Obavijesti

Video

Komentari 20

U Istri je kušao kamenice, a na Pagu ga je osvojio domaći sir

Idiot sam što i ranije nisam došao u Hrvatsku, rekao je Anthony Bourdain, koji je 2012. posjetio i Hrvatsku. Kulinarski genij se osim u hranu zaljubio i u hrvatska vina

VIDEO

Ovo vino je j****o savršeno. Nisam znao za Hrvatsku. Ako još niste bili ovdje, onda ste idiot. Ja sam idiot zato što nisam bio prije, izjavio je u svom posjetu Hrvatskoj slavni kuhar Anthony Bourdain, kojeg su jučer pronašli mrtvog u sobi u Parizu.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

01:25

Njegovi prijatelji su u šoku, slavni kuhar se ubio. U našoj je zemlji snimao epizodu za svoju emisiju “Anthony Bourdain: Bez rezervacije”. Te 2012. uživao je u hrvatskim gastro specijalitetima - kamenicama, ulju od tartufa u Istri, fritaji sa šparogama, crnom vinu, siru, ali i u ribolovu.

- Zašto, o zašto u ovoj zemlji ima toliko dobrog vina - pitao se tad. Hvalio je Motovun jer je grad tartufa.

- Cijena ručka iznosi koliko i hamburger na Manhattanu - šaljivo je isticao.

U svom posjetu Hrvatskoj, Anthony Bourdain družio se, među ostalima, i s kuharima Matom Jankovićem te Davidom Skokom. Vijest o Bourdainovoj smrti iznenadile je Skoku, koji nam je rekao da je šokiran.

- Bourdain je bio moj gastronomski idol jer mu je bio veoma važan socijalni aspekt. Bio je veliki promotor gastronomije i njezine različitosti te je općenito predstavljao život s hranom. Sviđao mi se njegov stav prema hrani jer je izašao iz kuhinje i sagledao širu sliku, kako gastronomije tako i različitih zemalja u koje je odlazio i njihovih političkih situacija. Neopisivo mi je žao - rekao je Skoko i istaknuo kako se divio slavnom chefu.

Premda su se družili samo tijekom jednog dana, Bourdain je na Skoku ostavio dojam osobe s puno životnog iskustva. Iako nisu ostvarili neki dublji kontakt, nekoliko su puta kontaktirali putem e-maila i kako bi dogovorili mogući posjet u New York.

Bourdain je posljednjih godina snimao serije za CNN, a upravo je CNN u petak potvrdio njegovu smrt. Uzrok smrti je, objavili su, samoubojstvo. Bourdaina je u hotelskoj sobi našao prijatelj, također kuhar, Eric Rupert.

- S velikom tugom potvrđujemo da je naš dragi prijatelj i kolega, Anthony Bourdain, preminuo. Njegova ljubav prema velikim avanturama, novim prijateljstvima, dobroj hrani, piću i nevjerojatnim pričama diljem svijeta činile su ga jedinstvenim - javili su iz CNN-a i dodali kako će svima nedostajati te izrazili sućut njegovoj obitelji.

Anthony Bourdain bio je jedan od najboljih svjetskih kuhara. Rođen je u New Yorku, kamo se doselio njegov djed, podrijetlom iz Francuske, zemlje u kojoj je svake godine ljetovao i čija je gastrokultura obilježila njegov životni put.

Godinama je radio kao kuhar, a iz sjene je izašao 2000. knjigom “Kuhinja: povjerljivo”, u kojoj je bez dlake na jeziku pisao o sebi i ljubavi prema hrani. Maštao je o pisanju knjige koja se trebala zvati “Kulinarska tura” i u kojoj je htio opisati iskustva kuhara koji putuje svijetom i prenosi čitateljima okuse i recepte.

Njegova glasna razmišljanja čula su dva televizijska producenta i pitala ga bi li to snimio za televiziju. I tako je sve počelo. Ipak, dok su mu na poslovnom planu cvjetale ruže, izbivanja iz kuće razorila su mu prvi brak, sa srednjoškolskom ljubavi Nancy Putkoski, nakon 20 godina zajedničkog života. Kao TV zvijezda Bourdain je proputovao Aziju i Južnu Ameriku, Afriku i Europu.

Tijekom sedmogodišnjih putovanja pred kamerama je jeo ovčje testise, mravlja jaja, živo kobrino srce, rektum bradavičaste svinje i još mnoge delicije od kojih se neki put ljudima dizala kosa na glavi. Onda je 2012. godine dobio ponudu iz snova - da prijeđe na televizijsku kuću CNN.

Gostovao je i u mnogim serijama. Od serije “Miami Ink”, u kojoj je tetovirao lubanju, do cameo uloge u filmu “Far Cry”, prihvaćao je svaki izazov. Njegova emisija “Anthony Bourdain: Bez rezervacije” osvojila je četiri Emmyja i brojne druge nagrade. Otvoreno je pričao i o ovisnosti koju je prebolio.

- Mogu vam reći da sam se skinuo s heroina osamdesetih godina. Mnogi to nisu uspjeli preživjeti - rekao je Bourdain, koji je priznao i da je pušio crack, koji ga je doveo do dna, a sve zbog pritisaka na poslu.

Brojni obožavatelji i kolege opraštaju se od kuhara na društvenim mrežama.

- Šokiran sam. Volio sam tog tipa, bio je svijetla zraka blagosti i dobrih vibracija u mom životu - napisao je Iggy Pop.

- U potpunom sam šoku, ne mogu vjerovati da je nevjerojatni Anthony Bourdain umro. Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivaj u miru, majstore - objavio je kuhar Jamie Oliver.

Anthony Michael Bourdain, The Goat, kulinarstvom se počeo baviti krajem sedamdesetih godina, nakon što je diplomirao na Kulinarskom institutu Amerike.  Uskoro je počeo voditi restorane diljem SAD-a.

Uz kulinarsku karijeru bavio se pisanjem. Bio je vječni avanturist, nije propuštao niti jednu poslovnu priliku, putovao je svijetom i pisao bez dlake na jeziku. U ljubavi nije imao sreće. S posljednjom djevojkom, Asijom Argento u vezi je bio od 2016. Prethodno se dva puta ženio, no oba braka su propala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno