Obavijesti

Video

Komentari 81

Brođani u strahu: 'Prvo su nas trovali zrakom, sada i vodom...'

"Moje dijete pije flaširanu vodu, a vaše?" Ljutito je upitala Brođanka premijerea koji je stigao u Slavonski brod koji je čitav ostao bez pitke vode zbog zagađenja iz naftovoda.

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:01

Više od 90.000 ljudi pokušava doći do vode kako god zna. U 14 sati premijer je s ministrima stigao u Slavonski Brod na sjednicu Stožera civilne zaštite gdje je dogovoreno da se građanima ne preporučuje konzumacija vode niti za piće niti za kuhanje. Analize vode će se nastaviti i u Osijeku i u Zagrebu u Zavodu za javno zdravstvo. Voda iz slavina može se koristiti za osobnu higijenu dok traje ova situacija. Vojska će dostaviti još šest ili sedam cisterni, robne zalihe su naručile vodu u bocama i sustavno ih dostavljati građanima dokle god bude potrebno,

U Slavonskom Brodu su redovi ispred cisterni za vodu jer u trgovačkim centrima i skoro svim trgovinama je u jutarnjim satima nestalo pitke vode, eventualno se još može naći vode u manjim pakovanjima, izvorske i gazirane.

- Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se realizira spajanje Slavonskog Broda na sustav u Sikirevcima. Ministarstvo enegetike i zaštite okoliša dat će potrebne dozvole. Koliko znam, riječ je o 150 metara za spajanje i time bi se trebalo osigurati trajno alternativno rješenje vodoopskrbe - kazao je premijer nakon sjednice Stožera naglašavajući kako će se radovima žurno pristupiti. Na pitanje novinara o kojem je roku riječ, kazao je kako bi sve trebalo biti gotovo u roku 10 do 15 dana. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako će Hrvatske vode od utorka krenuti u spajanje vodovoda Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima te je najavio umanjenje naknade za korištenje vode stanovnicima na ovome području. 

Gradonačelnik Mirko Duspara je na održanoj sjednici ukazao na potrebu da se građane informira o učincima koje je konzumacija zagađene vode u protekla dva dana imala na njihovo zdravlje. Prema informacijama nadležnog ministra, teško je za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene ovakve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u ovako kratkom vremenu izloženosti. No, zbog rizika od pojave štetnih učinaka poput mučnina i probavnih problema građane je nužno informirati da ona nije za piće, čak niti nakon prokuhavanja.

U VIJESTIMA POGLEDAJTE JOŠ:

Tvrtka Elona Muska Tesla Motors rapidno gubi novac

Chris Brown fotografiran kako se nasilnički ponaša prema ženi

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!
'KULTURNEJA'

Gdje na prvi spoj u Ljubljani? Saznali smo od lokalaca!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je prva epizoda našeg novog, superkul serijala 'Kulturneja' u kojem saznajemo gdje su najpopularnija i najfrekventnija mjesta u raznim gradovima diljem Europske unije.

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...