Obavijesti

Video

Komentari 58

Danas je Dan pizze! Ovo su sve zablude o svima omiljenom jelu

Znate li gdje je napravljena prva pizza na svijetu i zašto svaka koja se dostavi ima plastični trokutić u kartonskoj kutiji? Koju vi najviše volite jesti?

VIDEO

Najveći mitovi o pizzi su da potječe iz Italije. Prava je istina da umak od rajčice i sir na tijestu od pizze imaju svoje korijene u Napulju, no preteču pizze su u stvari prvi napravili antički Grci. Jedan od mitova je i da se najviše jede pizza sa sirom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Pizza je mnogima jedna od omiljenih delicija. No, mnogi se pitaju zašto je pizza okrugla, reže se na trokute, a pakira u četvrtaste kutije. Odgovor je - zbog lakoće i jednostavnosti! Proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija i jednostavnija jer se četvrtasta kutija može napraviti od jednog komada kartona. Četvrtaste kutije su lakše za pakiranje pizze prije dostave. Izrada okruglih kutija za pizzu bi, s druge strane, bila dosta zahtjevna i komplicirana, a samim tim i skuplja, što nije isplativo vlasnicima restorana i pizzerija. 

Zašto se reže na trokute? Stvar je opet u praktičnosti. To je, naime, najbrži i  najbolji način da se pizza isiječe na jednake dijelove.

Premda se ne slažu svi oko datuma, pa se spominje i 1. srpnja i 28. srpnja, većina ipak Međunarodni dan pizze slavi 9. veljače. Zašto baš taj datum, nije posve sigurno. No, koga briga. Uživajte u deliciji!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno