Obavijesti

Video

Komentari 15

Brestovac: Jedna noć u ukletoj bolnici koju opsjedaju duhovi?

Brestovac: Jedna noć u ukletoj bolnici koju opsjedaju duhovi?
8

Priče i legende o ukletoj bolnici na Zagrebačkoj gori kruže već dugi niz godina, a popularni hrvatski youtuberi hrabro su ušli u jezivo zdanje i ondje snimili užasavajuće pojave

VIDEO

Kada govorimo o ukletim mjestima u Hrvatskoj, ne možemo ne spomenuti napušteni sanatorij za liječenje plućnih bolesti Brestovac. Ovo nekoć značajno i veliko zdanje nalazi se na Zagrebačkoj gori, a danas je tek pusta ruševina onoga što je nekoć predstavljalo.

Ondje danas, navodno, lutaju duhovi pacijenata, a legendu o tom mjestu htjeli su provjeriti i slavni JoomBoosovi youtuberi, Petra Dimić, Dennis Domian, Matija i Dino Lazarević. Proveli su noć ondje, a ono što su otkrili neće vam biti baš svejedno gledati - jer, oni su sve to snimili!

Stoljeće prije modernih vremena u kojima mi živimo, kad je nastao ovaj kompleks bolničkih zgrada na Sljemenu, tuberkuloza je bila ogroman zdravstveni problem te se nije mogla liječiti kao što se liječi danas. Za izlječenje je tada bila potrebna izolacija i stroga briga o pacijentima.

Duh pacijentice Ljerke Šram

Mnogi ozbiljno bolesni pacijenti liječili su se upravo u Brestovcu. Neki su se izlječili, no mnogo je ljudi ondje i umrlo, zbog čega i kruže priče da duhovi pacijenata i dalje lutaju ruševnim zgradama tog jezivog mjesta.

Jedna od pacijentica koja se ondje liječila bila je pjevačica i glumica Ljerka Šram, koja je bolovala od tuberkuloze. Upravo zbog nje je, navodno, liječnik Milivoj Dežman i dao izgraditi ovu velebnu bolnicu, jer je bio zaljubljen u slavnu umjetnicu te je nije htio izgubiti zbog ove bolesti. 

Nažalost, Ljerka je umrla na Dežmanovim rukama nakon duge borbe i u mukama. A ona je samo jedna od pacijentica koja je imala takav tragičan kraj upravo na tom istom mjestu.

Ukleto mjesto čiju priču zna cijeli Zagreb

Objekt bolnice zatvoren je 1968. godine i otada je napušten te propada. Otkako je zatvoren, o njegovu prokletstvu kruže priče u cijelom Zagrebu i okolici, a upravo duh Ljerke Šram jedan je od onih koji se najčešće spominje.

Priča ide kako Ljerkin duh i dan danas noću izlazi i luta hodnicima bolnice na Brestovcu. No, i ostali pacijenti koji su u mukama umirali u toj bolnici, danas su duše koje ondje lutaju i traže svoj mir. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno