Obavijesti

Video

Komentari 11

'Pazio sam je': Sin je čak četiri godine živio s mrtvom majkom

'Pazio sam je': Sin je čak četiri godine živio s mrtvom majkom
7

Novak nije prijavio majčinu smrt pa mu sada u Zagrebu sude zbog optužbi da je majku ostavio u teškom položaju. sakrio njezino tijelo te krivotvorio njezin smrtni list...

VIDEO

Od uzbuđenja što sam kod kuće i u svom krevetu nisam mogao zaspati do 4 sata, kazao nam je Tibor Novak (60) otvorivši nam vrata stana na 1. katu zgrade u Brozovoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

02:28

Djelovao je umorno i iscrpljeno, no s lica mu nije silazio osmijeh. Nakon više od četiri mjeseca provedenih u pritvoru u Remetincu napokon je bio doma. U stan u kojemu je četiri godine živio s mrtvom majkom Adelom (87) nije nas pustio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izašao sam u utorak oko 14 sati. Još se nisam skroz snašao. Posljednja četiri mjeseca živio sam u stalnom strahu. Bojao sam se izaći iz ćelije u kojoj sam bio. Zbog svega sam u zatvoru jako smršavio. Izgubio sam deset kilograma - požalio nam se.

Kroz poluotvorena vrata stana na podu u hodniku iza njega pogled nam je privukla hrpa neposložene odjeće. Bilo je očito da se nije stigao do kraja raspakirati. U prostoriji desno primijetili smo vreće s ljepilom kakve je policija, zajedno s keramičkim pločicama i ormarom, našla naslonjene na zaključana vrata sobe u kojoj je na krevetu ležala njegova mrtva majka.

Podsjetimo, Novaku na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sude zbog optužbi da je majku ostavio u teškom položaju, neovlašteno sakrio njezino tijelo te krivotvorio njezin smrtni list.

U zatvoru ga zlostavljali

Novak, koji je priznao krivnju za dva kaznena djela, tvrdi da nije kriv za prvo kazneno djelo za koje ga terete te da se za majku do njezine smrti dobro brinuo.

- Potvrdio je to i vještak, kojeg će zvati na sud, da je mama bila mažena i pažena i da joj ništa nije nedostajalo - uvjeravao nas je Novak te dodao kako se sve dogodilo zbog njegova ponosa.

Nikad u životu nisam posudio ni lipe, nisam htio tražiti pomoć ni nakon majčine smrti, rekao nam je Novak.

Ovim riječima pokušao je objasniti zbog čega četiri godine nije prijavio majčinu smrt. I smrtni list je krivotvorio, ne kako bi ostvario bilo kakva prava, nego da bi djevojci koja ga je ispitivala o majci dokazao da je mrtva i da je sve riješio.

Zbog svega, kaže Novak, propala mu je i ženidba, no tvrdi kako za sve to nije kriv nitko drugi nego on.

Majčinu mirovinu, koja je sve te godine uredno sjedala na njezin račun, nije podizao niti je pokušavao trošiti.

Iako je bio u financijskim teškoćama zbog kojih, kako tvrdi, nije mogao majku pokopati kako tome priliči, nije želio tražiti pomoć ni od sina.

- On je rođen i živi u Velikoj Britaniji. To je jedna potpuno drugačija sredina. I ja sam tamo živio i radio 27 godina. Hvala Bogu, uspio sam sina odškolovati do doktorata - rekao nam je Novak.

Dok je bio u Remetincu, njegova majka je kremirana i pokopana na Mirogoju. On i dalje planira preuzeti njezin pepeo te ga položiti u majčinu obiteljsku grobnicu u Đurđevcu.

U zatvoru je, priča, bio u ćeliji s okorjelim kriminalcima. Cimeri su ga psihički maltretirali, tukli, te čak i seksualno zlostavljali, što je, nakon pet dana pakla, otkrio čuvarima.

- Jedan od njih je pola života proveo u zatvorima. Njima je pričati o zatvoru kao normalnim ljudima o kruhu i mlijeku - objasnio je Novak.

Zadovoljan je reakcijom zatvorske uprave koja ga je odmah nakon dojave premjestila iz ćelije gdje su bili zlostavljači.

- Učinili su sve da me zaštite i na tome sam im zahvalan - kazao je Novak.

Priznao je da je strahovao što će zateći kad se vrati kući jer su svi mogli pročitati gdje živi.

Nema nekih posebnih planova za budućnost. Prije svega će nazvati poslodavca kako bi utvrdio u kakvom je radnom statusu i ima li još uopće posao. Potom će sjesti za kompjutor i početi raditi.

U sobu s majkom nije ulazio

- Sad kad sam kod kuće, osjećam olakšanje. Znam da me čeka velika borba - rekao je Novak. Prijeti mu jedinstvena kazna zatvora od tri godine i šest mjeseci, koliko za njega traži tužiteljstvo. Budući da je od njegove majke ostao tek djelomično mumificirani kostur, nisu uspjeli utvrditi točan uzrok smrti. Nije ga znao ni Tibor, koji sumnja da je umrla od srca. Nakon što je preminula u prosincu 2012. godine, ostavio ju je na krevetu i truplo prekrio plahtom. Tako su je i pronašli policajci sredinom studenog prošle godine.

U sobu je nakon toga ušao samo još jednom. Kako bi spriječio da bilo tko neželjen uđe u sobu i pronađe je, na vrata je postavio lokot, koji je zaključao, a plastičnu bravu dodatno je povezao PVC trakom. Tijekom tog perioda, dok je majka bila mrtva u stanu, Novak ga je djelomično renovirao te odslužio zatvorsku kaznu zbog pronevjere.

U video vijestima pogledajte i ove priče:

- 'Pazio sam je': Sin je čak četiri godine živio s mrtvom majkom

Pokretanje videa...

00:24

- Užas u Londonu: autom gazio ljude na mostu pa izbo policajca

Pokretanje videa...

00:15

- Josip Manolić: Tuđmanova pomirba bila je odlična ideja

Pokretanje videa...

00:15

- I Marić najavljuje oprost dugova; hoće li to biti fijasko?

Pokretanje videa...

00:18

- Razgledavanje olupine Titanica za 715.000 kuna

Pokretanje videa...

00:14

- Maslačak čisti jetru i snižava šećer u krvi

Pokretanje videa...

00:16

- 'Ukleta' Teška Industrija: bend opet ostao bez pjevačice

Pokretanje videa...

00:12

- Tko je najkontroverzniji ukrajinski nogometaš?

Pokretanje videa...

00:16
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje