Obavijesti

Video

Komentari 203

'Liječnici su i necijepljenoj djeci dali preporuke za upis u vrtić'

Zbog moguće epidemije ospica Zavod za javno zdravstvo Dubrovnika i uprava dječjih vrtića Dubrovnik zabranili su djeci koja nisu cijepljena dolazak u vrtić

VIDEO

Također, kako stoji u obavijesti koju su uputili, sva djeca koja nisu cijepljena trebaju ostati u svojim kućama najmanje do 26. lipnja 2018., a svu cijepljenu djecu, koja razviju neke od respiratornih simptoma koji mogu upućivati na ospice treba odmah udaljiti iz vrtića i konzultirati infektologa bez odlaska pedijatru.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:11

Dječji vrtići također su obavijestili roditelje da necijepljenu djecu što prije odvedu pedijatrima na cijepljenje te da o tome obavijeste zdravstvenu voditeljicu vrtića. U tijeku je i provjera cijepnog statusa svih djelatnika dubrovačkih vrtića. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, doc. dr. Marijo Bekić, mišljenja je da je odluku o zabrani dolaska necijepljene djece u vrtić trebalo donijeti i prije. Također je rekao da, prema njegovim saznanjima, od jeseni neće biti mogući upisi u vrtić za djecu koja nisu uredno cijepljena. Potvrda o upisu ovisi o pedijatru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postavlja se pitanje kako su do sada necijepljena djeca išla u vrtić, budući da je prema našim zakonima, ali i Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima, za ustanove predškolske obaveza da prilikom upisa djece traže dokaze o urednoj procijepljenosti. Necijepljenu djecu vrtići ne bi ni smjeli upisati. Ako se djeca ne mogu cijepiti zbog nekih zdravstvenih problema, potvrda o upisu u vrtić ovisi o pedijatru.

- U tom slučaju liječnik pedijatar na odgovarajući način s nekakvim opaskama dozvoli upis u vrtić - svojedobno je rekla Nada Marković, pedijatrica Doma zdravlja Dubrovnik.

Broj oboljelih od ospica iz dana u dan se povećava. Do jučer je u Dubrovniku potvrđeno 11 oboljelih, od kojih su kod troje pacijenata simptomi slabije izraženi te su oni na kućnoj njezi, dok su se za jednog pacijenta za kojeg se sumnja da je zaražen jučer još čekali nalazi.

- I kod nas u bolnici traje provjera cijepnog statusa svih djelatnika, kao i procjepljivanje onih koji od bolesti nisu zaštićeni. Zakon ne predviđa da se kod zapošljavanja zdravstvenih djelatnika provjerava jesu li cijepljeni, pa smatram da bi zakon u tom smislu trebalo promijeniti te uvesti i takvu provjeru kao obavezu – poručuje doc. dr. Bekić. Podsjetimo, prvi slučaj ospica u Hrvatskoj zabilježen je 25. svibnja kad je muškarac (34) iz Stona hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici, a koji je zarazio troje bolničkih djelatnika te nekoliko pacijenata, među kojima je i jedno dijete, a koji su boravili u bolnici.

Opširnije o tome zašto treba cijepiti djecu pročitajte u tiskanom izdanju 24sata u rubrici Zdravlje na stranici 60.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'
VOX POPULI

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'

Pitali smo prolaznike koliko misle da će potprošiti ove godine za Uskrs. I dok većina kaže da će potrošiti više, neki tvrde da će im biti isto. Pogledajte u videu na YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse