Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Županija školama: Uzmite tog izdavača, dobra je to ponuda

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Službenik Osječko-baranjske županije je školama preporučio da kupe digitalnu platformu od Alfe. Kasnije je poslao novi mail ravnateljima da onaj prethodni - zanemare

Slobodni smo Vam preporučiti platformu mozaBook od izdavačke kuće ALFA d.d.

Piše to u mailu koji je Osječko-baranjska županija ravnateljima svojih škola poslala krajem siječnja. Savjetuju im da za školu naruče dvije licence, uz napomenu da je cijena jedne jednogodišnje licence s PDV-om 1043 kune. Licence bi, napominju, platili iz općih rashoda. Sličan mail svojim školama uputili su i iz Virovitičko-podravske županije. Iako je jasno precizirano koju platformu žele da 52 osnovne i 27 srednjih škola, kojima su osnivač, kupe, iz Osječko-baranjske županije ističu da se ne radi o pogodovanju određenom izdavaču.

'Zanemarite prethodni mail' 

- Djelatnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije sa svojeg je maila i u svoje ime uputio mail ravnateljima - tvrde iz Županije. Napominju da je njihov službenik sve učinio u dobroj namjeri, smatrajući pozitivnim ponudu Alfe d.d., jer je tvrtka u tom trenutku ponudila rabat od 30 posto. Iako ističu da je sve bilo u dobroj namjeri, kažu da je pročelnica službenika zamolila da pošalje novi mail.

- Poštovani, molim vas da zanemarite e-mail koji ste danas dobili u svezi platforme od Alfe d.d. Zagreb - stoji u tom mailu.

Iz izdavačke kuće Alfa kažu da ne mogu komentirati navedene poruke jer situacija nije jednostavna kakvom se čini, što su nam obećali pojasniti.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da Zakon o udžbenicima ne zabranjuje niti nalaže osnivačima ili školama kupovinu bilo kakvih materijala koji se mogu koristiti u nastavi.

- Opremanje škola u nadležnosti je osnivača te vas upućujemo da se njima obratite - odgovorili su ne komentirajući konkretni slučaj. Napominju da škole same, uz udžbenike, mogu, ali ne moraju, izabrati dodatne sadržaje.

I dok će ove godine prema dogovoru Milana Bandića i Andreja Plenkovića svi tiskani udžbenici za sve osnovne i srednje škole biti plaćeni iz državnog proračuna te je Zakonom o udžbenicima sad jasno definirana i standardizirana cijena udžbenika, prostor za zaradu otvorio se, očito, u području neobaveznih digitalnih i drugih obrazovnih sadržaja.

'Nastavnici biraju bez nas' 

Naime, svi udžbenici svih izdavača dolaze i u tiskanom i digitalnom izdanju te svi imaju kodove za otvaranje i besplatno korištenje digitalnih platformi pojedinih izdavača. No digitalni obrazovni sadržaji spadaju među dodatne sadržaje i škole ih nisu dužne izabrati.

O tome koje udžbenike i platforme će se koristiti odlučuju nastavnici i učitelji, odnosno autonomno škole, dok njihovi osnivači - gradovi i županije - formalno na to ne bi trebali imati utjecaja. Smatra to i Osječko-baranjska županija, iz čijeg su poglavarstva i izašli sporni mailovi.

- Nastavnici sami biraju od koje će izdavačke kuće koristiti koji udžbenik. U većini škola stoga nastavnici kombiniraju više izdavačkih kuća. Osječko-baranjska županija ni na koji način nema niti želi imati utjecaja na njihove odluke - zaključuju.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentiraj, znaš da želiš!