Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovdje baš nije pametno letjeti! Sruši se i 125 aviona godišnje

None Foto: Planet Earth 2

Kanal Planet Earth donosi serijal 'Zrakoplovne nesreće Aljaske' i epizodu koja govori o tragediji iz srpnja 2015. godine u kojoj je poginula pilotkinja Fariah Peterson

Cessna 207A krenula je 17. srpnja 2015. godine iz glavnog grada Aljaske, Juneaua, oko 64 km zapadno u maleno selo Hoonah. Nakon 20 minuta leta zrakoplov je pao na drveće. Četvero putnika je ozlijeđeno, a pilotkinja je poginula.

Na osnovu telefonskog poziva jednog od putnika obalna je straža suzila pretragu na područje od 52 kilometra kvadratnih sjeverno od Point Howarda.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Čitavo jugoistočno područje Aljaske sastoji se od brojnih otoka i to je prilično dugačak dio. Juneau se nalazi usred lanca tih otoka. Tamo su fjordovi od 305 metara, guste šume i vrlo promjenjivo vrijeme. Stalno kiši. Vremenski uvjeti stvaraju neke prilično jedinstvene izazove za zrakoplovstvo. Vjetrovi se spuštaju s planina i fjordova i zbog toga je tamo velik izazov upravljati zrakoplovom. Kad stvari pođu po zlu, to se može odvijati vrlo brzo - rekao je Chris Shaver, istražitelj zračne sigurnosti.

REUTERS Aljaska: Pao teretni avion, broj žrtava se još ne zna

Nacionalna komisija za sigurnost prometa godišnje istraži oko 125 zrakoplovnih nesreća. Aljaska je jedina američka država koja ima svoju vlastitu Komisiju za sigurnost prometa. Kad se avion sruši, posao komisije je utvrditi uzrok.

Nepredvidivo vrijeme na Aljasci može letenje učiniti opasnim pothvatom, ali to je samo jedan od uzroka.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pri istrazi proučavamo tri osnovna područja: čovjeka, stroj i okoliš. Dio koji se odnosi na čovjeka jest ljudska izvedba, stroj je mehanička, a okoliš su vremenski uvjeti. Do vjerojatnog uzroka može dovesti samo jedan od čimbenika ili sva tri. 

Youtube Aljaska: Trojica vozača saonica poginula u lavini

U narednih nekoliko sati od primanja poziva u pomoć, obalna je straža pronašla srušenu Cessnu 29 km zapadno od Juneaua, u gustoj šumi na planini na visini od preko 305 metara. Uz gustu vegetaciju, stabla visoka 61 metar te mokre i skliske uvjete to je jedan od najteže dostupnih terena u čitavoj državi.

YouTube Aljaska: Prvi surfao na valu nakon pada glečera

Dok četvero ozlijeđenih putnika - tri mještana i jedan turist, odvoze helikopterom u obližnju bolnicu, napokon je pronađena i pilotkinja Fariah Peterson (45) koja nije preživjela nesreću. Porijeklom iz Birminghama u Alabami, Fariah je radila kao financijska analitičarka prije nego što ju je strast prema letenju navela da promijeni karijeru prije više od desetljeća. Radila je diljem zemlje kao instruktorica letenja nekoliko godina prije nego što joj se ostvario san da postane komercijalni pilot kad su je zaposlili na putničkim letovima tijekom turističke sezone na Aljasci.

Foto: Planet Earth

Čekajući vijest o polasku Obalne straže, istražitelj Shaver je prikupljao informacije od državnog policajca koji je razgovarao s putnicima. Iako je policajac ispitao svih četvero preživjelih, samo je jedan od njih mogao ponuditi trag o posljednjim trenucima leta. 

- Razgovarao sam s jednim od preživjelih i rekao je da stalno leti onuda i da ona nije išla pravim putem. Čim su ugledali stabla, naglo je podigla zrakoplov no bilo je prekasno - rekao je.

24sata Aljaska: Opasne medvjede obojat će u žarke boje

Putnikov iskaz mogao bi ukazivati na nepravilnost u onome što je trebalo biti rutinski let. 

- Najprije smo nadletjeli to mjesto. Helikopteri mi nisu najdraže prijevozno sredstvo. Morali su me spustiti u košari. Zapravo ne mogu opisati osjećaj kad vas u tome gurnu kroz vrata. Postoji prvi put za sve. Izašao sam iz helikoptera i morao sići oko 55 do 65 metara niz planinu do mjesta nesreće kroz prilično gusto grmlje i niz strminu. Ranije je kišilo pa je bilo prilično mokro i sklisko, bilo se teško kretati. Kad sam sišao, najprije sam ugledao preokrenutu pilotsku kabinu. To je bio najudaljeniji prednji dio zrakoplova. Oko 37 metara niže nalazio se ostatak zrakoplova. Uvijek je tragedija kad netko izgubi život. Obalna straža i Gorska služba spašavanja obavile su svoj posao, odnijeli su tijelo pilota s planine njezinoj obitelji - prisjetio se Chris akcije spašavanja u kojoj je sudjelovao.

Serijal 'Zrakoplovne nesreće Aljaske' gledajte u utorak u 21:40 na Planet Earth.

Komentari (1)
  • bude toliko nesreća zato što tamo ima više aviona nego automobila, do mnogih sela i naselja nema cesta nego se može doći samo zračnim ili vodenim putem, tako da je logično da će i biti dosta avionskih nesreća

    3. 12. 2018,   12:06