Obavijesti

Video

Komentari 101

'Ministar nije htio platiti lijek, a moja Tea sada miče ručicom'

Desetomjesečna Tea Matijević iz Petrinje prvo je dijete s dijagnozom spinalne mišićne atrofije tip 1 koje je u Hrvatskoj dobilo lijek Spinraza. Njezina je majka, oduševljena napretkom kćeri, napisala pismo

VIDEO

Tea je prvu dozu spasonosne Spinraze primila 12. listopada. Istu tu večer dignula je desno rame od podloge, počela je micati stopalima... Za nas - čudo, napisala je u dirljivom pismu Teina mama Ivona Matijević.

Desetomjesečna Tea Matijević iz Petrinje prvo je dijete s dijagnozom spinalne mišićne atrofije tip 1 koje je u Hrvatskoj dobilo lijek Spinraza. To je prvi lijek u svijetu koji zaustavlja progresiju opake bolesti i pomaže da se mišići, koji oboljelima u potpunosti propadaju, barem donekle oporave. Tea je do sada primila četiri doze skupocjenog lijeka, čija jedna doza stoji 640.000 kuna. Njezina je majka, oduševljena napretkom kćeri, napisala pismo u kojem detaljno objašnjava kako je lijek djelovao na Teu i kojim apelira na Vladu da punom parom rade na Fondu za skupe lijekove kako bi se i druga djeca mogla liječiti.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:01

- Tea je drugu dozu primila dva tjedna nakon prve, a treću dva tjedna nakon druge. Kod kuće vježbamo i dolazi nam fizioterapeutkinja koju plaćamo jer djeca mlađa od tri godine nemaju pravo imati fizikalnu terapiju kod kuće. Četvrtu dozu lijeka Tea je primila početkom 12. mjeseca, odnosno mjesec dana nakon treće doze. Danas ima snage držati svoje zvečke i igračke, svjesno hvata predmete, najviše voli čupati svoje seke, bolje kontrolira ruke i glavu, noge isto tako. Općenito ima više snage, a čak je počela i pričati. Nadamo se da će sa svakom sljedećom dozom biti sve više napretka - presretna je Ivona. U Hrvatskoj je trenutačno četvero djece na terapiji Spinrazom. Svi pokazuju napredak i, baš kao Tea, nemaju nikakvih nuspojava. Nažalost, još je 36 djece koji čekaju lijek.

- Znamo kako je lijek skup i nadamo se da će se osnovati Fond za inovativne terapije, da se druga djeca i svi bolesni mogu liječiti, a ne da se moraju moliti za život. Znam koliko vrijeme znači za ovu bolest i da oni vremena nemaju - napisala je Teina mama. Vlada je krajem prosinca prošle godine osnovala Fond za skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a. Donedavno su u njega nešto novca uplatili tek građani, država ništa. A onda je, početkom veljače, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, u Fond uplatio pola milijuna kuna iz županijskog fonda.

Rekao je tada da nije htio zatvarati oči pred velikim problemom koji je snašao roditelje bolesne djece i njihove mališane. U dogovoru s ministrom Kujundžićem i premijerom, pozvao je kolege župane, gradonačelnike i načelnike iz cijele Hrvatske da učine isto. Poziv je poslao na više od 500 adresa. Potvrdio je i kako s premijerom i ministrom ima dogovor da će Vlada u Fond uplatiti iznos istovjetan onome koji bude skupljen akcijom koju je on pokrenuo. Iz županovog ureda jučer su nam rekli kako još nemaju izvješće tko je sve odlučio uplatiti novac.

- Čekamo da vidimo kakav će biti odjek nakon svega što je župan napravio. Nakon toga odlučit ćemo hoćemo li opet prosvjedovati. O radu Povjerenstva za procjenu opravdanosti primjene Spinraze također ništa ne znamo - rekla je Ana Alapić iz udruge Kolibrići koja okuplja roditelje životno ugrožene djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković