Obavijesti

Tech

Komentari 2

Zuckerberg odlučio raspršiti mit oko orvelovske fotografije

Zuckerberg odlučio raspršiti mit oko orvelovske fotografije
1

Mark Zuckerberg u intervjuu je pojasnio da nije zabrinut za budućnost u kojoj će virtualna stvarnost uzrokovati izolaciju pojedinaca. Kaže da se isti strah mogao evocirati kod prvih knjiga

VIDEO

Kada je nedavno Mark Zuckerberg održao govor o razvoju virtualne stvarnosti cijeli je svijet obišla fotografija nasmiješenog šefa Facebooka kako prolazi pored publike u kojoj svi uniformirano nose VR naočale. 

Fotografija je odmah postala instant klasik interneta, a mnogi su je protumačili u orvelovskom duhu i ocijenili da stiže budućnost gdje ćemo svi robovati nekom zadanom sadržaju kojem se ne možemo oduprijeti. 

Takve interpretacije zasmetale su Zuckerbergu pa je u velikom intervjuu za njemački Die Welt am Sonntag zanijekao da na toj fotografiji "gušta u moći" i komandira "VR vojskom". 

- Ništa nije više netočno od takvih ocjena. Događalo se nešto posve suprotno. U tim trenucima u tim naočalama se vrtio video djece kako igraju nogomet. To je bilo podijeljeno iskustvo koje se nije moglo iskusiti na drugačiji način - otkriva Zuckerberg. 

 

Mark Zuckerberg probably just walked by us... #VR #MWC16 #barcelona #spain #samsung #gearvr #virtualreality

A photo posted by Lana Jelic (@lajelic) on

Također je istaknuo da nije zabrinut zbog bojazni da će virtualna stvarnost uzrokovati izolaciju pojedinaca i činiti ih manje društvenima. 

- Ljudi su fundamentalno društvena bića. Isti strah mogao se evocirati i kad su stvorili prve knjige. Vjerujem da je i tada netko rekao zašto čitaš knjige kad možeš jednostavno pričati s ljudima? Svrha čitanja je da uroniš dublje u perspektivu neke druge osobe, zar ne? Isto kao što je i s novinarima, mobitelima ili televizijom. Kladim se da će upravo tako biti i s virtualnom stvarnosti - pojasnio je svoj stav šef Facebooka. 

Facebook je 2014. godine preuzeo projekt Oculus Rifta, jednog od predvodnika novog trenda VR tehnologije. 

On ističe da procjenjuje da će biti potrebno barem 10 godina da se VR uređaji postanu u potpunosti mainstream tehnologija. Otprilike koliko je vremena trebalo Blackberryju da proda milijardu smartphonea. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama