Obavijesti

Video

Komentari 1

Fantastična 'Krila Oluje' izvela zadnji spektakl u staroj postavi

Fantastična 'Krila Oluje' izvela zadnji spektakl u staroj postavi
4

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) "Krila Oluje" nastupila je u subotu popodne na međunarodnom aeromitingu 'AirPower16' u Zeltwegu u Austriji

VIDEO

Pukovnik Damir Barišić, vođa akrobatske grupe te satnik Ivan Anđić, natporučnici Goran Grgić i Darko Belančić, natporučnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac su u Pilatustima PC-9 oduševili su više od 300.000 ljudi akrobacijama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:33

Atrakcije “Krila Oluje” trajala je oko 20 minuta, a prisutni su mogli vidjeti niz atraktivnih manevara kao što su “bačvasti valjak”, “križanje kroz bačvasti valjak”, “stall turn”, “ogledalo u zaokretu”, “vertikalna osmica” ili “dvostruko ogledalo”, ali i manevar “zvono u formaciji” - jedinstven manevar kojeg izvode samo “Krila Oluje” i po kojem su poznati u svijetu zrakoplovstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krila Oluje su na aeromitingu nastupila u društvu jednih od najboljih akrobatskih grupa pa su tako prije naših svoje letove odradili Frecce Tricolori, PATROUILLE DE FRANCE, PATRULLA AGUILA, PC-7 TEAM. Prije samog nastupa Krila Oluje, vođa akrobatske grupe Damir Barišić kazao je da Krila Oluje nastupaju 128. put, a nastup u Austriji im je bio 44. međunarodni.

- Ovo je jedan od najvećih aeromitinga u Europi i ove godine je bilo više od 240 zrakoplova u programu te preko 20 ratnih zrakoplovstva. Svaka zemlja na ovakva aeromitinge šalje svoje najbolje pilote na kojima oni prezentiraju letačku vještinu i zrakoplov kojim upravljaju stoga nam je nastup bio užitak i bila nam je čast predstavljati svoju zemlje – kazao je Barišić. Dodaje što se tiće odnosa s ostalim pilotima na aeromitingu da nema riječi i konkurenciji.

- Došli smo prezentirati svoju zemlju i zrakoplostvo na najbolji mogući način te ne doživljavamo jedni druge kao konkurenciju. Jako su rijetki aeromitinzi poput RIAT-au Engleskoj, češkog CIAF-a koji dodjeluju nagrade za letački program. Lijepo je dobiti nagradu ali to nam nije primarna stvar – rekao je vođa akrobatske grupe.

Što se tiče izvođenja samog programa, Krila Oluja u letu nemaju odmora.

- Nemamo pauze u programu jer elemente koja akrogrupa izvodi su dinamični i zanimljivi. U tome nam uvelike pomaže sam avion koji je stvarno zahvalan za letenje. Omogućuje nam dosta veliki raspon akrobacija i prilično je siguran. Brzina kojom letimo je naravno od 0 pa sve do maksimalne brzine od 600 kilometara na sat. Opterećenje je 7G, a pošto letimo u formaciji koja je široka oko 50 metara moramo dobro paziti te nema mjestu naglim pokretima. U tome nam uvelike pomaže sam avion koji je stvarno zahvalan za letenje. Omogućuje nam dosta veliki raspon akrobacija i prilično je siguran. U sam nastup uložili smo znanje i umijeće tako da smo ove godine prepoznati u svijetu s vrlo rijetkim i nikad viđenim elemetnima i to je jedan od razloga zbog kojeg smo dobili u Engleskoj nagradu – kazao je Barišić.

Nastup „Krila Oluje“ u Austriji pratio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač. Procjenjuje se kako je aeromiting 'AirPower16' kroz dvodnevni letački i izložbeni program posjetilo oko 300. 000 gledatelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovo je bio posljednji nastup "Krila Oluje" u ovoj postavi jer će zbog odlaska natporučnika Darka Belančića na vojno školovanje u SAD uslijediti obuka novog člana grupe. Planirano je kako će u idućoj sezoni natporučnik Darko Belančić, nakon povratka sa školovanja, postati novi vođa akro grupe, a dugogodišnji vođa grupe pukovnik Damir Barišić nastavit ćementorirati i davati potporu u organizaciji i pripremi nastupa "Krila Oluje".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang