovac: 'Ispekao sam 100 kruščića za znanost'

Zlatni prirodoslovac: 'Ispekao sam 100 kruščića za znanost'
3

Marko Drozdek (15) s timom je pobijedio na natjecanju u Bjelorusiji. Kao član hrvatske ekipe, prošlogodišnji učenik generacije OŠ Gornja Vežica prvo mjesto u konkurenciji 21 tima podijelio je s ekipom Novozelanđana

VIDEO

Intenzivne pripreme za međunarodni prirodoslovni turnir, koji je obuhvaćao zadatke iz fizike, kemije i biologije te psihologije, trajale su pola godine i bile su zahtjevne i kaotične.

No uz podršku i pomoć prijatelja, roditelja, profesora te mentorica Mateje Šustić i Nevene Matijašić, sve smo uspješno i bez problema svladali, kaže nam “svježi” srednjoškolac riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića Marko Drozdek (15).

On je ovog ljeta na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Bjelorusiji osvojio zlato. Kao član hrvatske ekipe, prošlogodišnji učenik generacije OŠ Gornja Vežica prvo mjesto u konkurenciji 21 tima iz raznih zemalja podijelio je s ekipom Novozelanđana.

- Samo natjecanje trajalo je pet dana. Svaki tim morao je riješiti 17 problema, što je podrazumijevalo istraživanje teorije, osmišljavanje eksperimenata, mjerenje i usporedbu rezultata s teorijom te znanstveno istraživanje - pojašnjava zlatni prirodoslovac, koji je radio tri znanstvena rada - o mirisima, kruhu i zvučnoj izolaciji.

Na istraživanjima je, dodaje, radio mjesecima, a u međunarodni tim ušao je nakon uspjeha na državnom turniru. Tamo se predstavio radom o mirisima.

- Proučavao sam kako otopine na različitim temperaturama šire miris te koliko je vremena potrebno da ljudi taj miris osjete - objašnjava Marko.

Pripreme za Bjelorusiju bile su znatno zahtjevnije i opsežnije, a uključivale su i višemjesečno pečenje kruha, i to čak stotinjak puta. U tom pečenju sudjelovali su svi ukućani, a sve da bi Marko istražio kako različite vrste brašna utječu na masu i volumen kruha na različitim temperaturama i duljinama pečenja te utjecaj vremena na dizanje tijesta.

- U ovaj eksperiment uključili su se svi, mama, tata, sestra... Pećnica je radila non-stop, na raznim temperaturama peklo se i po tri kruha dnevno (kako bi se dobila aritmetička sredina), no na kraju se trud isplatio. Roditelji su bili sretni kad sam kući donio zlato. Nakon svega mogu reći da sam postao vrsni majstor u pekarstvu - slaže se s našom konstatacijom riječki srednjoškolac iako mu, dodaje, ne pada na pamet uskoro opet peći kruh. Treće znanstveno istraživanje proveo je na temu zvučne izolacije, u sklopu kojeg je ispitao kako određeni materijali izoliraju, apsorbiraju i šire zvukove raznih frekvencija i jačine, unutar i izvan prostorije. Marko, koji je bio proglašen i učenikom godine, već u četvrtom razredu krenuo je na natjecanja iz matematike, koje od tada ne propušta. Uslijedila su i ona iz fizike, kemije te hrvatskog jezika, kao i državno natjecanje iz ekologije.

Marko je zavrijedio i titulu sportaša generacije. Judom se aktivno bavi već 10 godina, skromno otkriva kako mu zidove sobe krasi stotinjak medalja. Voli i glazbu i pisanje, ove godine upisao se u i novinarsku skupinu, no to, smatra, nisu radovi za natjecanje nego “nešto za sebe”.

Na upite koji mu je najdraži predmet te kako se snalazi u srednjoj školi i što namjerava raditi bezbrižno odgovara:

- Svi su mi predmeti zanimljivi. Mnogo toga sam već radio jer mi se svašta sviđa. Najviše volim stjecati nova znanja i draže mi je nešto naučiti nego samo dobiti pet. Mislim da je ključ uspjeha u slušanju na satu, radu s profesorima i tijekom aktivnosti u školi. Planovima za budućnost se ne opterećujem, lako ću odabrati jer volim sve i sve mi ide - zaključuje nasmijani zlatni prirodoslovac, koji nastavlja s natjecanjima i stjecanjem novih znanja, zbog kojih je, kaže, upisao baš Gimnaziju Andrije Mohorovičića.

Mirisi, kruh i zvuk odveli ga u Bjelorusiju

Tri znanstvena rada prvo su ga odvela na državni turnir, gdje se predstavio radom o mirisima, u kojem su mu pomogli kolege iz razreda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto