Obavijesti

Video

Komentari 55

Princ Charles uoči kraljevskog vjenčanja: Volim hrvatska vina

Samo tri dana prije no što će do oltara povesti svoju drugu snahu, princ Charles u društvu supruge Camille bio je najviši gost na velikoj proslavi 150. obljetnice Press Associationa

VIDEO

Riječ je o moćnoj britanskoj multimedijalnoj agenciji čiji su dioničari najveće engleske novinske kuće, od Daily Maila, Mirrora i Guardiana do Telegrapha. Među malobrojnim uzvanicima iz Europe bila je i Branka Gabriela Vojvodić, ravnateljica Hine, naše nacionalne novinske agencije, a donedavno i članica Upravnog odbora EANA-e, Europskog udruženja novinskih agencija.

POGDLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:04

Na koktelu u londonskoj galeriji Tate Britain upoznala se s princom i bila među tridesetak uzvanika, od njih 200, koji su mu predstavljeni. U ljubaznom razgovoru, svjedoči za 24sata Branka Gabriela Vojvodić, princ je rekao da se s veseljem sjeća Hrvatske kao jedne od najljepših zemalja koje je vidio! Očito ga se dojmio boravak u Đakovu prije dvije godine, kad je išao putovima svoje majke i engleske kraljice Elizabete II. i posjetio ergelu, pa je i sada osobito naglasio “da jako cijeni hrvatska vina i konje”, i da se želi se što prije vratiti u Hrvatsku!

Vera Zima odabrala vino za vjenčanje

- Ona je glavna karika koja nas sve drži skupa. Svi vjerujemo u njezin izbor. Vino koje je odabrala za kraljevsko vjenčanje i sama najviše voli, rekla je Diana Spajić, menadžerica Iločkih podruma.

Govorila je o Veri Zimi, enologinji koja u Podrumima radi oko 20 godina. Veru nismo uspjeli dobiti jer je bila na službenom putu, ali Diana nam je otkrila da je upravo Vera odabrala vina Traminac izborna berba bobica 2015. godine, koja su za vjenčanje princa Harryija i njegove odabranice Meghan Markle poslali kao svadbeni poklon.

- Riječ je o vinu iz naše ekskluzivne limitirane linije predikatnih vrhunskih vina s položaja Principovac. Vino je iz iste kategorije predikatnog vina od sorte Trawminac koje je s berbom 2011. na godišnjoj nagradi Decanter 2016. u Londonu osvojilo platinastu medalju u konkurenciji od više od 17.000 uzoraka vina iz cijeloga svijeta - rekla je menadžerica. Objasnila je i poseban, dugogodišnji odnos Iločkih podruma s britanskim kraljevskim dvorom.

- Izaslanik kraljevskog dvora u naše je krajeve došao u potrazi za vinom koje će se služiti na proslavi krunidbe kraljice Elizabete II. 1953. godine. Nismo posve upoznati koji je kriterij tijekom odabira prikladnog vina za tako važan događaj u britanskoj povijesti bio presudan. Međutim, sasvim sigurno je odabir vina Iločkih podruma, točnije našeg Traminca, vrhunskog suhog iz berbe 1947., iznimno značajan zapis novije povijesti našeg Starog podruma, koji datira iz davne 1450. godine. Osim čistoće i kvalitete te sveukupnog dojma vina, neki od izvora špekulirali su da je naše vino odabrano upravo zbog berbe 1947., koja je ujedno godina vjenčanja Elizabete i Philipea - tvrdi Diana. Princ Charles i Camilla, vojvotkinja od Cornwella, to isto vino koje se posluživalo na krunidbi kraljice Elizabete dobili su na poklon 2016. godine, kad su posjetili Hrvatsku. Poklonila im ga je predsjednica Grabar Kitarović.

- To se vino i danas čuva u bogatoj arhivi našeg Starog podruma, zbog kojeg su Iločki podrumi jedini hrvatski podrum čija se vina nalaze na službenoj vinskoj karti kraljevske obitelji Velike Britanije - otkrila je Diana. Povodom vjenčanja princa Williama i Kate Middleton 2011. godine, Iločki podrumi također su priredili poseban poklon - Traminac Iločkih podruma ledena berba 2007.

Harry i Meghan te njihovi gosti uživat će danas u limitiranoj liniji predikatnih vina za koje u Iločkim podrumima vole reći da su za pamćenje. Traminac izborna berba bobica 2015. koje će im se, nadaju se u Podrumima, urezati u pamćenje, već je bio u prodaji u Hrvatskoj. Nakon što su ga odlučili pokloniti Harryju i Meghan, povukli su ga iz prodaje. Boca je stajala 142 kune. Prije nego što su ga poslali kao poklon, upakirali su ga u posebne kutije, kaže Diana, a na njima su i crne privjesnice sa zlatnom krunom.

- Nakon vjenčanja vino će se opet moći kupiti u Hrvatskoj, ali isključivo u Vinotekama Iločkih podruma. Bit će skuplje nego prije, ali cijena se neće penjati u nebesa - kaže Diana.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana