Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najskuplja slika prodana za čak 392 milijuna eura je 'lažnjak'?

None Foto: wochit

Vodeći stručnjak za umjetnine smatra kako je remek-djelo Leonarda da Vincija, ujedno i najskuplja slika na svijetu, zapravo lažnjak. Čak je upozorio francuskog predsjednika da je ne izlaže u Louvreu

Slika 'Spasitelj svijeta' (Salvator Mundi) prodana je 2017. godine za 392 milijuna eura (2,8 milijardi kuna). No, nitko je nije vidio otkad su se pojavile sumnje da njezin autor zapravo i nije slavni renesansni slikar.

Ekspert za umjetnine, Jacques Franck, tvrdi kako djelatnici svjetski poznatog muzeja Louvre znaju da 'Salvator Mundi' nije Leonardov.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sumnje oko autentičnosti ovog djela pojavile su se nakon mnogih restauracija kojima je bilo podvrgnuto.

Slika je u rujnu 2018. trebala biti izložena u Louvreu u Abu Dhabiju, no izložba je otkazana, a isto se ponovilo i u Louvreu u Parizu.

DA VINCIJEVO REMEK-DJELO Dao 450 milijuna $: Saudijski princ kupio 'Spasitelja svijeta'

Franck je rekao da je pisao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kako će se država osramotiti ako otvore izložbu s lažnim djelom.

- Louvre je dominantna muzejska veličina po pitanju Leonardovih djela u svijetu. Tamo su Mona Lisa i ostala veličanstvena djela. Bila bi sramota da 'lažnjak' bude smješten uz Mona Lisu - rekao je Franck.

Wikimedia NA ROĐENDAN Da Vinci: Šest zanimljivosti iz života istinski briljantnog uma

Ovo kontroverzno djelo je prodano u studenom 2017. u New Yorku, u aukcijskoj kući Christie's. Nagađa se kako ju je kupio saudijski princ Mohammed bin Salman.

Djelo se smatralo nestalim u razdoblju od 1506. do 1513. godine. U 2008. godini su ga identificirali kao Leonardovo izgubljeno remek-djelo 'Spasitelj svijeta'.

24sata Genijalni da Vinci: Pisao unatrag da sačuva svoje tajne

Prvi put ga je javnost mogla vidjeti 2011. godine na povijesnoj izložbi u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Nakon toga je 'gostovao' u New Yorku, San Franciscu i Hong Kongu.

Komentari (9)
  • Saudiski princ Mohammed kupio sliku sa likom Isusa.

    19. 2. 2019,   14:33
  • Kad je prodana imala je garanciju mislim oko 2-3 godine da ako se pokaze da je kopija kupac dobiva lovu nazad dok obicno auction kuce kad se nesto kupi ne daju tu opciju ali ova slika je bila izuzetak.bila je osigurana i pod osigurana sa multi osiguravajucim kucama zbog toga jer je i mala beba znala da je fake.ali svi su nagadali da je ovo bilo nekakvo pranje novca.

    19. 2. 2019,   14:10
  • možda je slici Pope Joan, a možda je povezano s Avignonom u Francuskoj i podjelom na pape i antipape

    19. 2. 2019,   13:48