Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jokić: 'Mladi ne slušaju samo cajke, iako mnogi tako misle'

U novoj epizodi JoomBoosovog serijala 'Na mladima svijet ostaje' poduzetnik Ante Toni i studentica Alma ugostili su Borisa Jokića, voditelja kurikularne reforme. Raspravljali su i o školstvu, ali i o 'cajkama'

Na samom početku Boris je objasnio kako su, prema istraživanjima, djeca u Hrvatskoj zadovoljna onime kako škole kod nas funkcioniraju, posebno odnos učenika i profesora. No, složili su se da država ipak ne čini mnogo po pitanju toga da nešto promijeni za mladež na kojoj ostaje svijet.

Pogledajte video:

- Mladi ljudi žele promjene, oni su mobilni, ponašaju se strateški, no problem je što državu većinu vremena 'boli briga' i što se oni drže nekih svojih ustaljenih obrazaca - izjavio je Jokić. 

Treba kombinirati knjige i internet

Alma i Ante su se složili, a zatim je krenula rasprava o tome kako mladi danas uče. Istraživanja Jokićeva tima pokazala su da mladi danas sve manje i manje čitaju klasične knjige, a Ante je kao potencijalni razlog tome naveo nove oblike učenja koji su mladima danas dostupni.

- Postoje podcasti na internetu s vrlo kvalitetnim sadržajem koji privlače mlade ljude, pa su možda upravo oni nešto što nove generacije danas radije biraju za učenje nego knjige- rekao je Ante. Jokić je, pak, dodao kako je ključ dobrog učenja ipak kombiniranje 'novih i starih' tehnika.

- Najvažnije što prilikom čitanja imamo je pažnja. A kad koristiš nove tehnologije ta je pažnja dosta ograničena - dodao je Jokić.

Rasprava o cajkama

Foto: Screenhoot

Nakon rasprave o učenju i školstvu, Jokić je pokrenuo sasvim drugačiju temu. Pitao je Antu i Almu znaju li kakvu vrstu glazbe mladi danas najviše slušaju. Ante je zaključio da su to sigurno 'cajke', dok je Alma izabrala pop.

- Oboje ste u pravu, mladi danas slušaju sve. Playliste mladih danas izgledaju tako da uz Metallicu možeš naći MC Stojana i Sandru Afriku, što prije nije bilo moguće - rekao je Jokić, no polovica mladih ispitanika iz njihova istraživanja uopće ne sluša narodnjake niti im je ta glazba privlačna. Iako je ustaljeno mišljenje da mladi danas obožavaju tu vrstu glazbe.

 

Komentiraj, znaš da želiš!