Obavijesti

Video

Komentari 177

Selfie smrti: Upozorili smo ga, ali popeo se na vagon i poginuo

Kad me nazvala njegova obitelj i rekla da je poginuo, nisam mogla vjerovati. Od šoka mi je ispao telefon i razbio se na sto komada, rekla je jedna od susjeda obitelji P. T. (16), kojega je ubila struja dok se penjao na vagon u Zagrebu

VIDEO

Prema prvim informacijama, s prijateljem je došao do Magazinske ulice i Zapadnog kolodvora, gdje su se odlučili fotografirati. Mladić je prijatelju rekao da će se popeti na krov teretnog vagona. Planirao je gore snimiti selfie. No čim je došao u blizinu strujnih vodova pod naponom, počela ga je tresti struja. Snažan udar nije ga odbacio na tlo, nego je mladić ostao ležati na vagonu. Koliko je napon bio snažan govori i činjenica da se njegova odjeća odmah zapalila. Preminuo je na mjestu, a njegovo tijelo nastavilo je dalje gorjeti.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:03

Prizor na mjestu događaja šokirao je i iskusne vatrogasce i policajce koji su u ponedjeljak oko 18.40 sati stigli na Zapadni kolodvor. Krenuli su na dojavu o požaru šupe, a zatekli mladića u plamenu na krovu teretnog vagona. Policija je, nakon višesatnog očevida, zaključila da je riječ o nesretnom slučaju. Stresla ga je struja napona 25.000 volti. Njegovo tijelo prevezli su na Zavod za sudsku medicinu i obdukciju. Otac i majka danas popodne otišli su službeno identificirati ga te dogovoriti detalje oko preuzimanja tijela.

Kako doznajemo, njegov otac je električar, a majka medicinska sestra u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Vijest o smrti mladića zbog toga je još više potresla osoblje klinike, koje inače brine i liječi djecu s teškim opeklinama.

Prijatelji tinejdžera danas su nam rekli da je 15 minuta prije smrti poslao poruku prijatelju.

Objavio na Instagramu: Ovo je možda moja posljednja bitka

- Nakon brojnih upozorenja svejedno je otišao tamo samo zbog jednog ili dva selfieja koje bi stavio na instagram - rekao je njegov prijatelj.

Nekoliko dana prije smrti na zatvorenom profilu na Instragramu uz fotografiju je napisao: “Ovo je možda moja posljednja bitka”. Što je time mislio poručiti, njegovi prijatelji mogu samo nagađati.

- Bio je jako uljudan i jako dobar prijatelj. Pomagao je drugima i tješio ih kad su bili tužni - opisao je mladića jedan od njih. Slično govore i susjedi obitelji koje je vijest o smrti tinejdžera strašno pogodila.

U jesen krenuo u srednju školu

- On nikad ne bi prošao bez da pozdravi i pita kako sam. Često smo zajedno čekali autobus i mogu samo reći da ga je obitelj jako dobro odgojila - rekla je susjeda. Mladić je prošlog ljeta imao krizmu.

U jesen je krenuo u srednju školu i tad je češće bio u gradu. Prijatelji mu navodno kući nisu dolazili, nego su se češće družili vani. Tragedija je teško potresla i njegova starijeg brata.

- Ovo je četvrto dijete stradalo od strujnog udara u godinu dana - rekao je dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

U studenom prošle godine na zagrebačkom Ranžirnom kolodvoru na Sarajevskoj cesti stradalo je dijete koje se popelo na krov teretnog vagona. Strujni udar dijete je teško ozlijedilo te su ga hitno prebacili u KBC Zagreb. Nasreću, iako je zadobilo teške ozljede, dijete nije bilo u životnoj opasnosti.

Četvrta žrtva u godinu dana

Djevojčica (13) teško je ozlijeđena u svibnju prošle godine. I ona se penjala na teretni vlak na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru. Strujni udar prouzročio je opekline na 40 posto tijela te su djevojčicu smjestili na jedinicu intenzivnog liječenja. U padu s vlaka ozlijedila je i slezenu, zbog čega su je morali hitno operirati. Liječnici su se tjednima borili za njezin život, a čitateljica koja živi u blizini kolodvora rekla je da je vidjela jak bljesak te čula snažnu eksploziju.

- Na kolodvor je dolazio putnički vlak te su svi putnici u strahu istrčali iz njega - ispričala nam je tad čitateljica.

Početkom siječnja prošle godine na kolodvoru na riječkim Pećinama stradao je 15-godišnjak s Krnjeva. I njega su smjestili na Odjel intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka te je bio u kritičnom stanju. U prvim trenucima čak je bio pri svijesti, no nakon toga zdravstveno stanje počelo mu se rapidno pogoršavati. Policija je kasnije izvijestila da se maloljetnik popeo na teretni vagon na kojemu ga je udarila struja, a udar ga je odbacio na pružni kamen pored vagona.

Iz HŽ Infrastrukture objašnjavaju da se u željezničkom prometu električna energija, osim za vuču vlakova, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, ne samo na elektrificiranim prugama.

- Vrlo je važno zapamtiti da vagon koji stoji parkiran ispod električnih vodova nije mjesto za igru. Zabrane treba poštovati jer služe za zaštitu ljudi. Naime, električni vodovi iznad vagona ‘živi’ su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon od 25.000 V te jakost struje pri kratkim spojevima doseže nekoliko tisuća ampera. Suprotno od raširenog pogrešnog mišljenja, za nastanak strujnog udara uopće nije potrebno dodirnuti vod kontaktne mreže, jer područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom - upozoravaju iz HŽ Infrastrukture. Napominju da se nesreće poput strujnog udara događaju uz sve mjere zaštite koje se provodi na željezničkim prugama i postrojenjima te unatoč brojnim upozorenjima i zabranama penjanja na vagone.

'Za strujni udar dovoljno se samo približiti vagonu'

Opekline su najgore vrste ozljeda. Svaka žrtva strujnog udara na vagonu, ako preživi taj trenutak, borit će se za život još mjesecima kasnije, a potom postati doživotni pacijent koji će proći desetke zahtjevnih operacija. Ove činjenice iznio nam je dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Moli i upozorava sve mlade da budu svjesni činjenica. Većina njih, naime, i dalje pogrešno vjeruje da im se ništa neće dogoditi ako ne dotaknu strujni kabel.

To je najveća zabluda, ističe dr. Bahtijarević. Dovoljno je približiti se vagonu i strujnim vodovima da se stvori tzv. električni luk te da izbije snažna iskra, a mobitel to dodatno pojačava.

- Kod teških opeklina nije opečena samo koža, nego apsolutno svaki organ u tijelu teško trpi - kaže Bahtijarević.

Nakon prvotne bitke za život slijede mjeseci borbe s infekcijama i sepsama. Česte su i ozljede koje djeca dobiju pri padu s vagona nakon udara. Posljedice tragedija ostaju za cijeli život, a mnogima moraju amputirati prste ili udove.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno