Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Golema zvijer vreba iz dubine: 'Bilo je jezivo i uznemirujuće'

None Foto: Planet Earth

Kanal Planet Earth donosi serijal 'Lokalna čudovišta', a najnovija epizoda govori o jezeru Champlain u kojem navodno živi čudovište Champ. Mnogi tvrde da su ga vidjeli

Jezero Champlain leži na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država. Na zapadu graniči s državom New York, na istoku je Vermont, a na sjeveru je pokrajina Quebec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Po veličini je šesto slatkovodno jezero u zemlji - 200 km dugo i 24 km široko, površine 1.127 kilometara kvadratnih, s dubinom ponegdje i do 122 metra.

Na nekim dijelovima obale nalaze se vikendice, ali mještana najviše ima u većim mjestima kao što su Plattsburgh na njujorškoj strani i Burlington na drugoj strani jezera u Vermontu. 

Google maps JOŠ JEDNA TEORIJA Riješen misterij Bermudskog trokuta? 'Stvar je u stijenama'

Jezero Champlain odlično je za opuštanje i odmor, ali ima jedan nedostatak. Neki vjeruju da se u jezeru krije čudovište.

Čudovište jezera Champlain jedno je od najvećih neriješenih znanstvenih misterija u zemlji. Golema prapovijesna zvijer vreba iz dubine jezera

Tijekom četiri stoljeća stotine ljudi tvrdile su da su je vidjele. Ovo su samo neki od komentara očevidaca:

- Ne znam što je bilo, ali nešto se pojavilo pokraj čamca. 
- Ne znam što sam vidio, ali bilo je jezivo i uznemirujuće.
- Nešto sam vidio krajičkom oka. Nešto je bilo ondje.
- Okrenuli smo se i vidjeli crni vrat i glavu.

Jedan od njih je i novinar Ronald Kermani.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kupili smo vikendicu od starog pomorskog trgovca koji je proputovao svijet na teretnim brodovima. Nikad neću zaboraviti ribarenje jednog od mojih prvih dana ovdje na malom čamcu blizu Port Henryja. Rekao mi je 'Rone, u ovom jezeru ima vrlo čudnih stvari. Ta me je rečenica hipnotizirala. Progonila me od 13. godine do kasnih dvadesetih kad je ponovno postala aktualna - prisjetio se Kermani.

TRAGIČNA NESREĆA ILI NEMAR Misterij star 76 godina: Zašto se tog dana utopilo 338 ljudi?

A onda je ispričao što se dogodilo.

- Godine 1981. mnogi su prijavili da su vidjeli Champa kod Port Henryja. Radio sam kao novinar za Albany New York Times Union, jedan od glavnih dnevnih listova u njujorškome glavnom gradu. Pažnju urednika privukle su novosti o Champu koji je viđen na dva sata od Albanyja, u jezeru. Napisao sam kroniku u šest dijelova o čestim aktivnostima na području Port Henryja. Priča je bila dobra, novine su se prodavale. Kad sam pisao dijelove koji su objavljeni, nije me bilo briga postoji li čudovište. Gotovo dvije godine poslije potpuno sam promijenio mišljenje - rekao je.

Naime, 4. srpnja 1983. godine ribario je s djevojkom po jezeru Champlain.

- Djevojka je bila na pramcu i pitala me: 'Što je to?'. Nisam obraćao pažnju. Bilo je mirno i tiho, ribarili smo. Ponovno me pitala što je to. Pokazala mi je i pogledao sam. Deset sekundi smo gledali tri velike grbe, nalik na gume, koje su nepomično virile 30 cm iz vode - prisjetio se tog dana.
 
Emisiju 'Lokalna čudovišta' možete pogledati u utorak u 20:50 na kanalu Planet Earth.

Komentari (25)
  • Ako Škoti imaju Loch Ness i dobro zarađuju, pa što ne bi i Ameri uveli svoje, još veće i strašnije čudovište :-).Sada možemo očekivati 22.000 dokumentaraca bez ijedne činjenice.

    26. 11. 2018,   09:46
  • I moja strina Štefica veli da vidi zver, čudovište i vraga kojega jedva primiri kad ga jedno 5, deset put lupi sa držalom od metle,,,,,, svaki put kad se stric Lojz vrati iz kleti (Dalmoši vele konoba) posle pete, šeste,,,,,,, litre gemišta.

    26. 11. 2018,   09:03
  • Da je to istina vec bi vi poslali neku sondu da snimi sta je, ovako je smijesno da imate jezero te velicine i navodno prahistorijsko otkrice i da mislite prodavst ljudima maglu kao da smo i mi iz prahistorije.

    26. 11. 2018,   08:57