Obavijesti

Tech

Komentari 80

Znanstvenik upozorava: Protiv robota ubojica nemamo šanse

Znanstvenik upozorava: Protiv robota ubojica nemamo šanse
1

Roboti LAWS (lethal autonomous weapons systems) bi mogli biti naoružani dronovi koji bi autonomno mogli odlučivati tko treba preživjeti, a tko je meta za odstrel

VIDEO

Profesor informatike Stuart Russell sa Sveučilišta Berkeley upozorio je na robote ubojice koje razvija američka vojska. Tvrdi da će takvi roboti biti premoćni nad čovjekom i da ljudi neće imati ikakvu učinkovitu obranu protiv njih, prenosi Telegraph.

Za časopis Nature napisao je da američka vojska pokušava kreirati dronove koji mogu pratiti i smaknuti mete čak i kada nisu u dometu kontakta s onima koji dronom upravljaju. 

- Takva oružja krše Ženevsku konvenciju i ostavljaju čovječanstvo u rukama amoralnih strojeva. Autonomna oružja biraju i napadaju mete bez ljudske intervencije, a bit će smrtonosni za mete koje će uključivati i ljude - poručio je Russell. 

- Postojeća umjetna inteligencija i robotika već omogućavaju fizičke platforme, detektiranje, samostalno kretanje, navigaciju, mapiranje, taktičko odlučivanje i dugotrajno planiranje. Vojsci je preostalo samo to iskombinirati. Iako postoje i fizička ograničenja, može se očekivati da bi mogli biti poslani i milijuni takvih dronova s takvom smrtonosnom snagom koja neće ljudima ostaviti nikakve šanse. To nije budućnost koju bismo trebali priželjkivati - upozorava profesor Russell. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Roboti LAWS (smrtonosni autonomni oružani sistem - lethal autonomous weapons systems) bi mogli biti naoružani dronovi kvadrikopteri ili mini tenkovi, koji bi autonomno mogli odlučivati tko treba preživjeti, a tko je meta za odstrel. 

Agencija DARPA američkog ministarstva obrane trenutno radi na dva projekta koji uključuju dronove. Jedan projekt ima veze s brzim laganim autonomnim dronovima koji mogu djelovati u urbanim područjima pa i unutar zgrada, a drugi se bavi razvojem dronova koji bi mogli samostalno zračno napadati mete čak ako su im i prekinute komunikacijske veze s bazom. 

Prošle je godine UN-ova visoka predstavnica za razoružanje izjavila da je preostao tek mali korak do realizacije robota ubojica, te pozvala na svjetsku zabranu takvog oružja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje