Obavijesti

Video

Komentari 10

Vračevi piju krv ubijene djece da bi prizvali sreću bogatašima

Vračevi piju krv ubijene djece da bi prizvali sreću bogatašima

Novinari britanske televizijske kuće BBC jedva su izbjegli smrt dok su u Africi snimali dokumentarni film o tzv. 'vampirima' koji 'sišu' krv djeci u državi Malawi

VIDEO

Novinari su istraživali seriju ubojstava djece u sjevernom dijelu države Malawi na jugoistoku Afrike, gdje su pronađena osakaćena tijela djece. Dok su istraživali o čemu se zapravo radi i tko to ubija djecu i isisava krv iz njihovih tijela, napali su ih mještani sela u kojem su bili, zamijenivši ih upravo za te 'vampire'.

Lokalni stanovnici vjeruju da su ubojice određene dijelove tijela mrtve djece ritualno uklonili i da su ih zatim lokalni vračevi koristili za svoje 'čarobne formule'.

Optužuju vračeve i da su po nalozima bogatih klijenata pili krv djece kako bi tim istim klijentima prizvali sreću.

Novinar Anas Aremeyaw iz Ghane lažno se, za potrebe snimanja dokumentarca, predstavio lokalnom vraču kao bogati poslovni čovjek. Tijekom susreta pod okriljem noći vrač je ponudio Anasu da ubije dijete i popije njegovu krv kako bi mu omogućio sreću.

No, njihov je susret prekinuo upad ljutitih seljana koji su Anasa i njegovu ekipu snimatelja zamijenili za vrača i njegove pomagače.

Na snimci se vide novinari suočeni s bijesnom masom seljana koji su prijetili da će ih ubiti. Gađali su ih kamenjem i uništili njihovo vozilo.

Prošle godine Malawi je pogodio niz napada povezanih s tim takozvanim 'vampirima' koji su sakatili djecu. 

Od rujna do prosinca 2017. godine najmanje je devet ljudi optuženo da su 'sisali' krv djeci. Seoska rulja im je presudila i uzela im živote. U vezi s time uhićene su stotine seljana.

Ovo nasilje je potaknulo Ujedinjene Narode i američku ambasadu da neke dijelove ove zemlje proglase opasnim zonama koje je rizično posjećivati. UN je čak povukao svoje osoblje iz Malawija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno