Obavijesti

Video

Komentari 10

'Što je tu smiješno?' Odrasli se smiju, a djeca su prestravljena

'Što je tu smiješno?' Odrasli se smiju, a djeca su prestravljena

Najnoviji viralni trend na internetu, poznat kao 'nevidljiva podvala', potpuno je besmislen kao što i zvuči. No, nije baš bezazlen. Psiholozi upozoravaju da mogu biti veoma štetni za djecu

VIDEO

Sve je počelo s Netflixovim reality showom Magic for Humans u kojem je voditelj i mađioničar Justin Willman uspješno uvjerio odraslog čovjeka da je postao nevidljiv.

Nakon toga je američka YouTube zvijezda David Dobrik, koji ima skoro devet milijuna pratitelja, isti 'trik' isprobao na mlađem bratu svojeg prijatelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegovu podvalu ovom osnovnoškolcu pogledalo je na Twitteru 16 milijuna ljudi te još pet milijuna na YouTubeu.

Podvala uključuje i nekoliko koraka koji je čine kako bi se dijete uvjerilo da je zaista nevidljivo. Tako ga se pokrije plahtom ili dekom koje se zatim maknu s njega i reagira se sa šokom na to da je dijete sad 'nevidljivo'.

Podvaljivač prije početka akcije snimi fotografiju na kojoj nema djeteta i koju mu pokaže nakon što makne prekrivač s njega kako bi ga uvjerio da je zaista nevidljiv.

Kad je dijete prisutno, obitelj se pravi kao da se fotografira s njim. No, kad dođe vrijeme da mu pokažu fotografiju, pokažu mu onu prvu lažnu koju su snimili prije.

Dobrikov video je uklonjen s društvenim mreža jer su ga mnoge obitelji kopirale, u namjeri da se malo zabave. I da snime materijal kojeg mogu objaviti na društvenim mrežama.

No, dok se na jednim snimkama vide odrasli članovi obitelji koji se guše od smijeha nakon što vide reakciju djeteta na njegovu 'nevidljivost', na drugima se vide prestravljena djeva koja plaču, očito uznemirena i pod stresom.

Makayla Cunningham, 18-godišnja Amerikanka, isprobala je Dobrikovu podvalu na svojoj 11-godišnjoj sestri. Napravila je to uz pomoć obitelji.

- Vidjela sam video kojega je Dobrik objavio te sam odlučila podvalu isprobati na svojoj sestri Avi - rekla je Makayla.

Na snimci se vidi kako Ava histerično vrišti i pada na pod kad je doznala da je 'nevidljiva'. Video je pogledan 13 milijuna puta.

- Kad je počela histerizirati odmah smo prestali s podvalom i rekli smo joj da je sve ok. Odmah se počela histerično smijati i rekla nam je da smo napravili dobar posao - priznala je Makayla te dodala da joj je sestra nakon ove šale posve u redu.

No, mnogi na društvenim mrežama tvrde kako bi ove podvale mogle imati velike posljedice za djecu koja su im izložena.

- Može li mi netko objasniti što je smiješno u tome da se dijete podvalom pretvori u nasilnika? - upitala je na Twitteru jedna žena, referirajući se na djecu koja su od straha zbog toga što su postala nevidljiva postala nasilna prema onima koji su im smjestili.

- Ova 'nevidljiva podvala' kruži internetom, a ja samo vidim djecu koja nakon toga postaju uznemirena i prestrašena. Mislim li samo ja da dječji plač nije smiješan? - nastavila je svoje pitanje.

Dječja psihologinja dr. Fiona Martin iz Sydneyja smatra kako se radi o opasnom trendu.

- Djetetu se ovom podvalom nanosi ozbiljna bol. A zbog čega? Zbog kojeg razloga? Ništa što nanosi bol djetetu nije dobro za njega. Pogotovo kad je bol nepotrebna - naglasila je dr. Martin.

Dodala je kako postoji puno drugih zanimljivih aktivnosti kojima se odrasli mogu baviti s djecom, kao što su razni sportovi, crtanje, pjevanje...

- Ovakve podvale djetetu ne donose apsolutno nikakvu korist, samo mu štete - zaključila se dr. Martin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković