Obavijesti

Tech

Komentari 15

Ovo niste znali: Najstarija boja na svijetu je - svjetloružičasta!

Ovo niste znali: Najstarija boja na svijetu je - svjetloružičasta!
1

Svjetloružičasti pigmenti molekularni su ostaci klorofila koje su proizveli fotosintetski organizmi nastanjeni u prastarom oceanu koji je odavno nestao, rekla je znanstvenica s australskog nacionalnog sveučilišta

VIDEO

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariju boju na svijetu - i da je to svjetloružičasta.

Istraživači su otkrili pigmente, koje je proizvela prastara mikroskopska cijanobakterija, nakon što su izvadili komade 1,1 milijardi godina starog morskog crnog škriljevca duboko ispod pijeska Sahare u Mauritaniji, prema istraživanju objavljenome u znanstvenom časopisu PNAS.

Više od pola milijarde godina starija od prijašnjih otkrića

Znanstvenici su rekli da su pigmenti "najstarija biološka boja" te da je više od pola milijarde godina stariji od prijašnjih sličnih otkrića.

- Svjetloružičasti pigmenti molekularni su ostaci klorofila koje su proizveli fotosintetski organizmi nastanjeni u prastarom oceanu koji je odavno nestao - rekla je Nur Gueneli, znanstvenica s australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) koja je pronašla molekulu tijekom istraživanja u sklopu doktorskog studija.

Istraživači su razbili stijene stare milijardu godina u prah i iz njih izvukli i analizirali molekule prastarih organizama.

Ostaci su u rasponu od krvavocrvene do jarkoljubičaste u svojem koncentriranom obliku, a svjetloružičaste kad su razrijeđeni, rekli su znanstvenici.

- Precizne analize prastarih pigmenata potvrđuju da je sićušna cijanobakterija dominirala osnovom hranidbenog lanca u oceanima prije milijardu godina, što pomaže u objašnjenju zašto u to doba životinje nisu postojale - rekao je Guenell.

Stijene je prije desetak godina na sveučilište poslala naftna tvrtka koja je tražila naftu u saharskoj pustinji. 

'To je najstarija organska biološka boja'

- Svaka stvar ima boju i boje nas vraćaju u početke vremena. Ispravniji termin kojim bi se opisalo otkriće bio bi da je to najstarija organska biološka boja - rekao je Jochen Brocks, njemački znanstvenik na ANU i viši istraživač koji surađuje na toj studiji.

To znači da su znanstvenici pronašli molekulu s biološkim pigmentom staru više od milijardu godina koja je sačuvana do danas.

On je kazao da je to jednako kao kad bismo nakon 100 milijuna godina pronašli ostatke kože dinosaura s još netaknutom bojom životinje.

- Činjenica da takav pigment može preživjeti tako dugo vremena izaziva u nama radoznalost i čuđenje - rekao je Brocks.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina
SPEKTAKL NA NEBU

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina

Komet 12P/Pons-Brooks najbolje bi se trebao vidjeti krajem ožujka, ali na mračnim mjestima koja nisu zagađena svjetlošću. Sljedeći put bi trebao biti vidljiv tek 2095. godine
Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.