Obavijesti

Video

Komentari 22

U Petrinji strepe od odrona, u Kosinju po hranu idu čamcima

U Petrinji strepe od odrona, u Kosinju po hranu idu čamcima
14

Situacija je iz minute u minutu sve napetija zbog obilnih kiša i porasta vodostaja diljem Hrvatske, osobito na mjestima gdje redovito strepe od poplava...

VIDEO

U Karlovac je stigla vojska kako bi pomogla u gradnji nasipa, a u Lici Crveni križ i vatrogasci pokušavaju spasiti imovinu i živote građana.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:11

Situacija je iz minute u minutu sve napetija zbog obilnih kiša i porasta vodostaja diljem Hrvatske, osobito na mjestima gdje redovito strepe od poplava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na širem području Like kiša pada od petka navečer, a topi se i snijeg na Velebitu. To je uzrokovalo su poplavu na širem području Kosinjske doline, a pripadnici Stožera Civilne zaštite, Crvenog križa i aktivisti čamcima dovoze agregate i druge potrepštine za stanovništvo. 

10
| Foto: Facebook, Marko Prpic/PIXSELL

Oko 150 ljudi je na terenu i pomažu gdje stignu. Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića u subotu su priopćili da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini župan proglasiti stanje elementarne nepogode. Pod vodom je 20 kuća te nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže. Zbog toga su dva su naselja od petka bez struje koju su morali isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice već pod vodom ili u neposrednoj blizini vode.

Izlila se Lika i poplavila Kosinj: U Jasenovcu se grade nasipi...
Izlila se Lika i poplavila Kosinj: U Jasenovcu se grade nasipi...

Magdalena Mađer i sinovi Danijel i Gabrijel pripremaju se za poplavu koja bi mogla biti kao i 2010 kada im je u kući bilo oko metar vode.

- U strahu smo. Sav namještaj smo podignuli i odnijeli stvari. Dječaci od ponedjeljka ne idu u školu, a ja sam po namirnice jutros išla čamcem - objašnjava Magdalena. Pripadnici civilne zaštite s vatrogascima su na terenu već šest dana. Vremenske prognoze ne znaju, ali od ponedjeljka do srijede očekuju vrhunac vodenog vala. Imaju na korištenje sedam čamaca u stožeru za civilnu zaštitu pa se boje da im to neće biti dovoljno za dostavu hrane i pića ugroženim stanovnicima.
Uznemireni su i mještani naselja kraj Velike Gorice.

- U Čičkoj poljani Odra se izlila. Vatrogasci oko kuća stavljaju vreće s pijeskom, a samo od jutros vodostaj je porastao najmanje za pet centimetara - objašnjava uzrujano Mila Novoselec kojoj je poplava prije osam godina uništila kuću. Od visokih vodostaja strepe i u Karlovcu.

- Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u Karlovačkoj županiji angažirano je 50 pripadnika protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, a još 50 ih je stavljeno u pripravnost. Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava, tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije te sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića - objavili su iz MORH-a.

Vodeni svijet: Šarani i štuke im doplivali u dvorište u Pisarovini
Vodeni svijet: Šarani i štuke im doplivali u dvorište u Pisarovini

Izlila se i Petrinjčica, pa stanovnici Petrinje i okolice strepe od poplava i odrona. Na samom ulazu u grad zbog poplave je zatvoreno nekoliko prometnica.

- Stanovnici napeto prate situaciju i dolaze na rijeku Petrinjčicu provjeravati vodostaj. Zbog obilnih padalina vodostaj neprestano raste, ali pozitivno je što je vodostaj Kupe u opadanju - objašnjava gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
Građani u međuvremenu pune vreće s pijeskom te ih postavljaju oko svojih kuća i cesta gradeći zečje nasipe. Najveći problem predstavljaju im šahtovi i kanalizacija iz koje izlazi voda zbog velike količine vode koju sustav ne može podržati. U naselju Prnjavor Čuntićki kraj Petrinje desetak kuća je u blizini klizišta i mještani strahuju da bi ih odron mogao svake sekunde sravniti sa zemljom. Nekoliko stanovnika već je potražilo sklonište kod svojih prijatelja u drugim mjestima ali nekolicina je odlučila ostati u kućama.

- Rekli su nam Vatrogasci da ostavimo vrata po noći otvorena i ako se nešto počne događati da će nam upaliti sirene kako bi znali pobjeći- prepričava nam suznih očiju Milka Jadranić čije je kuća u izravnoj opasnosti od odronjavanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang