Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bitka života za Doriana (2) iz Baranje: Otkazuju mu bubrezi!

Život nam se preko noći u potpunosti promijenio. Prije toga sve je bilo normalno. Suprug je radio, kći Lana (5) išla je u vrtić, živjeli smo u Belome Manastiru, Dorian je bio dobro...

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Govore nam to Renata (34) i Momir (29) Dvornić, zabrinuti roditelji koji već devet mjeseci svakodnevno u KBC-u Zagreb bdiju nad bolesnim sinom Dorianom (2). Nerado se prisjećaju 16. travnja prošle godine, kad je Dorian iznenada počeo povraćati krv. Lice mu je poplavjelo, tijelo također, a Renata i Momir još su bili uvjereni da je s njihovim djetetom sve uredu.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

- Stigao je u osječku bolnicu, morali su ga otvoriti jer su sumnjali na zapetljaj crijeva. No shvatili su da nije u tome problem. Prvo je jetra prestala raditi, a nakon nje i bubrezi. Zatim je nastao problem jer u Osijeku ne postoji dijaliza za djecu. Morali su ga prebaciti u Zagreb. Kasnije smo saznali da je u tom vozilu Hitne pomoći bilo svega. Čak su ga i oživljavali. Liječnici nam nisu puno htjeli govoriti da nas ne bi preplašili - rekli su, sretni što su to razdoblje ostavili iza sebe.

dvornic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

No komplikacije su se nastavile jer je dolaskom u Zagreb njihovo dijete dva mjeseca bilo na intenzivnoj njezi, gdje su, govore nam, svake sekunde strepili za njegov život.

- Ako smo to preživjeli, uvjeren sam kako ćemo preživjeti baš sve. Gledajući ga tako kako leži nepomično, bilo je užasno... - ispričao je Momir. Od tada je, kaže, prebolio četiri upale pluća i pet sepsi, a najgore je što liječnici ne mogu utvrditi zašto mu se stanje toliko naglo mijenja. Najteža situacija je ipak s bubrezima, koji su prestali raditi. Zbog toga je Dorianu potrebna transplantacija, a Renata i Momir su potencijalni donori. Za otprilike tri tjedna, govore, ovisno o tome jesu li kompatibilni, znat će koji su im sljedeći koraci.

- Na transplantaciju ćemo ići najvjerojatnije u Padovu ili Lyon, a troškove snosi HZZO. Mi smo zaista u teškoj situaciji jer smo se zbog njega morali preseliti u Zagreb, a u Belome Manastiru ostala kći s bakom i djedom. Živimo kod jednog svećenika u sobici na katu župnog ureda, a s još nekoliko ljudi dijelimo kuhinju i veš mašinu. On nam je pružio pomoć i već smo devet mjeseci kod njega. Podstanarski stan doma smo morali otkazati, a sad ne znamo kako ćemo dalje - pričaju nam.

Problem je što zbog loše financijske situacije nisu u mogućnosti sami snositi sve popratne troškove.

- Tu su putovanja, smještaj u inozemstvu tijekom operacije, hrana... Treba nam i stalni smještaj u Zagrebu. Da cijela obitelj krene ispočetka. I to što bliže Rebru jer nikad, nažalost, ne znamo što će se s njim dogoditi jer se stvari preko noći promijene - rekla je Renata.

I još je nešto vrlo važno za mladu obitelj Dvornić.

- Ako to uspijemo, nećemo više biti razdvojeni s curicom. Ona zna da je braco bolestan, ali ne zna koliko je ozbiljno. Nadam se da će kroz život nadoknaditi sve ovo vrijeme koje nisu trenutačno zajedno - istaknula je.

Zbog stresa koji proživljavaju oboje su završili na infuziji.

- Ovo nije normalan život. Stalna sekiracija. Ne jedemo normalno i ne spavamo najbolje - požalili su se supružnici Dvornić.

No sretni su jer je baš jučer, malo prije našeg dolaska, Dorian stao na nogice iako je imao visoku temperaturu.

- On je borac od prvog dana i uvijek je takav bio. Baš je pozitivan. Prema njegovu ponašanju nikad ne biste mogli zaključiti da se nešto događa. Puno puta se smijao, veselio i igrao, a na kraju se uspostavilo kako ‘gori’, pa se kasnije otkrilo i da ima sepsu. Tako je bilo i te noći kad je naglo završio u bolnici - kažu.

Od travnja prošle godine ovaj je hrabri dječak tek 15 dana bio kod kuće...

Pomozimo Dorianu

Iako operaciju plaća HZZO, za njih je nemoguće pokriti sve popratne troškove kao što su putovanja, hrana i smještaj u inozemstvu. Trenutačno žive kod jednog svećenika u Zagrebu, u sobici na katu župnog ureda, a s ostalima dijele kuhinju i perilicu rublja. Kći Lana je s djedom i bakom u Belome Manastiru i obitelj pati jer su razdvojeni. Zbog toga su otvorili račune u PBZ-u na Doriana Dvornića: IBAN HR44 2340 0093 2321 9172 7 te devizni račun: HR75 2340 0093 2321 9175 1.

 

Komentari (92)
  • Na koji racun pomoci obitelji? objavite ga....

    31. 1. 2018,   18:31
  • Klasnić dobije bubreg, pa se vrati nogometu iako ne bi smio...bubreg podbaci, on ponovno dobija bubreg i ponovno izjavi da se vraća nogometu. Svakom treba pomoć, ne želim da me se krivo shvati, ali bubrezi ne rastu na stablu, netko treba ostati bez bubrega da se njima pomognu, a oni to ne znaju cijeniti, rade sve što ne smiju...kao da znaju da će netko opet pristati dati svoj bubreg da bi ga on dobio. Možda i nisam u pravu, ali to ki ovog trenutka pada na pamet. ljut sam kad vidim bebe i malu djecu da pate. Pomoći ću ovom djetetu kako budem mogao, kao i vjerujem svaki komentator koji je naletio na ovaj članak. Želim mu svu sreću i brzo i uspješno ozdravljenje!!!!!!!!!

    31. 1. 2018,   19:38
  • Dajte javno racun za uplati direktno obitelji a ne opet Priko neke udruge . Hvala

    31. 1. 2018,   18:56