Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fantastična 'Krila Oluje' izvela zadnji spektakl u staroj postavi

None Foto: 24sata Video 4

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) "Krila Oluje" nastupila je u subotu popodne na međunarodnom aeromitingu 'AirPower16' u Zeltwegu u Austriji

Pukovnik Damir Barišić, vođa akrobatske grupe te satnik Ivan Anđić, natporučnici Goran Grgić i Darko Belančić, natporučnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac su u Pilatustima PC-9 oduševili su više od 300.000 ljudi akrobacijama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Atrakcije “Krila Oluje” trajala je oko 20 minuta, a prisutni su mogli vidjeti niz atraktivnih manevara kao što su “bačvasti valjak”, “križanje kroz bačvasti valjak”, “stall turn”, “ogledalo u zaokretu”, “vertikalna osmica” ili “dvostruko ogledalo”, ali i manevar “zvono u formaciji” - jedinstven manevar kojeg izvode samo “Krila Oluje” i po kojem su poznati u svijetu zrakoplovstva.

Krila Oluje su na aeromitingu nastupila u društvu jednih od najboljih akrobatskih grupa pa su tako prije naših svoje letove odradili Frecce Tricolori, PATROUILLE DE FRANCE, PATRULLA AGUILA, PC-7 TEAM. Prije samog nastupa Krila Oluje, vođa akrobatske grupe Damir Barišić kazao je da Krila Oluje nastupaju 128. put, a nastup u Austriji im je bio 44. međunarodni.

- Ovo je jedan od najvećih aeromitinga u Europi i ove godine je bilo više od 240 zrakoplova u programu te preko 20 ratnih zrakoplovstva. Svaka zemlja na ovakva aeromitinge šalje svoje najbolje pilote na kojima oni prezentiraju letačku vještinu i zrakoplov kojim upravljaju stoga nam je nastup bio užitak i bila nam je čast predstavljati svoju zemlje – kazao je Barišić. Dodaje što se tiće odnosa s ostalim pilotima na aeromitingu da nema riječi i konkurenciji.

- Došli smo prezentirati svoju zemlju i zrakoplostvo na najbolji mogući način te ne doživljavamo jedni druge kao konkurenciju. Jako su rijetki aeromitinzi poput RIAT-au Engleskoj, češkog CIAF-a koji dodjeluju nagrade za letački program. Lijepo je dobiti nagradu ali to nam nije primarna stvar – rekao je vođa akrobatske grupe.

Što se tiče izvođenja samog programa, Krila Oluja u letu nemaju odmora.

- Nemamo pauze u programu jer elemente koja akrogrupa izvodi su dinamični i zanimljivi. U tome nam uvelike pomaže sam avion koji je stvarno zahvalan za letenje. Omogućuje nam dosta veliki raspon akrobacija i prilično je siguran. Brzina kojom letimo je naravno od 0 pa sve do maksimalne brzine od 600 kilometara na sat. Opterećenje je 7G, a pošto letimo u formaciji koja je široka oko 50 metara moramo dobro paziti te nema mjestu naglim pokretima. U tome nam uvelike pomaže sam avion koji je stvarno zahvalan za letenje. Omogućuje nam dosta veliki raspon akrobacija i prilično je siguran. U sam nastup uložili smo znanje i umijeće tako da smo ove godine prepoznati u svijetu s vrlo rijetkim i nikad viđenim elemetnima i to je jedan od razloga zbog kojeg smo dobili u Engleskoj nagradu – kazao je Barišić.

Nastup „Krila Oluje“ u Austriji pratio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač. Procjenjuje se kako je aeromiting 'AirPower16' kroz dvodnevni letački i izložbeni program posjetilo oko 300. 000 gledatelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovo je bio posljednji nastup "Krila Oluje" u ovoj postavi jer će zbog odlaska natporučnika Darka Belančića na vojno školovanje u SAD uslijediti obuka novog člana grupe. Planirano je kako će u idućoj sezoni natporučnik Darko Belančić, nakon povratka sa školovanja, postati novi vođa akro grupe, a dugogodišnji vođa grupe pukovnik Damir Barišić nastavit ćementorirati i davati potporu u organizaciji i pripremi nastupa "Krila Oluje".

Komentari (1)