Obavijesti

Video

Komentari 42

Strava kod Jaske: Medalje su ležale na cesti gdje su poginuli

Tražili smo da nas odvedu na mjesto gdje je preminuo. Našli smo medalje, broncu, koje su osvojili na tom turniru, kroz suze je rekla Marta, sestra Matije Capara (33)

VIDEO

Legendarni malonogometni trener i igrač Matija Capar (33) te Oskar Kadrnka (15), mladi kadet kluba Futsal Dinamo, poginuli su u stravičnoj prometnoj nesreći u ponedjeljak rano ujutro na autocesti A1. Mladi trener se s djevojkom Mateom (27) i dvojicom kadeta futsal kluba Dinamo vraćao s turnira u Šibeniku. Renault Clio daruvarskih registracija prema Zagrebu vozio je Capar.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:09

Kako je izvijestila zagrebačka policija, između Jastrebarskog i Donje Zdenčine sletjeli su s ceste, udarili u zaštitnu mrežu, a potom i u betonski stup nadvožnjaka. Prizor na mjestu nesreće bio je stravičan. Na teren su izašli i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i JVP-a Karlovac. Rezali su lim kako bi unesrećene izvukli iz smrskanog Clija. Drugi kadet, koji je u nesreći tek lakše ozlijeđen, navodno je sam izašao iz vozila. Vozilom Hitne pomoći prebacili su ga u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, a Caparovu djevojku u KBC Sestre milosrdnice. Oboje su prošli samo s lakšim ozljedama.

- Čuli smo da je drugi kadet samo u šoku, da nije ozlijeđen, dok je djevojci ozlijeđena noga. Još nismo stupili u kontakt s obitelji poginulog kadeta, ali planiramo - rekla nam je Marta. Kaže da je Matija bio vrhunski čovjek i sportaš te želi da ga javnost po tome pamti.

Poginuli trener i kadet: 'Pa još sinoć smo bili skupa u dvorani'
Poginuli trener i kadet: 'Pa još sinoć smo bili skupa u dvorani'

Obitelj poginulog Oskara nije imala snage razgovarati s medijima. Od njihovih prijatelja doznajemo da je Oskar na turniru dao gol i svojem klubu donio pobjedu. U Šibenik su putovali kombijem i automobilom.

Na turnir su krenuli u nedjelju ujutro, ondje su proveli cijeli dan, a potom se navečer vraćali kući. I oni smatraju da je Capara vjerojatno svladao umor zbog dugotrajne vožnje i napornog dana. Kažu i da su obitelj poginulog kadeta u ponedjeljak ujutro posjetili predstavnici Dinama odjeveni u crno kako bi im izrazili sućut. Na klub nemaju primjedbi niti im bilo što zamjeraju, dapače kažu da su u klubu bili i više nego korektni.

Sljedećeg vikenda, pričaju nam, trebao je s klubom putovati u Split na neko natjecanje.

'Dragi moj Matija, počivaj u miru'

Tuga vlada i u zagrebačkoj školi koju je Oskar pohađao. Njegovi školski kolege kažu da su hodnici u ponedjeljak bili tihi i prazni.

- Dragi moj Matija počivaj u miru!!! Bog kojeg si volio neizmjerno pozvao te k sebi. Očigledno skuplja ekipu za futsal! - napisao je jedan poznanik na društvenoj mreži.

- Nikad neću zaboraviti kad sam promašio penal na Kutiji šibica. Ispostavilo se na kraju da je to moju ekipu stajalo prolaza. Tad si se ti pojavio i rekao mi kako nisam ja kriv što sam promašio, nego da trebam biti ponosan na sebe jer sam jedini imao hrabrosti pucati! Uljepšao si mi taj dan i pokazao mi potpuno drugačiji pogled na nogomet, ali i život - poručio je drugi.

Matija Capar poginuo je tek nekoliko sati nakon Memorijalnog malonogometnog turnira “Mate Čuljak” u spomen i čast prerano otišlom legendarnom reprezentativcu i jednom od osnivača Futsal Dinama. Capar je poznavao Čuljka te su bili vrlo dobri prijatelji. Njegova iznenadna smrt na turniru u prosincu 2017. godine Capara je jako pogodila. Nije mnogo prošlo, a sad mu se pridružio i Capar. Hrvatska javnost pamtit će ga kao najtrofejnijeg osvajača Kutije šibica i proslavljenog futsal reprezentativca.

Velik čovjek, sjajan nogometaš i romantik godinama je bio pojam hrvatskog futsala. Ponekad se činilo da gdje god igra uspjeh je zagarantiran. To je i okrunio prošle godine, kad je s MNK Cvjetno Poliklinika Milojević sedmi put u karijeri osvojio Kutiju šibica. Skroman kakav je bio nikad sebe nije gurao u prvi plan. Matija Capar bio je dobri duh hrvatskog futsala.

- Sedma Kutija? Ha, sebe nikad nisam smatrao legendom, uvijek sam dio momčadi, nikad motor. Sedam komada uz Čivraga nema nitko. Ne znam što bih rekao - skromno je rekao nakon osvojene sedme.

Dugo godina bio je član Nacionala, nakon čega je prešao u Futsal Dinamo. “Mali” Dinamo dobio je veliko nogometno pojačanje na terenu, ali i ljudsko u strukturi kluba. Pedagog i odgojitelj preuzeo je ulogu trenera i igrača.

Teška nesreća na zagrebačkoj obilaznici: Zabio se u ogradu...
Teška nesreća na zagrebačkoj obilaznici: Zabio se u ogradu...

Matija Capar bio je omiljen na parketu, a zaštitni znak bili su mu golovi u posljednjim trenucima utakmica. Kad bi protivnici već zaključili utakmicu, odbrojavali posljednje sekunde do završetka, stvorio bi se Matija i zabio. Tako je za reprezentaciju Hrvatske u posljednjim sekundama zabio Češkoj i Španjolskoj, a komentator Eurosporta nazvao ga je “Flying Capar” ili “Leteći Capar”.

- Nakon što sam izašao iz dvorane, prišao mi je neki čovjek, nisam ga nikad vidio. Došao mi je i rekao: ‘Čovječe, tebi samo plašt nedostaje da budeš Superman’ - rekao je Capar.

Uostalom, svoj posljednji gol zabio je upravo tako, u posljednjoj sekundi za produžetak protiv Novog vremena.

U Futsal Dinamo stigao je 2015. godine, kao hrvatski futsal reprezentativac s bogatim iskustvom. Odmah se stavio na raspolaganje na svim funkcijama. Uostalom, Dinamo je bio njegov život, živio je za “modre” i vjerovao da će i onaj “veliki” Dinamo jednog dana opet biti ponos njegovih navijača.

- Boysi su dokaz da prava ljubav prema Dinamu, bez ikakvog interesa, gori i dalje. Kad gledate s terena s koliko energije i žara navijaju od prve do zadnje minute, pa čak i nakon završetka, jednostavno morate shvatiti da oni za taj Dinamo žive i da taj Dinamo živi u njima - rekao je Capar. Kao što je on živio za nogomet, za Hrvatsku i Futsal Dinamo. Bio je više od igrača, više od prijatelja. Bio je dobri duh i Zagreba, kažu suigrači.

Inače, Matija Capar ima još jednog brata i dvije sestre. Bio je najmlađi od braće te je njegova smrt, kaže nam Marta, strašno pogodila njihove teško bolesne roditelje. Obožavao je djecu i živio za nogomet. Uspio je spojiti dvije velike ljubavi, godinama je vodio Katoličku malonogometnu ligu u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Vodstvo i koordinaciju Katoličke malonogometne lige preuzeo je 2012. godine te je istodobno nastupao za Župu sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje je služio i kao ministrant.

- Njegovu vedrinu i pozitivan sportski duh zamijetili su svi koji bi subotama dolazili u Kušlanovu ulicu gdje se odigrava Katolička malonogometna liga - priopćili su iz zagrebačke nadbiskupije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu