Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Rekli smo da ne znamo hoće li doći do razorne erupcije Katle'

None Foto: Wikipedia 3

Nakon tekstova kojima se navodi da se očekuje skora erupcija vulkana na Islandu, javila se i znanstvenica na čiji se rad poziva tekst, kako bi ga demantirala i rekla da se njime plaše ljudi

Velik broj britanskih i svjetskih medija prenio je ovog vikenda vijest u kojoj se navodilo da se svakog trena očekuje snažna erupcija islandskog vulkana Katla, no sada su se javili i vulkanolozi koji su takve navode nazvali preuranjenim i pretjeranim te plašenjem ljudi.

Britanski Sunday Times prvi je objavio tekst u kojem su se fokusirali na mjerenja zraka koja su obavili britanski i islandski znanstvenici oko Katle - velikog vulkana na jugu Islanda. Naveli su da mjerenja pokazuju "visoke" razine CO2 i da bi erupcija mogla uslijediti svakog trena. 

Na radu oko kojeg se vezala cijela priča, a koji je objavljen u časopisu Geophysical Research Letters, radila je i Evgenia Ilyinskaya sa Sveučilišta u Leedsu. U tom se radu navodilo da vulkan izbacuje 'između 12 i 24 kilotona CO2' svakog dana što je 'puno'. No, nakon objavljenih članaka, ona se oglasila preko Twittera kako bi "posramila ovaj huškački tekst".

- Eksplicitno sam rekla da nismo u mogućnosti reći je li ili nije Katla spremna na erupciju te da poremećaji u zračnom prometu u slučaju erupcije vjerojatno neće biti kao što su bili 2010 godine. Lažete svojim čitateljima - napisala je Ilyinskaya. 

Satellite image of ash cloud over Iceland | Autor: NASA/DPA/PIXSELL Foto: NASA/DPA/PIXSELL

Inače, u tom se članku navodilo da je Katla posljednji put eruptirala 1918. godine i da je 'krajnje vrijeme' za novu erupciju. Podsjeća se na erupciju obližnjeg vulkana Eyjafjallajokull 2010. godine koja je izazvala najveće poremećaje zračnog prometa od Drugog svjetskog rata. 

Komentari (31)
  • Klasika, znanstvenik otkrije način kako napravit ljek za kurje oči, a novinari napišu da je proizveden ljek protiv raka... :/

    24. 9. 2018,   13:23
  • Mediji da lazu????????...nemoguce😀

    24. 9. 2018,   11:46
  • Huskanje, strasenje, razdvajanje, nemoral, sirenje panike, stvaranje ratova, sotonizam, laganje itd itd..... to su medije marijonete i mislim ko jos nije skuzija da smrtno stete coviku je totalno izgubljen..... zastor se dize i istina lagano ispliva.... nemojmo nasisti na ove fore vise opcenito i dati se posvadati i razdvajati pa da mogu sve sa nama raditi od migranta do trovanja......

    24. 9. 2018,   12:34