Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zatvor pod šatorima u Arizoni bio je kao koncentracijski logor

U jednom od najozloglošenijih zatvora, Tent Cityju, zatvorenici su nosili ružičasto rublje, čarape i sandale, a spavali su pod šatorima iz vremena Korejskog rata na 53 stupnja u pustinji Arizona u SAD-u

Iako je Tent City zatvoren nakon 24 godine rada, ostaje poznat kao jedan od najstrožih zatvora na svijetu. Vodio ga je Joe Arpatio, poznat kao najstroži zatvorski upravitelj, čak i među tvrdolinijašima. U govoru koji je držao pred svojim političkim pristalicama čak je zatvor kojim upravlja nazvao koncentracijskim kampom. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zatvor se sastojao od 82 vojna šatora iz vremena Korejskog rata, a u njemu je bilo zatvoreno 1700 zatvorenika. Ispred zatvora, Arpaio je parkirao svoj tenk. 

Boravak zatvorenika je počinjao prilično bezopasno, s promjenom košulje. Oni koji su poslani u Tent City službeno su osuđeni i trebali su imati službenu majicu. Na majici je pisalo 'Šerifov zatvorenik', a ručnici, čarape, donje rublje i papuče su bile ružičaste boje.

- Oni krijumčare kako bi prodali. Stoga sam odlučio uvesti ružičastu, jer nitko ne nosi ružičasto rublje. Kad izađu, vidimo ružičastu, to je naše donje rublje. To je službeni razlog. Drugi razlog je što mrze ružičastu! Zašto biste im dali boju koja im se sviđa? - rekao je Arpatio, kojem su zatvornici u štrajku 2009. godine vikali 'Hitler, Hitler'. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Imali su česte, temeljite pretrage, bez ikakvog poštivanja osobne privatnosti, a provodio ih je tim zatvorskih čuvara. Ako bi im pronašli bilo što, slali su ih u 'Rupu'. Tako su zvali zatvorske ćelije u susjednom zatvoru Towers. Tamo bi bili zatvoreni 23 sata dnevno. U maloj ćeliji su bila zatvorena tri zatvorenika. Njihov jedini pogled tjednima su bili rešetke i bodljikava žica.

Emisiju 'Najstroži zatvori svijeta' gledajte ponedjeljkom i utorkom na kanalu Planet Earth u 20:50.

Komentiraj, znaš da želiš!