Obavijesti

Video

Komentari 125

Piloti borbenih aviona: MiG-21 je za sve nas legendarni avion

Piloti borbenih aviona: MiG-21 je za sve nas legendarni avion
5

U vojnoj bazi na Plesu piloti borbenih aviona pokazali su nam kako izgleda njihov radni dan. Lete svakodnevno, a unutar radnog vremena bave se i fizičkom aktivnošću kako bi održali formu

VIDEO

Pilotsko zanimanje je jako u potražnji, a pogotovo u civilstvu. I svugdje u svijetu, mladi ljudi su željni adrenalina. Oni između 20 i 30 godina bi letjeli borbenim avionom jer je to fora i sportski, a kasnije je ljudima dosta akcije i onda idu u civilno zrakoplovstvo gdje su i plaće malo bolje, rekao je Christian Jagodić, zapovjednik eskadrile borbenih aviona. 

Proveli smo dan s pilotima u vojnoj bazi na Plesu, a kako to detaljno izgleda, pogledajte na našem YouTube kanalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pilotima dan započinje s liječničkim pregledom. Mjere se osnovni parametri poput tlaka i otkucaja srca, a ako se pilot ne osjeća dobro, taj dan propušta letenje. Imaju šestomjesečno dopuštenje za letenje, a dvaput godišnje prolaze rigorozan liječnički pregled. Lete svakodnevno unutar hrvatskog zračnog prostora, a mogu doseći visinu od 18.000 metara. U eskadrili imaju 11 aviona MiG-21. 

- Za nas je MiG-21 legendarni avion. Prilazimo mu sa strahopoštovanjem i to je najbolji odnos koji možete imati prema njemu. U karijeri dođe taj trenutak kad vi sami sjednete u taj avion, pokrenete ga, poletite s njim i vratite se, a to je za nas neprocjenjivo iskustvo. Učili smo od pilota iz Domovinskog rata koji su sudjelovali u akcijama Bljesak i Oluja. Na njihovom iskustvu smo i mi stasali - rekao je Christian, koji je pilotski poziv osjetio još u djetinjstvu.

VIDEO

- Kao mali sam iz Njemačke često putovao za Hrvatsku jer sam tamo živio, a u Hrvatskoj sam praznike provodio kod djeda i bake. U to vrijeme nije bio toliko razvikan terorizam te sam kao dijete mogao ulaziti u kokpit. To me fasciniralo i zaljubio sam se u zanimanje. I sad dolazimo na klišej. Imao sam 12 godina kad je izašao film 'Top Gun' i gledajući film, zaljubio sam se u vojno zrakoplovstvo i otada ganjam taj cilj - rekao je s ponosom nakon što se taj dan vratio s probnog leta. 

Ističe kako im nedostaje novih snaga. Godišnje obuče između 10 do 20 novih pilota, a taj broj bi trebao biti puno veći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:22

Piloti će sudjelovati i na utrci 00:24 run, a sva prikupljena sredstva donirat će se dječjoj onkologiji na KBC-u Rebro.

- Kad smo čuli za projekt Međunarodne zračne luke 'Franjo Tuđman' i 24sata, odmah smo pomislili 'wow'. Čast nam je što ćemo sudjelovati u utrci koja je prije svega humanitarnog karaktera - rekao je. Podršku kolega imat će i iz zraka. Oni koji neće trčati za vrijeme utrke će preletiti MiG-ovima.

Generalni pokrovitelj utrke je Konzum, partneri projekta su INA, Kala, HEP, A1 i Slatinska banka, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova su prijatelji utrke. Sve informacije pratite na službenoj stranici utrke www.0024run.hr i putem Facebooka.

Pozivamo vas da, ukoliko i ne trčite, podržite ovu akciju i uplatite sredstva na humanitarni račun IBAN: HR6723600001300132456, uz naznaku ‘Donacija za Zakladu.’ Sakupljeni iznos u cijelosti će biti doniran Zakladi - dječja onkologija Rebro, za malene onkološke pacijente, nakon završetka humanitarne akcije odobrene Rješenjem nadležnoga gradskog ureda.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'
VOX POPULI

Troškovi za Uskrs? 'Ne mogu ništa reći o tome, jednako'

Pitali smo prolaznike koliko misle da će potprošiti ove godine za Uskrs. I dok većina kaže da će potrošiti više, neki tvrde da će im biti isto. Pogledajte u videu na YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje