Obavijesti

Video

Komentari 269

Rekao im da čekaju red, oni to nisu htjeli: Brutalno ga pretukli

ZAGREB: Kako doznajemo, djelatnik je hospitaliziran u KB-u Dubrava, gdje su ga istog dana hitno operirali. Napadači su mu nanijeli teške ozljede, rekao je jedan od liječnika...

VIDEO

Molim vas, smirite se, ne primamo prema redu dolaska već prema hitnosti. Strpite se još malo, kazao je djelatnik na prijemu KB Dubrava u Zagrebu trojici nezadovoljnih mladića.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:14

Bili su s još jednim mladićem kojemu je trebala liječnička pomoć i nije im se svidjela pomisao da moraju još čekati. Prvo su počeli verbalno vrijeđati djelatnika bolnice, nakon čega je jedan od njih jako udario šakom o pult.

- Kolega im je nanovo objasnio da je nemoćan i da ih ljubazno moli da sjednu i čekaju svoj red, ali tada je krenuo fizički obračun. Njih trojica krenuli su na jadnog čovjeka i nekontrolirano i agresivno ga počeli udarati šakama i nogama - ispričao je za Vijesti.hr liječnik iz KB Dubrava.

Ravnatelj KB Dubrava: Djelatnik je operiran i oporavlja se

Kako doznajemo, djelatnik je hospitaliziran u KB-u Dubrava, gdje su ga istog dana hitno operirali.

- Administrativni djelatnik Kliničke bolnice Dubrava operiran je i u dobrom je stanju - izjavio je u nedjelju navečer ravnatelj bolnice Srećko Marušić.

- Očekujemo da će potpuno fizički ozdraviti, a kakve će psihičke posljedice imati, prerano je govoriti - kazao je Marušić i precizirao da je djelatnik u napadu zadobio teške tjelesne ozljede glave.

Narednih sedam-osam dana će izići iz bolnice i nastaviti liječenje kod kuće do oporavka, kazao je Marušić.

Zamoljen da komentira sigurnost medicinskog osoblja na radnom mjestu, Marušić je kazao da se "u konačnici sve svodi na moral i na mentalno zdravlje pacijenata, a ono je rezultat socijalnog i  duhovnog okružja u kojem živimo."

- Veliki broj pacijenata prolazi kroz bolnicu; to su deseci i stotine tisuća ljudi. Nije čudno da se ponekad dogodi incident i verbalni nasrtaj, ali moram priznati da incident s težim tjelesnim posljedicama nismo do sada imali - zaključio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Srećko Marušić.

Kujundžić: Ovo je strašno

 - Ovo je strašno što se dogodilo. Ja sam dobio obavijest o tome danas oko pola 13. On je operiran i oporavlja se - potvrdio nam je u nedjelju ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

Neslužbeno doznajemo da je riječ o čovjeku kojega kolege znaju kao mirnu i vrlo strpljivu osobu, a mladići koji su ga napali navodno nisu čekali dulje od pet minuta. 

Kujundžić kaže kako smo svjedoci nesretnog trenda u kojemu su napadi na medicinsko osoblje sve učestaliji i brutalniji. 

- Vjerujem da će i ovaj nemili događaj ubrzati razmišljanje o tome kako unaprijediti zaštitu djelatnika u zdravstvu - kazao je Kujundžić. 

Trojac završio na krim istraživanju

Trojicu mladića prevezli su u policijsku postaju Dubrava na kriminalističko istraživanje. U zagrebačkoj policiji tek su šturo potvrdili da su upoznati s napadom te da utvrđuju sve okolnosti.

Nakon incidenta u bolnici je bilo sablasno tiho i mirno. Tek se iz prisutnosti policajca kod prijemnog pulta moglo se zaključiti kakva se drama tamo odvijala nekoliko sati ranije.

Otprije poznati policiji?

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) zgroženi su najnovijim napadom u bolnici.

- Zgroženi smo ovakvim činom korisnika usluga na djelatnike u zdravstvu. Nadam se da će odgovornima konačno doći iz pete u glavu, kad moram tako reći, da neke stvari treba hitno mijenjati. Mi smo još 2013. godine, kad se pregovaralo o kolektivnom ugovoru, zatražili da se napadi na djelatnike u zdravstvu, bez obzira jesu li zdravstvene struke, kvalificiraju kao napad na službenu osobu - kazao nam je predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak.

Napadi na liječnike sve češći

Kaže da su im u Ministarstvu zdravstva u dva navrata odgovorili da su to pokušali to dogovoriti, no oba puta ih je odbilo Ministarstvo pravosuđa.

- Kad bi takav napad bio okvalificiran kao napad na službenu osobu možda bi se netko ipak malo zamislio. Pa ljudi svakodnevno čekaju na šalterima u banci, u policiji pa nikome ne pada napamet izbacivati frustraciju na njihove djelatnike - ogorčen je Topolnjak.

Prije manje od mjesec dana u Klinici za ORL Kliničkog bolničkog centra Osijek muškarac je napao liječnicu, medicinsku sestru te nekoliko drugih članova bolničkog osoblja. Prema istraživanju iz 2016. čak 93 posto, od ukupno 1624 liječnika i 100 anketiranih ravnatelja zdravstvenih ustanova, doživjelo je verbalni ili fizički napad, a u 22 posto zdravstvenih ustanova zabilježeni su i fizički napadi na liječnike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 269
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana