Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pobuna protiv svećenika: Na ogradu mu objesili mrtve ptice

Foto:

Po vrani i sovi netko je fluorescentnom bojom ispisao riječ 'pop'. Nastavak je to pobune protiv vlč. Ivana Novaka, kojeg optužuju za rastrošnost te kupovinu pet auta u šest godina

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Dvije mrtve ptice, vranu i sovu, po kojima je zelenom fluorescentnom bojom ispisana riječ “pop”, netko je objesio o drvo ispred ograde župnog dvora u Cirkveni kraj Sv. Ivana Žabna.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

– S ovakvim slučajevima se ne susrećemo svaki dan. Lokalno se stanovništvo obračunava s mjesnim župnikom postavljajući očigledne poruke. Slučaj je prijavljen policiji i inspekciji zaštite prirode pa čekamo vidjeti tko će prije doći do ne-baš-inteligentnog počinitelja – objavilo je Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Iz koprivničko-križevačke policije potvrdili su nam da su u četvrtak, 26. srpnja, od 47-godišnjaka dobili dojavu o pticama ispred župne crkve. Kako neslužbeno doznajemo, događaj je prijavio sam župnik, koji je u ponedjeljak u postaji protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu zbog prijetnje.

I dok policija još traži počinitelje, a župnik vlč. Ivan Novak o svemu šuti, nagađa se da su morbidni prizori nastavak pobune dijela mještana nezadovoljnih radom župnika. Optužuju ga za rastrošnost te tvrde da je u šest godina, koliko vodi njihovu župu, promijenio čak pet automobila i kupio motocikl te da putuje po stranim zemljama. Zamjeraju mu i ljubav prema Golfu.

- U crkvu idem 60 godina. Nikad nije bilo teže stanje, ljudi su skupljali novac, davali svake godine od 200 kuna naviše, a uopće se nije ulagalo u pročelje ni krovište - rekla nam je Marica Globočan.

Zdenka Pavlić (78) kaže da je svećeniku uspjelo to što nije uspjelo nikome prije njega, a to je da podijeli mještane župe svojim ponašanjem. Dodaje da je unatrag više od sedam godina, otkako je došao, situacija među vjernicima u župi postala nepodnošljiva.

Jedan od žešćih zagovornika svećenikova odlaska, Ivan Šešet (51), predbacuje mu da je uspio otjerati od sebe ljude koji su desetljećima služili u crkvi, poput zvonara.

- Najviše nas smeta netransparentno raspolaganje crkvenim novcem. Nije platio nekim našim mještanima za cjelogodišnji rad - ogorčen je Šešet.

Među 800 obitelji u Cirkveni, mnogo je onih koji podržavaju župnika.

- Postoje dvije struje, većina je za svećenika. Crkva se ne obnavlja jer za to nema novca - govori nam Miodrag Perinec.

Kaže da je župnik Ivan Novak podrijetlom iz Preloga iz bogate obitelji i tvrdi da je sve što ima kupio novcem iz vlastitih izvora, a ne crkvenim.

- Prvog srpnja bio je razmještaj svećenika po župama, a župnik Novak je ostao. To znači da crkvene vlasti imaju veliko povjerenje u njega - govori Perinec.

Svi mještani s kojima smo razgovarali, i oni koji podržavaju župnika i oni koji žele da ode, osuđuju vješanje mrtvih ptica na župni dvor.

- Ako mu je netko time htio poručiti da ode, pogriješio je. To nije način - složni su mještani Cirkvene.

Nezadovoljstvo župnikom Novakom traje već neko vrijeme. U siječnju ove godine ogorčeni župljani su prvi put istupili u javnost.

- Bivši župnik Ivan Benković na primopredaji dužnosti 2011. godine ostavio mu je 165.374 kune u blagajni i obnovljenu crkvu. Gdje je taj novac - pitao se župljanin Vinko Pejić.

Župljanka B. A. (39) tražila je informacije o kreditnoj zaduženosti i prikupljenom novcu te na što se on troši. Ekonom Bjelovarsko-križevačke biskupije Josip Stipančević tad nam je kratko komentirao da je cijeli slučaj napuhan, a župnik Ivan Novak nije imao komentara.

Komentari (145)
  • Kakvi bijednici ovi koji za neke poruke masakriraju životinje. Fuj!

    30. 7. 2018,   18:56
  • Ovi koji su ubili ptice su gori od svećenika.

    30. 7. 2018,   19:06
  • Vidim da su se komentatori uhvatili Crkve i ovog svećenika, a nitko ne komentira način "prosvjeda" i ovu odurnu okrutnost prema životinjama. Što su ti ptice krive? Kakav je to mentalni sklop da se ideš ovako iživljavati na stvorenjima koja nikome ništa nisu skrivile.

    30. 7. 2018,   22:02