Obavijesti

Video

Komentari 92

Ironman Mario Mandžukić: Na testiranjima je rasturio baš sve

Hrvatski napadač Mario Mandžukić imao je sjajne rezultate na svim testiranjima uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, pa i ne čudi da ne staje ni u 120. minuti

VIDEO

Ljudi, ajde, da se nešto dogovorimo. Recite kad bude dosta, ove nam je riječi Marija Mandžukića s Kineziološkog fakulteta prenio Damir Martin, koji jednom godišnje ide na testiranja.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

00:53

Naš sjajni veslač jednom godišnje ide na ovaj fakultet na testiranja. Ima sjajne rezultate, baš kao i naš neumorni i sjajni borac Mandžo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mario je imao sjajne rezultate na svim testiranjima, bio je toliko siguran da će ih imati da je to najavio odmah po dolasku tamo - kaže nam Damir Martin, koji je inače najizdržljiviji olimpijac na svijetu.

Jedno od testiranja je prije Svjetskog prvenstva 2014., zajedno s dr. sc. Igorom Jukićem, dr. sc. Lukom Milanovićem, sadašnjim kondicijskim trenerom u reprezentaciji i dr. sc. Ivan Krakanom, vodio doc. dr. sc. Vlatko Vučetić. Na Kineziološki fakultet tad su došli naši reprezentativci, a rezultati su oduševili prisutne.

Naši su igrači i dalje u usporedbi sa svima ostalima daleko ispred.

- Vrhunski pripremljeni igrači i koji igraju u najjačim klubovima imaju maksimalni primitak kisika oko 60 mlO2/kg/min, a neki naši igrači imaju i više od 65 mlO2/kg/min - rekao nam je profesor Vučetić i nastavio:

- Važno je istaknuti i vrijednosti brzine trčanja pri kojoj igrači prelaze takozvani aerobni prag (oko 2 mmol/l) i anaerobni prag (koji odgovara vrijednostima oko 4 mmol/l koncentracije laktata u krvi) – naime vrhunsko kondicijski pripremljeni igrači prelaze anaerobni prag pri brzinama oko 15 km/h (minimalno 14 km/h), nekolicina naših igrača taj anaerobni prag prelaze pri brzinama i većim od 16,5 km/h, a neki čak i 17 km/h.

Hrvatska je tri utakmice zaredom igrala produžetke, zbog toga se prije finala postavlja i pitanje umora, Francuzi su ipak proveli puno manje vremena na travnjaku.

Vrhunska razina kondicijske pripremljenosti naših stožernih igrača nije slučajna, kod nekolicine je u pitanju genetika, ali kod većine igrača to je posljedica stručno vođenih kondicijskih treninga od strane najeminentnijih stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – doc. dr. sc. Luka Milanović, prof. dr. sc. Igor Jukić, dr. sc. Ivan Krakan i doc. dr. sc. Vlatko Vučetić.

Zbog toga naši igrači mogu izdržati najveća opterećenja i puno se brže oporavljati između utakmica.

- Brzina regeneracije je direktno zavisna o razini kondicijske pripremljenosti, ali i razini maksimalnog primitka kisika (VO2max). A s druge strane, brzina regeneracije direktno je ovisna o pravilnim te dobro planiranim i programiranim treninzima nakon utakmice, kao i treninzima prije sljedeće utakmice - kaže nam Vučetić.

Nogometaši idu i na oporavak u kriogene komore na terapiju tekućim dušikom.

- Krioterapija se počela primjenjivati još u 17. stoljeću te se danas primjenjuje u sportu usporedo s korištenja leda - pojasnio nam je jednom prilikom Ivica Smodek, liječnik Dinama i jedan od najboljih liječnika sportske medicine u Hrvatskoj te dodao:

- Krioterapija smanjuje upalu mišića i ubrzava njihov oporavak nakon velikih napora. Zapravo, djeluje protuupalno i kao kratkotrajni analgetik jer hlađenje dovodi do usporavanja metabolizma i smanjenja metaboličkog stresa nakon vježbanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Juraj Šebalj: 'Obrati pozornost na pješake, upali duga svjetla i u naseljenom mjestu...'
TKO JE KRIV?

Juraj Šebalj: 'Obrati pozornost na pješake, upali duga svjetla i u naseljenom mjestu...'

U novoj epizodi smo se bavili romobilima i pješacima, a Šebalj nam je dao i jedan bitan savjet kako se ponašati u slučaju prometne nesreće koji će nam svima pomoći...

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica