Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čovjek koji 'ne diše': 'Mislim o najgorem jer riskiram život...'

Kanal Planet Earth u dokumentarcu "Čovjek koji ne diše" prati svjetskog prvaka u ronjenju Stiga Avalla Severinsena koji je na Grenlandu oborio dva zapanjujuća rekorda

Stig Severinsen ronilac je na dah iz Danske. Četverostruki je svjetski prvak koji dah može zadržati duže od 20 minuta, čime zbunjuje sve znanstvenike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na Grenlandu je oborio dva rekorda: najduži zaron ispod leda i najduže zadržavanje daha pod vodom.

- Nema sumnje da je nevjerojatan pojedinac. Njegov kapacitet pluća apsolutno je nevjerojatan. A zatim je tu psihologija. Može kontrolirati strah - tvrdi Greg Whyte, stručnjak za fizičke aktivnosti.

Stig se pri svakom uronu suočava sa strahom. Najekstremniji ronioci na dah idu dublje i dalje samo sa zrakom koji imaju u plućima, a neki se ne vrate.

- Umru zato što ostanu bez zraka. Onesvijeste se, a kad se onesvijestiš pod vodom, umreš - kaže Whyte.

- Mi smo oprezni ljudi. Oprezno se pripremamo. Zamišljamo najgore scenarije jer riskiramo živote - pojašnjava Stig Severinsen koji ni s 40 godina života nije prestao loviti svjetske rekorde. 

- Obaram svjetske rekorde jer se volim dovoditi u ekstremno stanje kako bih vidio kakav sam doista - otkriva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali njegovi rekordi imaju i važniju svrhu. Otvaraju novi znanstveni svijet. 

- Mene kao znanstvenicu fascinira ta fiziologija, ono što nam to govori o ljudskome tijelu - kaže Frances Ashcroft, profesorica na Sveučilištu Oxford.

- Prevodimo njegov izazov na korist svih i smanjujemo rizik od budućih bolesti, pogotovo kardiovaskularnih. Svi imaju koristi - rekao je Whyte.

Ako želimo još medicinskih otkrića, Stig mora nastaviti naprezati tijelo preko fizičkih granica. Na dah se obično roni u toploj vodi, ali Stig će uvesti novi ubojiti element - ledenu vodu.

Kako je izgledalo obaranje svjetskih rekorda, pogledajte u dokumentarcu kojeg Planet Earth donosi danas u 20 sati.

Komentari (10)
  • Stig Åvall S, je četverostruki svjetski prvak u apneji, kroz to doista i expert kada je u pitanju tema disanje.Studirao je i završio izmeđuostaloga Biologiju, a i proveo dosta na medicini. Već10 g se zalaže aktivno za proučavanje efektoga disanja, te utjecaja fizičkoga i duhovnoga stanja na isti i obratno.Posebni genetski faktori, kako su liječnici ustanovili: njegov volumen pluća, je tri puta veći od prosječnih, omogućuju mu sposobnost primjene tkzv "Ronilačkog reflexa", koji imaju samo bebe. Tako da je u stanju u roku od par sekundi ispod površine vode, smanjiti otkucaje srca na minimum, sa ciljem zaštite životno funcionanih organa. Smatra se, kako njegov potencijal, još i nije iskorišten. Upravo iz tog razloga njegov tim, sastavljen od stručnjaka iz medicine i znanstvenika radi ozbiljno, vezano za ovu zanimljivost. Stoga je, u knjizi "Tajna moć disanja" odlučio i on, o tom pisati..U svakom slučaju interesantna tema. Ljudi udišu u prosjeku oko 20.000/30.000 puta u danu, te uglavnom potpuno nesvjesno. Disanje je prirodan proces, koji nas drži u životu, no ipak,se koristimo sa 50-60% mogućnosti i što je najgore dišemo nedovoljno efektno! Nevjerojatna činjenica, što bi sve postigli, povećanjem kapaciteta samo sa 10-20% disajnoga kapaciteta više. Bitno je da pravilno disanj po "Breatheology“nije samo tu za osjećaj ugode, već je primjenjivo i efikasno u primjeni po medicinskim osnovu, te pretstavlja veliku podršku, kod liječenja ozbilnih bolesti, tipa Raka.Zašto ne. Bravo.

    14. 11. 2018,   18:36
  • Dok , se ne okliznu,(nazalost) svi su extremi i rekorderi.

    14. 11. 2018,   11:53
  • ali oni, kako sam vidio u jednom videu, prije zarona udišu neku posebnu smjesu zraka, specijalno za tu namjenu. Inače nema govora da bi "iz čista mira", ustao iz kreveta, zaronio, i bio bez zraka 20 minuta.

    14. 11. 2018,   11:11