Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znanstvenici otkrili zašto su Van Goghove slike izblijedile

None Foto: Pixsell

Pod utjecajem sunčeve svjetlosti i UV zraka broj atoma kroma u boji se smanjio u procesu oksidacije. Promjena u boji zbivala se ukoliko su bili prisutni sumpor i barij

Slike Vincenta Van Gogha više od 120 godina fasciniraju ljubitelje umjetnosti, ali muzeolozi su imali veliki problem jer je žuta boja na njima izblijedila do sumorne smeđe. Znanstvenici sad napokon imaju pomoć pri ruci jer su, koristeći moćne X-zrake, otkrili zašto je žuti pigment koji je koristio Van Gogh i drugi slikari u 19. stoljeću uništen tijekom proteklog stoljeća. Promatrali su narančasto-žutu boju koja se prvi put pojavila početkom 19. stoljeća, a budući da je bila sačinjena od spoja olova i kromata bila je kemijski nestabilna. 

Pod utjecajem sunčeve svjetlosti i UV zraka broj atoma kroma u boji se smanjio u procesu oksidacije. Promjena se zbivala ukoliko su bili prisutni sumpor i barij, sastojci bijele boje u 19. stoljeću. Znanstvenici vjeruju da je Van Goghova tehnika miješanja bijele i žute boje potakla izbljeđivanje. Rezultati bi trebali pomoći u budućim sprečavanjima gubitka boje, ali i restauratorima da Van Goghovim slikama vrate stari sjaj.

Van Goghovo korištenje živih boja omogućilo mu je da prenese raspoloženje i emocije na sliku. To je bila prekretnica u povijesti umjetnosti koja je utjecala na mnoge generacije slikara. Pristup bojama u velikoj mjeri mu je omogućen zbog novih pigmenata koje su se pojavili tijekom industrijske revolucije. 

Komentiraj, znaš da želiš!
Message