Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brodolom na Jadranu: 'Spašeni su dobro, ali jako su se uplašili'

Foto:

Mayday, Mayday, odaslala je međunarodni poziv za pomoć posada turskog teretnog broda Haksa danas u 4.16 sati nakon što im je nedaleko od Jabuke more počelo prodirati u u prostor strojarnice i ostatak brodskoga potpalublja.

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv te su putem Obalnih radio postaja odaslali obavijesti o havariji te su u suradnji s talijanskim kolegama, budući da je pozicija broda u arhipelagu otoka Jabuka, konkretno, koje dijelom izlazi iz hrvatskog teritorijalnog mora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi im je u pomoć pritekao talijanski tanker “Valdacore”. Osam članova posade, šest Turaka i dva Indijca, jedva su dočekali spas i prebacili su se na talijanski brod, dok su kapetan Hakse i četiri časnika, svi Turci, ostali na brodu pokušavajući zatvoriti rupu u oplati kroz koju je prodiralo more. Uskoro je upomoć stigao i policijski brod Sveti Jure, čija je posada pomogala Turcima u sanaciji broda, a nakon što su na mjesto događaja došli predstavnici Lučke kapetanije i Splita zajedno s roniocima, Sveti Jure zaputio se u Split s osmoricom članova posade Hakse.

- Doveli smo ih u Split i mogu vam reći da su stvarno uplašili. Mi smo zajedno s kapetanom broda pokušali sanirati oštećenje na brodu. Uspjeli smo smanjiti prodor mora, ali ne i sanirati je u potpunosti. Ali uvjeren sam da će to ronioci uspjeti i da će se brod uspjeti otegliti - rekao nam je Mario Omelić, zapovjednik broda Sveti Jure, koji je dodao da za sada nema opasnosti od onečišćenja mora, bilo teretom bilo gorivom iz brodskih spremnika. Haksa, koja je plovila prema Kopru, naime prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, opasnog materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a u spremnicima ima 70 tona goriva. Prema posljednjim informacijama, turski brod trebao bi se remorkerima otegliti u trogirsko brodogradilište.

U hrvatskim vodama prije 10 godina havariju je imao još jedan turski brod. Teretni brod ‘Und Adriyatik’, koji je prevozio 200 kamiona i opasni teret , početkom veljače 2008. zahvatio je požar 13 milja od Rovinja. Tada su u gašenje požara, koji je prijetio ekološkom katastrofom, bili uključeni i Nizozemci specijalno obučeni za gašenje požara na brodovima.

U vijestima pogledajte još:

74 saborska zastupnika kažnjena zbog izostanaka

Manekenku Ivanu Knoll na internetu proglašavaju najljepšom hrvatskom navijačicom

 

Komentari (19)
  • Koliko nase mladosti plovi morima , to je kruh ne sa 7 nego sa 7×7 kora, i zato treba pomoc ljudima,, nemuskarci ce rec kriv ovi , oni , ajte vi lipo plovit pa se onda javite

    17. 6. 2018,   19:12
  • Priča se samo o spašenim mornarima, a glavni uzrok i njegov popravak NIŠTA. Gospodo novinari šta je s brodom, kakvo je sad stanje????. Oče li ga uspjeti dotegliti do Trogira i u kakvom stanju????? Oče li doći do onečišćenja mora tokom tegljenja ili nekog drugog ekscesa.????? O tome ne pišete, osim ako se, ne daj bože, nešto desi... A onda čete se raspisati o nečijoj krivici.

    17. 6. 2018,   19:30
  • U podne ste napisali da brod tone!!!!

    17. 6. 2018,   20:01