Obavijesti

19. Simpozij o zelenoj gradnji održan je u Zagrebu

19. Simpozij o zelenoj gradnji održan je u Zagrebu
5

"Panel diskusija o održivim nekretninama i certifikatima zelene gradnje“ održana je u hotelu Esplanade u Zagrebu. Organizatori simpozija su Hrvatski savjet za zelenu gradnju i tvrtka CES

Simpozij je svečano otvoren uz uvodne govore dr. Irene Lack-Hageneder, zamjenice direktora Austrijskog Ureda za Vanjsku Trgovinu u Hrvatskoj; Hrvoja Kvasničke, predsjednika Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju te Andreasa Helbla, predstavnika vlasnika iC grupe te generalnog direktora tvrtke CES clean energy solutions.

Ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, uvodnu prezentaciju na temu „Budući trendovi u hrvatskoj graditeljskoj legislativi“ održala je dr. sc.  Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

U prvom dijelu simpozija,  održala se moderirana panel diskusija pod nazivom „Održiva gradnja i certifikati zelene gradnje – perspektiva investitora“ koju je  moderirala izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, gđa. Snježana Turalija. Sudionici prvog bloka su gosp. Klaus Kogler, voditelj odjela Innovative Building Services Engineering & RTD Services, CES clean energy solutions GmbH, gosp. Mark Gero, direktor Eco- Logic Systems d.o.o., gosp. Hrvoje Kvasnička, predsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju te gosp. Richard Teichmann, Managing Partner, Bischoff & Compagnons.

Drugi blok, sa temom „Mogućnosti i novi trendovi u području inovativnog graditeljstva – Koliko smo spremni?“ moderirala je gđa. Vlasta Zanki, CEO, HEP ESCO d.o.o. Sudionici drugog djela panel diskusije bili su gosp. Ivan Krofak, MSc, Konzultant, Innovative Building Services Engineering & RTD Services, CES Clean Energy Solutions GmbH, gosp. Nikola Zadravec, M.Sc.Mech. Eng., Glavni partner, iC artprojekt d.o.o., gosp. Mario Cerinski, CEO, Intelika d.o.o. , te gosp. Andreas Helbl, Ing. predstavnika vlasnika iC grupe i generalnog  direktora tvrtke CES clean energy solutions.

Ovaj međunarodni simpozij  se bavio temama vezanim za održivi razvoj nekretnina i certifikacije zelene gradnje te se raspravljalo o novim trendovima i  inovativnim rješenjima u građevinskom sektoru, s posebnim naglaskom na integrirani razvoj projekta baziran na BIM-Building Information Modeling pristupu. Jedan od najvažnijih problema s kojima se dizajneri i investitori moraju suočiti su zeleni dizajn i održivost. Društvo i vlasnici zgrada postavljaju  sve veće zahtjeve u pogledu korištenja energije i gradnje pogona. Taj problem zahtijeva stručnjake koji bi  ponudili održiva rješenja u sustave i tehnologije koja su često podložna inovacijama. Vezano uz to, građevinska industrija se relativno sporo prilagođavala i usvajala nove tehnologije u prošlosti, međutim u novije vrijeme integrirane isporuke projekta temelje se na BIM pristupu koji će prisiliti dizajnera da redefinirati svoj proces razvoja  projekta .

U sklopu panela predstavljeni su zanimljivi pogledi na način na koji primjena BIM pristupa može pomoći da gradimo ekonomski efikasnije zelene zgrade.

Gosp. Helbl posebno je naglasio da ove neminovne promjene u građevinskom sektoru mogu biti izvrsna prilika za hrvatske tvrtke da se repozicioniraju i otvore nova tržišta. Kako zaokret prema integriranom razvoju projekata zahtjeva organizacijske i strukturalne promjene, dalja podrška javnih institucija, kao i iskustva drugih zemalja u okruženju biti ce ključ u uspješnom savladavanju ove transformacije u građevinskom sektoru.

Svjetskim istraživanjima je dokazano da objekti i prostori koji su kreirani, izvedeni i održavan prema principima zelene gradnje te koji su energetski učinkoviti - ostvaruju dodatnu vrijednost za sve sudionike u procesu planiranja, projektiranja, gradnje i korištenja objekata - investitore, društvo u cjelini, prirodu i same korisnike zgrada. Ti podaci dokazuju da su održivi razvoj i zelena gradnja daleko više od trenda zbog brige od o zdravlju svojih korisnika i njihovoj ugodi u prostoru, te smanjeni utjecaj emisije CO2 na prirodni okoliš i sredinu u kojoj se nalaze.

Na svjetskoj razini u ovom trenutku postoji više od 140.000 zgrada certificiranih prema međunarodnim standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM ili DGNB) što iznosi oko 1.2 mlrd prostornih metara površine. U više od 102 zemlje svijeta gdje postoje nacionalni Savjeti za zelenu gradnju kao dio World Green Building Council organizacije, svakodnevno se više od 50.000 ljudi u više od 27.000 organizacija bavi implementacijom principa zelene gradnje u objekte koji ih okružuju.

Kako bi omogućio edukaciju i profiliranje generacije međunarodno priznatih stručnjaka za zelenu gradnju u Hrvatskoj, a s ciljem što skorije implementacije promjena u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata u našoj zemlji te načinu njihova korištenja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s drugim europskim savjetima, lansirao je 2011. godine cjelogodišnji edukativni program: Green Building Professional. Cilj Green Building Professional edukacijskog programa je podizanje naraštaja multi-disciplinarnih stručnjaka u području zelene gradnje, njezinog projektiranja i financiranja; ekoloških materijala za gradnju, opremanje i rekonstrukciju zgrada; procjene vrijednosti i životnog ciklusa zgrada s obzirom na zelene elemente; oblikovanje krajobraza, dizajn svjetla, ostvarivanja ušteda kroz reciklažu i uštedu energije, efikasno korištenje vodnih resursa; odabir održive lokacije i upravljanje istom; nacionalnu regulativu i certificiranje te međunarodne certifikate za zelenu gradnju LEED, BREEAM ili DGNB – u cjelini kreiranje radnog i životnog prostora koji će biti zdraviji, ugodniji i produktivniji, energetski učinkovit, ekonomski isplativ, zdrav za okoliš i čovjeka - a sve temeljem zelenih principa i održivosti.

Više na: www.gbccroatia.org ili Facebook/Zelena gradnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku