Obavijesti

Video

Komentari 66

Luksuzni Mercedes obožavali su Hitler, kralj kokaina, pape...

Luksuzni Mercedes obožavali su Hitler, kralj kokaina, pape...
4

Jedan od najvećih brendova na svijetu je luksuzni Mercedes Benz. Nastao spajanjem djela velikih inovatora, Mercedes je uvijek znao osvojiti 'one dubljeg džepa'...

VIDEO

Tvrtka Mercedes Benz sigurno je jedna od najupješnijih tvrtki u cijeloj automobilskoj industriji, no svoje su tragove ostavila i šire. Jedna od inicijalnih ideja osnivača, ali i ulagača u tvrtku bila je ta da Mercedes Benz postane dominantan prijevoznik na zemlji, vodi i u zraku, zbog čega je prepoznatljiv trokraki znak okrenut tako kako je okrenut.

Gotovo svi automobili s logom Mercedes Benza privuku veliku pažnju, no činjenica je ta da je on većini ljudi nepristupačan, a na neki je način simbol luksuza.

POGLEDAJTE VIDEO: Slavni (i zloglasni) vozači dva legendarna Mercedes Benzova automobila iz prošlosti

Pokretanje videa...

00:59

U modelu 770 iz 1930., koji je imao dvije verzije, vozila se cijela nacistička garda, na čelu sa samim Hitlerom. No, automobil nije bio srećonoša za "Praškog krvnika", koji je u njemu doživio atentat od čijih je posljedica nedugo zatim umro. Vozio ga je i japanski car Hirohito.

Navodno je jedan od Hitlerovih automobila 2009. godine kupio neimenovani ruski milijarder i za njega izdvojio nekoliko milijuna eura. Prvi papa koji je sjeo u Mercedes bio je Pio XI., a duga tradicija suradnje s Vatikanom nastavila se i do današnjih dana. Naime, Mercedes Benz izradio je i nekoliko posebnih papamobila.

Ipak, najpopularniji Mercedes Benzov model nije bio onaj iz doba Drugog svjetskog rata, već razdoblja velikih zvijezda i političkih kriza. Svi su se u njemu željeli voziti, no rijetko tko dobio je tu priliku. Radi se o modelu 600, koji je u proizvodnji bio od 1963. godine, do 1981. godine.

U tom je razdoblju ukupno proizvedeno 2.677 automobila, od kojih su neke vozili kralj rock'n'rolla Elvis Presley, poznata dama s velikih ekrana - Elizabeth Taylor, ali i revolucionar Fidel Castro, diktatori Idi Amin i Nicolae Ceaușescu i drugi. Vozili su se u njemu i John Lennon, kao i modna ikona Coco Chanel, ali nitko nije u njega bio toliko "zaljubljen" kao pznati američki voditelj John Lennon, koji ga i dan danas ima u svom voznom parku.

U svojim najboljim danima, vozio ga je i Hugh Hefner, no nisu mu odljeli ni diktatori Sadam Hussein i Kim Jong - un, ali ni kralj kokaina Pablo Escobar.

Tvrtka Mercedes Benz osnovana je prije točno 90 godina, ali sjaj i snaga nisu joj nimalo izblijedjeli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno