Obavijesti

Video

Komentari 56

Matko (23) iz Zagreba ima 148 cm: Svi mi govore da sam hobit

Matko (23) iz Zagreba ima 148 cm: Svi mi govore da sam hobit
8

Najgore mi je kad dođem u trgovinu, a najomiljeniji slatkiš mi je na najvišoj polici, našalio se Matko. Rođen je s prosječnom težinom i visinom, ali su liječnici sa šest mjeseci shvatili da s njim nešto nije uredu

VIDEO

Nekad znam reći da sam ja ‘big midget’ ili veliki patuljak jer sam prenizak za prosječnog čovjeka, a previsok za patuljasti rast, rekao je Matko Jurić (23) iz Zagreba. Visok je 148 centimetara i ima blagi oblik patuljastog rasta, odnosno hondrodistrofiju.  No, njegovo stanje, kaže, nimalo ne utječe na način kako živi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Njegovatelj je osobama s Downovim sindromom i mentalnom retardacijom, trenira košarku u kolicima, druži se i prihvaća sebe i druge kakvi jesu. 

Bivši beskućnik: 'Kopao sam po smeću i grizli su me štakori...'
Bivši beskućnik: 'Kopao sam po smeću i grizli su me štakori...'

- Najgore mi je kad dođem u trgovinu, a najomiljeniji slatkiš mi je na najvišoj polici - našalio se Matko, koji bi na sebi mijenjao samo višak kilograma. Rođen je s prosječnom težinom i visinom, ali su liječnici sa šest mjeseci shvatili da s njim nešto nije uredu. 

S 17 godina je i sam shvatio da više neće rasti, ali ta činjenica ga nije previše iznenadila jer je, kaže, u društvu uvijek bio najniži. 

- Većina ljudi raste do 21. godine, ali kod mene je to bilo do 17. i upisano mi je 148 centimetara - rekao je s osmijehom na licu. 

- Nisam pao u depresiju. Svatko od nas se s nečime nosi. Za mene je to nizak rast. Ja sam možda malen, ali sam dovoljno velik da mogu osvojiti Mount Everest - rekao je. Kaže da ga uglavnom djeca čudno gledaju, a odraslima i nije baš zanimljiv.

Ponekad mu viču 'zmajo, zmajo', zbog reklame u kojoj također glumi osoba patuljastog rasta, ali on im uvijek 'vrati' osmijehom. 

Matko Juric

- Obožavam se šaliti na svoj račun jer na taj način čovjek prihvaća sebe. Redovito mi govore i da sam hobit jer nosim broj cipele 44, a nizak sam - požalio se. 

Jedini problem, kaže, je to što u košarci u kolicima ne može zakucati. Čak se ni sustav prema njemu ne odnosi kao prema nekome tko je 'drugačiji'. 

- Jedina prednost je što u odnosu na druge imam dva dana više godišnjeg odmora - rekao je Matko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno