Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Riješen misterij Bermudskog trokuta? 'Stvar je u stijenama'

Bermudski trokut je misterij kojega znanstvenici pokušavaju riješiti već godinama. A jedan od njih vjeruje kako je napokon došao do toliko željenog rješenja ove zagonetke

Bermudski trokut je područje između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom oceanu s površinom od oko 1.140 kvadratnih kilometara. 

Poznat je i zastrašujuć po tome što u njemu misteriozno nestaju brodovi. Prvi takvi slučajevi zabilježeni su već u 15. stoljeću. Prema nekim podacima, na tom području je nestalo više od osam tisuća ljudi.

Razni su načini na koje se pokušao objasniti ovaj misterij - od toga da se na tom području nalazi skriveni vir, do izjava da su za sve krivi izvanzemaljci.

Bermudski trokut MIT ILI ISTINA? Misteriozan Bermudski trokut: Na dnu su kristalne piramide?

No, jedan znanstvenik tvrdi kako se misterij može objasniti pomoću stijena i kamenja koji su ispod površine vode.

U dokumentarcu 'Tajne Bermudskog trokuta', stručnjak za minerale Nick Hutchings objašnjava kako je područje Bermuda zapravo more planina - to je podvodni vulkan.

Dreamstime Misterij Bermudski trokut 'progutao' 1000 aviona i brodova

- Prije 30 milijuna godina to područje se izdiglo iznad razine mora. Nakon toga je erodiralo i smanjilo se pa sad iznad površine vidimo samo vrh vulkana. Imamo nekoliko primjeraka jezgre koji pokazuju jak magnetizam. To je materijal s najvećim magnetskim svojstvima na Zemlji - rekao je Hutchings.

NAŠLI OSTATKE AVIONA... Nestali pilot i majka s djecom: Progutao ih Bermudski trokut

Kako bi dokazao svoju teoriju, napravio je pokus s komadom stijene uzetog s tog područja i kompasom. Prošao je kompasom iznad komada stijene i igla je poludjela. Time je dokazao da hridi u Bermudskom trokutu sadrže magnetizam.

- Možete sad samo zamisliti kako je bilo ploviti tim vodama davnim pomorcima. Sigurno im je bilo itekako dezorijentirajuće - zaključio je. 

Komentari (38)
  • Moj je otac bio kapetan duge plovidbe i jedan od hobija bio mu je zabavljanje nautičkim kartama, kalkulacijama, sekstantima i ostalim navigacijskim instrumentima sa kojima su se stari pomorci služili za određivanje točne pozicije broda. Jednog je dana dok je plovio Bermudskim trokutom, igrajući se svojim igračkama shvatio da su 70 milja zapadno od zacrtanog kursa bez da su brodski radari registrirali ikakvu nepravilnost u putanji. Ta priča sa jakim magnetnim poljima valjda je jedina koja drži vodu jer se tamo neupitno nešto čudno događa.

    3. 8. 2018,   14:40
  • Misterij je riješen davno. Novinari ne znaju o čemu da pišu, pa izmišljaju misterije. Statistički to područje nema više nesreća nego bilo koje drugo područje te veličine. A to što svaki milijunti čovjek koji prolazi otamo prijavljuje anomaliju, može se jednostavno objasniti činjenicom da ljudi lažu.

    3. 8. 2018,   15:44
  • Interesantno, ocrtaš more veličine sredozemlja, sklono uraganima i jedno od naj prometnijih središta koje je usput i relativno plitko krcato otocima i grebenima i od toga napraviš mit..

    3. 8. 2018,   14:51