Obavijesti

Utjecaj pravilne prehrane na borbu protiv osteoporoze

Utjecaj pravilne prehrane na borbu protiv osteoporoze
2

Saznajte sve što vas je ikada zanimalo o osteoporozi te kako je spriječiti

Kosti i osteoporoza

Kosti su nerijetko zapostavljeni dio našeg tijela i zdravlja, a isto tako se zaboravlja ili se ne zna kako je koštano tkivo metabolički aktivno; dakle, ono se neprestano obnavlja i razgrađuje. U uvjetima kada je stupanj razgradnje koštanog tkiva veći od stupnja njegove izgradnje odnosno obnove, dolazi do smanjenja gustoća koštane mase te osteoporoze.

Osteoporoza je bolest u kojoj kosti postaju krhke i lomljive. To je bolest koja srećom nije smrtonosna, međutim, ona uvelike smanjuje kvalitetu života i očekivano trajanje životne dobi, ograničava pokretljivost te uzrokuje bolove. Prema podacima za Europu, kao posljedica osteoporoze, svakih 30 sekundi dolazi do loma kosti. Nikako ne umanjujući činjenicu ozbiljnost velike pojavnosti raka dojke i srčanih udara kod žena, činjenica da se u Europi bolnički liječi više žena od osteoporoze nego od ovih spomenutih opasnih bolesti, ovoj bolesti daje neobično važan obol.

Budući da prema europskim podacima čak 80% žena nije svjesno opasnosti od obolijevanja od osteoporoze, potrebno je stalno naglašavati ozbiljnost ove bolesti te educirati žene o mjerama i načinima sprečavanja osteoporoze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žene imaju veću sklonost obolijevanju od osteoporoze, odnosno od lomova kostiju, a vjerojatnost obolijevanja od osteoporoze povećava se sa starenjem, ulaskom u menopauzu te uslijed stanja snižene koncentracije „ženskog“ hormona estrogena. Upravo tijekom menopauze prirodno opada razina estrogena, pa su žene u tom životnom razdoblju u povećanom riziku obolijevanja od osteoporoze.

Naglasak u prehrani

Kako bi se smanjio trend rastućeg broja oboljelih od osteoporoze, potrebno je povećati gustoću koštanog tkiva, pri čemu prehrana i tjelesna aktivnost imaju presudnu ulogu. Nužne prehrambene mjere za povećanje mase i gustoće kostiju podrazumijevaju prije svega pravilan omjer kalcija, proteina i vitamina D. Viši (no ne previsok) unos visokokvalitetnih proteina u prehrani povezan je s višom gustoćom kostiju, budući da oni aktivno sudjeluju u izgradnji koštane mase, dok pravilan i viši unos kalcija te vitamina D omogućava smanjenje rizika od loma kosti. Iako je i prije bilo poznato, u novije vrijeme se posebno ističe kako i vitamin K ima izuzetnu važnost pri očuvanju zdravlja koštanog tkiva, što su i pokazala intenzivna istraživanja u posljednjih nekoliko godina. Magnezij uz spomenuti kalcij također je neizostavan dio prehrane koja pogoduje očuvanju koštane mase.

Učinak hrane na kiselost i lužnatost organizma

Neobično važan učinak na zdravlje kostiju ima i tzv. acido-bazna ravnoteža organizma, poznata kao i pH ravnoteža, ili popularno: „kiselost krvi/organizma“. Naime, prehrana koja uzrokuje trajno kisela stanja organizma, poput one u kojoj se pretežito i u velikim količinama jede: crveno meso, namirnice od pšenice i mlijeko, uzrokuje gubitak kalcija iz koštanog tkiva. S druge strane, kako bi se uspostavila ravnoteža kiselosti organizma, još je bitnije konzumirati obroke s namirnicama koje imaju lužnati učinak na pH ravnotežu organizma, a prije svega to je hrana biljnog podrijetla. Tu se opet pokazuje vrijednost zelenog povrća, koje ne samo da je bogato vlaknima, određenim mikronutrijentima (vitaminima i mineralima) te poznatim fitokemikalijama koji su i antioksidansi i antikancerogeni, već ima i vrlo povoljan lužnati učinak na stanje kiselosti organizma i uravnoteženje istoga. Dakle, šparoge, brokula, špinat, zelena salata, te ostalo povrće poput luka, češnjaka, patlidžani djeluju lužnato, a i odličan su izvor spomenutog vitamina K, ali i magnezija. Maslinovo ulje također ima vrlo povoljan učinak na smanjenje kiselosti i uravnoteženje pH vrijednosti. Hrana iz cjelovitog sojinog zrna ima također povoljan blago lužnati učinak. 

Osim crvenog mesa, kada se jede kao dominantni dio prehrane, neki od izuzetaka od biljne hrane koji također uzrokuju stanja kiselosti organizma su: kava (naročito veće količine), orasi, kikiriki, proizvodi od pšenice, bijela riža. Štetnost visokog unosa šećera te napitaka bogatih šećerom (soft-drinks) dolazi do negativnog izražaja i u ovom pogledu jer jako „zakiseljava krv“,a  popularni gazirani napici iz ove skupine ima visok sadržaj fosfata koji „izvlače“ kalcij iz kostiju.

Kao i kod poznatog slučaja s valungama u menopauzi, gdje je zapaženo da za razliku od Europljanki i Amerikanki, Japanke i Kineskinje praktički nemaju iskustva s „valungama“ u menopauzi, također je primijećeno da one imaju veću koštanu masu, te manji broj lomova kosti od Europljanki i Amerikanki. Baš kao i kod smanjenja pojavnosti valunga, tako se i kod odličnog općeg zdravlja kostiju ovih Azijatkinja, pozitivan utjecaj pripisuje možebitnom višem unosu soje u prehrani. 

Znanstvena istraživanja su imala za cilj saznati koja je komponenta soje odgovorna za ovako pozivne rezultate zdravlja kostiju kod tih žena; jesu li to izoflavoni, proteini, ili neka druga (ne)nutritivna komponenta iz soje. Primjerice natto, fermentirani sojin proizvod obiluje vitaminom K za koji smo rekli da je vrlo bitan u očuvanju koštane mase. No, većina je istraživanja pokazala (Ma, 20008.) kako su izoflavoni te tvari koje sprečavaju gubitak koštanog tkiva, također zahvaljujući i svome pozitivnom djelovanju na estrogenske receptore, u periodu života žene kada je koncentracija estrogena vrlo niska.

Bitan učinak u prehrani ima već spomenuti unos vitamina D, obzirom da je primijećeno da je i kod muškaraca u životnoj dobi u pedesetima smanjena apsorpcija kalcija. Dakle, nije samo niska razina estrogena kod žena jedini „uzročnik“ ovoj pojavi.

Prehrana bogata kalcijem dobre bioraspoloživosti uistinu doprinosi nakupljanju kalcija u kostima, no ne i na gubitak kalcija iz kostiju. Upravo je unos vitamina D prehranom (npr. losos, srdela), te redovito izlaganje Sunčevoj svjetlosti od 15ak minuta bitan način kako povećati apsorpciju kalcija te smanjiti gubitak koštane mase.

Zaključak

Imajući u vidu današnju prehranu koja ionako obiluje hranom niske hranjive vrijednosti, nakon brojnih istraživanja poznati su okviri odnosno obrasci prehrane koji čuvaju zdravlje kostiju te sprečavaju nastanak osteoporoze. U tom smislu, valja voditi brigu o smanjenmju unosa namirnica koje pospješuju zakiseljavanje organizma što doprinosi gubitku kalcija iz kostiju. Isto tako treba povećati unos biljne hrane koja uglavnom znatno doprinosi uravnoteženju tog stanja i bogat je izvor vitamina K, što pogoduje zdravlju kosti.  

Nadalje, možda još bitnije: naglasak u prehrani treba dati povećanju unosa hrane koja je bogata  proteinima, pretežito, no ne i isključivo iz biljne hrane (soja, grah, bademi, quinoa). Unos hrane bogate kalcijem, vitaminom D i vitaminom K je od presudne važnosti. Već istaknuta soja, zbog svoje istraženosti i brojnih dokaza te specifičnog sadržaja izoflavona te visokokvalitetnih proteina može doprinijeti očuvanju koštane mase i stoga je valja uključiti u prehranu koja treba biti raznolika. 

U svjetlu opisanog značaja vitamina D, uz takvu prehranu treba biti i svakodnevno tjelesno aktivan na svježem zraku, obzirom da će učestalost osteoporoze biti tada znatno manja kod žena koje će biti redovito tjelesno aktivne.

Saznaj više o benefitima soje na Alpro Facebook stranici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu