Obavijesti

Video

Komentari 9

Kozniku: Krenuo sam potpisati za Hajduk i srušio mi se avion

Kad smo prisilno sletjeli uslijedio je skok od 20 metara. Okrenuli smo se na krov i morao sam nogama gurnuti vrata, rekao je Ardian Kozniku, brončani Vatreni iz Francuske

VIDEO

Ardian Kozniku za Hrvatsku je odigrao svega sedam utakmica, no napadač s Kosova svejedno je ostavio veliki trag u hrvatskom nogometu. Igrao je i za Hajduk i Dinamo, a bio je i član brončanih iz Francuske. Sasvim dovoljno za status nogometne legende.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Početkom 90-ih godina pojavile su se priče da bi možda mogao igrati za Hrvatsku. Ja sam svima govorio: ‘Pa, kako ću igrati kad nemam državljanstvo’. Međutim, dobio sam ga ubrzo. Odmah sam i pozvan u reprezentaciju za utakmicu sa Slovačkom u travnju 1994. Bio sam jako ponosan na to što me je Hrvatska trebala. Pristao sam bez ikakvog straha - rekao je Kozniku, koji je rođen u Đakovici, a nogomet je počeo trenirati s 11 godina.

- Počeo sam u klubu Vellaznimi, a s nepunih 12 godina sam na turniru u Zemunu proglašen najboljim igračem te je tako i počela moja nogometna karijera.

Seniorski nogomet zaigrao je za Prištinu, a onda ga je 1990. doveo Hajduk. Međutim, tijekom leta u Split u maloj Cessni doživio je nesreću. Zbog nevremena pilot zrakoplova morao je prisilno spustiti avion na livadu. 

- U zrakoplovu smo bili moj ujak i ja te ondašnji sportski direktor Hajduka Jurica Jerković. Pilot nam je rekao da se vežemo, a moj ujak i ja smo se pogledali i pitali gdje ćemo se vezati, avion je bio mali. Uhvatila nas je panika - ispričao je Kozniku.

Slijetanje je bilo prilično grubo i zaista je sreća da nitko nije teže stradao.

- Kad smo dodirnuli zemlju uslijedio je skok od 20-ak metara. Prevrnuli smo se, i onda su se čuli samo glasovi: ‘Kako si ti?’. Dozivali smo jedan drugoga. Bili smo okrenuti naglavačke te sam ja nogama gurnuo vrata. Zahvalan sam Bogu što nas je spasio, ali i vrhunskom pilotu - istaknuo je Kozniku.

Dubok trag je ostavio i u Cannesu u kojem je proveo dvije godine.

- Grad je poznat po kockarnicama, ali ja sam samo jednom ušao u jednu, ali samo da vidim kako izgleda. Nisam ja za to, više sam obiteljski čovjek. U Cannesu gotovo svaka kuća ima bazen, tako da je život tamo bio fantastičan. I ženi, i gostima koji su nam dolazili, a i meni - nasmijao se Kozniku, koji se svako malo sjeti SP-a u Francuskoj 1998.

- Šteta za tu utakmicu u polufinalu protiv Francuske, vodili smo i 1-0… Bila je velika tuga nakon poraza, već smo se vidjeli u finalu. Ali, skupili smo snage za susret s Nizozemskom, i to je pokazatelj da tu reprezentaciju treba uvijek poštivati. Pobijediti Nizozemce nakon onog šoka protiv Francuza je velika stvar - dodao je Ardian.

Trebao je biti i na EP-u u Engleskoj, ali u tome ga je spriječila ozljeda.

- Već sam bio na sličicama za onaj album, no nažalost sve je propalo. No to je sudbina nogometaša. Ipak, isplati se sav taj trud - zaključio je Kozniku.

POGLEDAJ NAVIJAČKI HIT: MOJA CROATIA

Sada napokon i ti možeš nositi majice iz najslušanijeg navijačkog spota "Moja Croatia". Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK.

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode