Obavijesti

Tech

Komentari 21

Zviždač šokirao političare: Mog prethodnika našli su mrtvog

Zviždač šokirao političare: Mog prethodnika našli su mrtvog
4

Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova znanja. Na svjedočenju je rekao kako ga je upravo Trumpov izbor natjerao da svjedoči

VIDEO

Kanađanin Christopher Wylie, koji je odigrao središnju ulogu u skandalu koji je, možda i najjače dosada, uzdrmao svemogući Facebook, danas iznosi dokaze pred Odborom za kulturu, medije i sport.

POGLEDAJTE VIDEO:

Wylie je u svom svjedočenju rekao kako je njegov prethodnik pronađen mrtav u kenijskom hotelu i to pod nerazjašnjenim okolnostima, a on sumnja da je možda bio otrovan. Informatički stručnjak rekao je kako je Dan Muresan pronađen mrtav nakon navoda da je propao posao na kojem je radio 2012. godine. Wylie je rekao kako su firmom kružile glasine o tome da je ubijen te da je kenijska policija uzela mito da ne ulaze u sobu 24 sata - kako bi se zataškalo navodno ubojstvo. Pojasnio je da je njegov prethodnik radio na kampanji za reizbor predsjednika Kenyatte. 

- Cambridge Analytica je radila s kenijskim političarima, ali u afričkim zemljama stvar je da vi plaćate ako propadne posao - rekao je i dodao da je Muresan radio na nečemu što je propalo. 

Govorio je i o tome da je tvrtka bila upletena u razne ilegalne aktivnosti i da nisu marili je li sve legalno, već da se posao morao obaviti. 

Otkrio je i kako je jedan izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika jedan od glavnih razloga koji su ga natjerali da progovori. 

Hakirali milijune građana

Christopher Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova znanja i iskoristila ih kako bi utjecala na američku predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. godine.

Cambridge Analytica probe

"Iskoristili smo Facebook kako bi požnjeli milijune profila i izgradili modele kako bi iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone", otkrio je Wylie. Cambridge Analytica je više puta odbacila bilo kakvu krivnju. 

Facebook: Laž je da smo tajno bilježili SMS poruke i pozive
Facebook: Laž je da smo tajno bilježili SMS poruke i pozive

Facebook je u petak objavio da je prekinuo odnos s tom tvrtkom, kao i njezinom roditeljskom kompanijom Strategic Communication Laboratories (SCL), dok ne istraži najnovije optužbe. 

"Naša je odgovornost štititi vaše podatke"

Facebook je u nedjelju objavio u britanskom i američkom tisku oglas na cijeloj stranici u kojemu se vlasnik Mark Zuckerbergu ispričava korisnicima i izražava žaljenje.
 
 
"Naša je odgovornost štititi vaše podatke. Ako u tome ne uspijevamo, onda je ne zaslužujemo", napisao je mladi američki milijarder u oglasu objavljenom u šest britanskih (Sunday Times, Mail On Sunday, Observer i drugi) i u tri američka glasila (New York Times, Washington Post i Wall Street Journal).

Ovaj skandal koji je veoma poguban za ugled Facebooka, prouzročio je ovog tjedna pad vrijednosti dionica tvrtke na burzi i gubitak veći od 50 milijarda dolara. 

Zuckerberg neće odgovarati, šalje zamjenike na svjedočenje
Zuckerberg neće odgovarati, šalje zamjenike na svjedočenje

Facebook je imao više od dvije milijarde korisnika i do skandala na burzi je vrijedio više od 500 milijardi dolara.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin