Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dalić je podnijela ostavku, ali se i dalje vidi kao spasiteljica

Foto:

Premijer Andrej Plenković mislio je još odgađati ostavku Martine Dalić, ali je shvatio da je više ne može braniti i da se cijela afera Mailovi prelijeva i na njega osobno i Vladu

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Dalić je u Vladi pregovarala s Plenkovićem četiri i pol sata. A kako se neslužbeno može čuti, uopće nije smatrala da je potrebno da podnese ostavku. U HDZ-u su navijajali da ona ode, nije imala podršku, ali Plenković je ipak u njoj vidio desnu ruku za reforme.

Na kraju je Plenković ipak prelomio. Dalić se na temu Agrokora u zadnjih godinu i po dana često smijala. U ponedjeljak joj nije bilo do smijeha.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

- Nakon razgovora s Dalić odlučili smo da ona podnese ostavku na svoju dužnost koju sam ja prihvatio - rekao je Plenković, koji je ranije poručivao da u mailovima nema ničeg novog niti dramatičnog. Plenkoviću je sad u cilju sačuvati da se afera ne prelije na Vladu. Stvorio se dojam da je cijeli “lex Agrokor” napravljen kako bi savjetnici povezani s Dalić izvukli milijune kuna. Agrokor je objavio izvješće po kojem je za 142 savjetnika do kraja ožujka otišlo 321 milijun kuna.

- Tim zakonom je napravljena dobra stvar, spašeno je gospodarstvo, a sad se pokušava stvoriti suprotan dojam. Zakon je dobar, a dečki i Dalić su se samo prikrpali te ga iskoristili za svoju korist. Zato je bilo nemoguće više braniti Dalić. Ali to ne znači da je zakon loš - saznajemo od sugovornika iz vladajućeg HDZ-a.

A ŠTO ĆE SADA? Anka Mrak Taritaš: Premijer se cijelo vrijeme skriva iza suknje

Premijer Andrej Plenković je veći dio svojeg istupa posvetio upravo tome pa je jasno da će strategija Vlade i HDZ-a sad biti popravljanje percepcije o zakonu.

- S aspekta mene kao predsjednika Vlade, koji se itekako angažirao i u samom donošenju ‘lex Agrokora’, mislim da smo ostvarili strateški cilj i s te strane mogu reći da smo zadovoljni. Ono što mi je žao da u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa da izbjegnemo ove male sjene koje nam bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprečavanja krize u Agrokoru i njezina prelijevanja na naš financijski sustav. Dalić je svojim iskustvom, znanjem i energijom ovoj Vladi dala veliki doprinos i zato mi je žao što odlazi - rekao je Plenković.

“Male sjene” su činjenica da je neformalna, tajna grupa koju je okupila Dalić prvo predložila glavne odredbe zakona te ga oblikovala. Među njima je bio i bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Onda je on ljude iz Texo Menagmenta, Šavorića, Altere i Interkapitala angažirao u Agrokoru. Zajedno su izabrali savjetnika Alix partners, koji je onda svima njima (osim uredu Šavorić) osigurao po 250 tisuća kuna tjedno. Ili milijune u godinu dana.

REAKCIJA PREDSJEDNICE Kolinda: Ostavka Martine Dalić je razborit i odgovoran čin...

Andrej Plenković dosad nije smijenio ni jednog HDZ-ovog ministra bez obzira na pritiske ili nerad. On smatra da bi time samo destabilizirao Vladu u uvjetima tanke većine od 77 zastupnika u Saboru.

Zato iznuđena ostavka Dalić pokazuje koliko mu je “dogorjelo do noktiju” s ovom aferom.

Index je jučer objavio i novi set mailova. Njihova bit je da su autori iz tzv. Borg grupe, kako su se nazivali, obavijestili i Ured premijera da imaju jednu finalnu verziju zakona. Finalnu verziju je poslao Branimir Bricelj iz Altere.

IZVANREDNA KONFERENCIJA Bernardić: Tražimo kažnjavanje svih odgovornih i nove izbore...

Kako je Plenković i u ožujku prošle godine upoznao članove Borg grupe i znao da spremaju “lex Agrokor”, ostaje pitanje koliko je bio upućen. Pogotovo kad su objavljeni honorari koje su dobivali pojedini od njih. Zbog toga je na ostavku bio prinuđen i Ante Ramljak. Plenković je, dakle, imao uvid u sastav grupe, a neki od njih su pisali i Zdravku Mariću s vijestima iz Agrokora. Na kraju su premijer i njegovi suradnici dobili finalnu verziju zakona. Tvrtka čovjeka koji ga je poslao kasnije je zaradila milijune. No u HDZ-u tvrde da nije mogao znati ni za sadržaj mailova ni kako se kalio taj zakon. On je, kažu, vjerovao Dalić, a zakon je morao biti poslan u Ured premijera jer ga je na kraju usvajala Vlada. Poslan je i u Ministarstvo pravosuđa, koje je tad vodio mostovac Ante Šprlje. Oni su doradili tek finalnu verziju.

LONDON CALLING Gazda vidi urotu: Dalić i grupa Borg su surađivali s krticama...

To samo pokazuje da politička trakavica ne završava sa smjenom Dalić. Oporba traži nove izbore i odlazak cijele Vlade.

Sad već bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić u oproštajnom nastupu nije pokazala niti kajanje niti priznala ikakvu mogućnost pogreške. Dapače, predstavila se kao žena koja je riješila problem, spasila Agrokor i spriječila krizu.

- Osobno nisam učinila ništa krivo, ništa nemoralno ili, Bože sačuvaj, nezakonito. Percepcija je takva kakva je, ona je rezultirala da koalicijski partneri HDZ-u iskazuju nezadovoljstvo, Ja to želim zaustaviti i zato dajem ostavku - poručila je Dalić na odlasku.

I podbola oporbu i sve one koji kritiziraju “lex Agrokor”.

- Sad odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret Vladi. Ja to nikako ne želim biti. Dobila sam politički zadatak spriječiti propast Agrokora i povratak cijele ekonomije u recesiju. Velika je sreća svih današnjih strastvenih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. I zato i dalje mislim da za to mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima - poručila je Dalić.

MARAS GOST 24SATA: 'Ostavka Dalić nije dovoljna, za ovo bi morao otići i Plenković!'

I zatražila da DORH ispita tko je pustio mailove u javnost jer je to kazneno djelo.

Kako smo saznali, premijera su pritisnuli i koalicijski partneri da ne trpi štetu zbog Dalić. HNS, HSLS, manjine i HDSSB su poručivali da će se kriza samo produbiti ako je nastavi braniti. Svi su mu spremni dati podršku i nastaviti podržavati Vladu čim je ona otišla.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pozdravila ostavku kao “razborit i odgovoran čin”.

- Nijedan važan državni posao, pa tako ni postizanje nagodbe o Agrokoru, ne može ovisiti o jednom čovjeku niti smije biti njegov talac - kaže predsjednica.

DALIĆ DALA OSTAVKU: 'Nisam učinila ništa krivo, ali ne želim biti uteg ovoj Vladi...'

Oporba tvrdi da i Plenković mora otići jer je u sve bio upućen.

- On će otići za mjesec, tri ili dvije godine. Bolje odmah na izbore. Danas smo vidjeli i da je uključen u komunikaciju te neformalne grupe od početka, odnosno prije donošenja zakona u Saboru.

On je pridonio tome da ljudi izgube povjerenje u institucije, da izgube povjerenje da netko neće raditi za svoj interes rješavajući probleme građane. Treba raspisati parlamentarne izbore i vidjeti vjeruju li mu građani - rekao je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras, koji je gostovao u studiju 24sata.

TOMISLAV KLAUŠKI Odletjela je Dalić da se spasi Plenković. No je li to dovoljno?

I njegov šef Davor Bernardić poručio je da sve treba istražiti DORH.

- Afera Fimi medija je za ovo dječja igra - poručio je Bernardić.

Živi zid je podnio i novu kaznenu prijavu protiv Dalić, Plenkovića, Ramljaka i Zdravka Marića. Optužuju ih za zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, zlouporabu povlaštenih informacija i neprijavljivanje kaznenog djela.

Božo Petrov iz Mosta izjavu Martine Dalić smatra sramotnom. Misli da je bilo kakvo njihovo petljanje u ovu aferu samo pokušaj skretanja pozornosti.

IZVOR IZ HDZ-A TVRDI: 'Dalić više nitko ne želi braniti. Izgubila je potporu i u stranci'

- Sve što je objavljeno govori da je riječ o prilično mračnom načinu na koji funkcionira ova država, a ne o malim sjenama - rekao je Petrov.

Anka Mrak Taritaš iz Glasa poručila je da je Plenković znao sve i zato mora otići zajedno s Vladom.

- Omogućili su maloj kliki dobru zaradu na račun države - smatra.

Šef HSS-a Krešo Beljak rekao je da je Plenković uspio nadmašiti i Sanadera i Karamarka.

- Događa se neviđena pljačka pod krinkom zakona - rekao je šef HSS-a Beljak.

Komentari (186)
  • E tako to radi zločinačka. Gdje su sada oni što ih brane? zeljkopž, mery, kety, cura hercegovka, grbavo..........???

    14. 5. 2018,   18:34
  • Mame plaše djecu njenom slikom

    14. 5. 2018,   18:20
  • Jebote smjene i ostavke, DI SU PARE?

    14. 5. 2018,   18:44