Obavijesti

Venecija, destinacija koja će vas ostaviti bez daha

Venecija, destinacija koja će vas ostaviti bez daha
1

Venecija je jedan od najljepših gradova, a nakon Pariza i jedan od najromantičnijih. Oduševit će vas arhitekturom, povijesnim znamenitostima, kanalima, mostovima, gondolama...

Venecija, grad poznat po gondolama i bogatoj povijesti, uz Pariz, vjerojatno je najromantičniji grad na svijetu. Nekadašnje središte moćne Mletačke Republike, Venecija je bila poznata i kao "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", i "Grad svjetlosti". Sagrađena je na sjeveru Jadranskog mora na 118 otoka, omeđenih s više od 170 kanala koji su pak spojeni s više od 400 mostova. Ne kažu stoga uzalud da je Venecija  jedan od najljepših gradova svijeta. Gondole i mnoštvo kanala preko kojih se propinju mostovi oduševit će svakog turiste, a bezbrojne palače  vraćaju u neka davna vremena. Gradom se vrlo lako kretati pješice ili taksi-brodićima, a poseban je doživljaj vožnja gondolom. U ovom utočištu romantike lijepo je u svako doba, no karnevalsko vrijeme posebno je za svakog posjetitelja. Kostimirani balovi i privatne karnevalske zabave, nekada rezervirani samo za plemenitaše, danas su dostupni širem krugu koji si to može priuštiti. No i tijekom godine grad nudi brojne atrakcije, poput utrke gondola u svibnju, tradicionalne bitke na moru u srpnju ili dječjeg karnevala u studenom. Grad je moguće obići za jedan dan, ali kako bi se dojmovi slegli najbolje je ostati nekoliko dana te u miru pogledati sve zanimljivosti. 

 Neke od znamenitosti Venecije:  

  • TRG SVETOG MARKA – Nezaobilazno mjesto u gradskoj turističkoj ponudi. Tri zgrade prepoznatljivih arkada Procurative Vecchie (stare) protežu se sjevernom stranom trga od tornja sa satom do Ala Napoleonice sagrađene 1810. godine po naredbi Napoleona I., na koju se nastavljaju i Procurative Nuove (nove). Glavna svečanost venecijanskog karnevala održava se ovdje. Tijekom karnevala na zapadnoj strani trga postavlja se pozornica. Upravo na trgu i uličicama oko njega pronaći ćete maske koje se ponosno šeću i poziraju prolaznicima. Bazilika svetog Marka spojena je s Duždevom palačom. Riječ je o katedrali i ujedno najpoznatijoj crkvi u Veneciji. Prozvana je i Zlatnom crkvom zbog raskoši cijeloga zdanja te pozlaćenih bizantskih mozaika kojima je ispunjena unutrašnjost. 
  • DUŽDEVA PALAČA – Kad krenete prema Trgu svetog Marka proći ćete kraj gotičke palače, građevine karakterističnih arkada koja gleda na lagunu. Upravo to je Duždeva palača iz koje je Mletačkom Republikom upravljao dudž sve do kraja 18. stoljeća, a koja je i danas centralno mjesto venecijanske kulturne, vojne, političke i ekonomske povijesti. Unutrašnjost palače moguće je razgledati. Zavirite u duždev apartman, u prostore gdje su zasjedali vladajući i uživajte u dekoracijama koje su djelo velikih majstora venecijanskog slikarstva kao što su Tizian, Tintoretto i Veronese. Palača je Mostom uzdaha povezana sa zatvorom. Taj most bio je mjesto na kojem su se osuđenici opraštali od vanjskog svijeta. Zanimljiv dio palače tajne su prostorije među kojima su i one gdje su zatvorenici bili ispitivani i mučeni. 
  • CAMPO SANTA MARGHERITA – Trg karakterističan po tržnici ribom i povrćem. Dobio je ime po crkvi svete Margarite. U središtu trga nalazi se samostalna građevina iz 1725. godine koja je služila kao sjedište Varotera – štavljača i krznara. Mnogi se prilikom obilaska Venecije često vraćaju na ovaj trg jer je na njemu mnoštvo kafića i restorana, uvijek se nešto događa, pa sjesti i promatrati ljude kako neprestano prolaze može biti zanimljivo i opuštajuće.
  • TRG SVETE MARIJE FORMOSE – Prema legendi, u 7. stoljeću Djevica Marija ukazala se biskupu San Magnu na današenjem Trgu svete Marije Formose, rekavši mu da sagradi crkvu u njezino ime. Narod je crkvu nazvao Santa Maria Formosa u znak sjećanja na lik Djevice Marije ukazan u obliku bijeloga oblaka. Legenda je oživjela u 14. stoljeću, a prvi je put dokumentirana 1060. godine. Mramorna bijela zgrada koja se danas može vidjeti na istoimenu trgu datira iz 1492. godine, a sagradio ju je Mauro Codussi na starim temeljima. 
  • BASILICA DI SANTA MARIA DELLA SALUTE – Vjerojatno najfotografiranija crkva u Veneciji, jednostavno je ne možete ne vidjeti dok se šećete drugom stranom Velikog kanala (Canal Grande). Ova manja bazilika sagrađena je osamdesetih godina 17. stoljeća od istarskog kamena i marmorina. Unutrašnjost crkve uglavnom krase Tizianova djela (stropne freske).
  • MOST RIALTO (PONTE DI RIALTO) – Od otprilike 400 venecijanskih mostova, Rialto je jedan od najpoznatijih, najstarijih i najvećih, a proteže se preko kanala Grande. U početku je most bio jedina spona između dviju obala kanala, a smatra se da je prva verzija mosta nastala početkom 12. stoljeća. Most kakav danas vidimo sagrađen je krajem 16. stoljeća i nezaobilazna je turistička postaja.

Shopping u Veneciji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Venecija je prije svega turistička, ali ne i shopping meka. Ondje ćete ponajprije pronaći originalne suvenire, poput karnevalskih maski i murano stakla. Većina trgovina odjećom se nalazi na potezu od željezničke stanice do Trga sv. Marka. Otoci Burano i Murano su dobre destinacije za trgovinu, prvi zbog čipke a drugi zbor stakla. Venecijanske maske mogu se kupiti u cijelome gradu, a njihove cijene znatno variraju. U Veneciji ćete, između ostalog, pronaći brojne luksuzne dućane poznatih imena, kao i specijalizirane trgovine u kojima se prodaje tipično talijanska hrana.

Provjerite odličnu ponudu Azur Toursa za dvodnevni put u Veneciju


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...