Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lovci na stršljenove: 'Gnijezdo je bilo dugačko čak 1,5 metara'

Foto:

Božo Priher (59) iz sela Cargovec kraj Varaždina, sa svoje dva sina, Nikolom (33) i Ivicom (28), pronašao je ogromno gnijezdo u šupljini drva. Spalili su ga, a deblo odvukli doma za ogrjev

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Otac se namjerio baš na taj hrast. Nije htio ni jedan drugi. Još prije tjedan dana ga je vidio, ali su iz njega izlazili stršljeni. Na kraju smo se naoružali benzinom i vratili se da ih dokrajčimo i uzmemo drvo, rekao je Nikola Priher (33) iz sela Cargovec kraj Varaždina.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Dodao je kako se njegovom ocu svidjelo drvo zbog svoje veličine.

- Drva nam trebaju za ogrjev i otac je zaključio kako nema smisla da ispilimo pet manjih nego je najbolje da uzmemo to jedno veliko i završimo s tim - rekao je Nikola.

U subotu su došli u šumu on, njegov brat Ivica (28) te njihov otac Božo (59).

Opkolili su grdosiju na koju su se namjerili. U dnu hrasta bila je rupica iz koje su izlazili stršljeni. Zapalili su vatru na tom dijelu. Dim je počeo ulaziti u drvo i stršljeni su, kaže Nikola, počeli ugibati. Kad su shvatili da više niti jedan ne izlazi iz šupljine na drvetu, prerezali su ga pilom. Imali su što vidjeti.

- Bilo je to divovsko gnijezdo. Oko 20 centimetara promjera i oko 1,5 metar duljine. Sakrili su ga u šupljinu debla. Stršljeni su već uglavnom bili uginuli ali smo za svaki slučaj gnijezdo polili benzinom i zapalili. Tada je jedan izletio i ubo tatu za lakat. Srećom, ubod nije bio strašan, samo mu je malo ruka natekla - ispričao je Nikola.

U šali je dodao kako je njegovog tatu stršljen ujeo da mu se osveti jer je htio baš to stablo. Obitelj Priher na kraju je deblo odvukla doma i spremno je za piljenje na manje komade i pripremanje cjepanica za ogrjev.

Pčelar Ivica Mišin iz Tenje kraj Osijeka koji već osam godina uništava opasna gnijezda stršljena, podsjetio je ponovo da kod nas više ne postoje neotrovni autohtoni stršljeni već samo mutanti i indijski čiji se ubod ne može preživjeti.

- Preživjeti se može samo ugriz stršljena jer on prvo ugrize a tek onda može ubosti i pustiti otrov. Ako ga pusti, gotovo je. Ni sam ugriz nije bezazlen jer stršljen u slini ima jednu bakteriju zbog koje nam postane mučno i povraćamo, ali na svu sreću preživimo - rekao je pčelar.

Dodao je da je rješenje totalno istrjebljenje. Za to bi pak država trebala izdvojiti financije jer Ivica za sad sve radi o svom trošku.

Komentari (114)
  • ne samo što su stršljeni agresivni,nego i ubijaju pčele koje su najkorisnije životinje za nas,pčele oprašuju 90 posto usjeva koje koristimo za hranu,da nema pčela,nebi bilo hrane

    2. 9. 2018,   19:31
  • 1. DIO - Prazna plasticna flasa, od 1,5 ili 2 litre, ili vise. U flasu ulijte oko decilitar mjesavine nekakvog slatkog soka ili sirupa i malo jabucnog octa. Nije lose dodati i malo pive jer ih to iz samo strsljenima znanog razloga super privlaci, po iskustvima i bolje nek sok. Potom na visini jedno 5 sest cm iznad povrsine mjesvine izbusite jedno par rupica debljine drvene olovke olovke. To je sasvim dosta da se neprijateljski leteci objekt uvuce u flasu . Flasu, naravno zacepite, i na spagu ili zicu koju zavezete malo ispod cepa flasu sa spremnim mjesungom, zavezete na granu, gredu, brajdu ili neko drugo stratesko mjesto, gdje se leteci neprijatelj vrti.. Miris ponudjene im slasne hrane ubrzo će poceti djelovati i nece letjeti oko vas nego letit oko zamke (flase). I uci u nju na krkanluk ko prosjecni politicar na janjetinu. Tad za strsljene nastupaju problemi. Njegov uzlet slici uzletu helikoptera, (dize se vertikalno gore), spasa mu nema jer su rupice na flasi prenisko iznad povrsine tekucine. Uhicen u flasi, strsljen uskoro ide u vjecna lovista i tim vama donese jos vecu korist........kraj u nastavku......

    2. 9. 2018,   18:57
  • Meni je neki dan na mrežnici stršljen uletio u otvorenu limenku pive. pošto sam se kupao nisam ništa posumnjao i nagnuo sam i osjetio da sam nekaj dotaknuo s usnom. Bio je to stršljen, srećom već se bio utopio. Inače sad vjerovatno nebi ovo pisao

    2. 9. 2018,   19:34