Obavijesti

Video

Komentari 48

Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'

Cijelo vrijeme sam se pitala hoće li biti dobro. Rekla sam si da mora, makar to nisam rekla na glas. Brinula sam se, no nisam pokazivala te osjećaje. Danima se nisam smijala, rekla je Eua-tan Hongwattana, teta jednog spašenog dječaka iz špilja Tham Luang na Tajlandu.

VIDEO

Spasioci su u dva dana akcije izvukli njih osam te ih prevezli u lokalnu bolnicu. Cilj im je svaki dan izvući četvero njih. S obzirom na to da su udisali zrak u kojem je bilo šest posto kisika manje od uobičajene razine, žele provjeriti kako je to utjecalo na njihove organizme.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:16

Iako su fizički dobro, kako su objavile tajlandske vlasti, psihička trauma za dječake može biti velika. U špilji su ostala još četiri dječaka i trener koje bi trebali izvući u utorak. Spašavanje ometa i monsunska kiša koja opet puni sustav špilja vodom.

- Oni su danima bili izloženi situacijama u kojima je svaki trenutak mogao značiti smrt od gladi ili utapanja. Mogao bi im se razviti PTSP te moraju odmah biti pod nadzorom psihijatara. Bit će potrebni mjeseci kako bi se razbila njihova trauma, koliko god oni snažni bili - rekao nam je psihijatar dr. Ante Bagarić iz zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče. Emocionalne posljedice, kaže, ne moraju se odmah vidjeti na njima, ali se unutar ličnosti mogu razviti teški procesi.

- Što je osoba mlađa, posljedice su gore jer se nisu psihički razvili. Treneru je još gore jer osjeća odgovornost za njih. Bio im je vodič - kaže Bagarić. Znaju to i roditelji koji su po spasiocima treneru Ekapolu Chanthawongu (25) poslali pismo.

- Mi roditelji nismo ljuti na tebe. Nemoj se brinuti za to - napisali su mu. Liječnica i pročelnica medicinske komisije Europske speleospasilačke asocijacije, Lana Đonlagić, kaže nam da dječake trebaju što prije vratiti i normalnom životu.

- Kod dječaka se može razviti PTSP. Trebali bi ih pustiti kući što prije da dođu u normalno okruženje - kaže Đonlagić, koja je bila u pripravnosti i spremna pomoći spasiocima u Tajlandu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno