Obavijesti

Znate li što donosi konačna Uredba o komunalnom otpadu

Znate li što donosi konačna Uredba o komunalnom otpadu
1

Na Konferenciji Croatia Waste Expo 19. ožujka 2015. saznajte koliko će se naplaćivati, tko će kontrolirati, a tko evidentirati zbrinjavanje otpada hrvatskih građana

Sektor gospodarenja otpadom tijekom proteklih godina prolazi ozbiljne reforme, a jedna od najvećih svakako je uvođenje sustava primarne selekcije komunalnog otpada. Radi se o sustavu koji bi trebao potaknuti odgovornije ponašanje građana prema otpadu, povećati stupanj reciklaže korisnih sirovina, te u konačnici rezultirati iznimno pozitivnim gospodarskim efektima.

Ipak, put do njegovog uvođenja neće biti lak, jer osim znatnih infrastrukturnih ulaganja podrazumijeva i goleme promjene u ustaljenim navikama građana, formulaciju mjera penalizacije onih koji se novih pravile neće držati, ali i fundamentalnu promjenu u funkcioniranju i organizacijskim strukturama tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom.

Nakon izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, najvažniji državni akt koji bi trebao definirati to područje svakako će biti Uredba o komunalnom otpadu. Taj dokument trebao bi jasno propisati sve tehničke, tehnološke, organizacijske i financijske uvjete funkcioniranja tržišta izdvojenog prikupljanja otpada.

Primjerice, prema dosad dostupnim nacrtima Uredbe, u Hrvatskoj bi već polovicom godine trebao biti uveden novi model plaćanja usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, temeljen na predanom volumenu otpada. Utoliko, građane će se motivirati da što više korisnih sirovina izdvajaju, recikliraju i temeljem toga smanjuju volumen komunalnog otpada, pa i svoje račune.

Već samo ta novost biti će golema promjena za funkcioniranje sustava, utoliko što će komunalne tvrtke i jedinice lokalne samouprave biti dužne osigurati dostupnost adekvatne infrastrukture, ali i ustrojiti kompleksne sustave praćenja i kvantificiranja količine odloženog otpada. Također, ovakve promjene u sustavu naplaćivanja njihove osnovne usluge, nužno će potaknuti i veliko restrukturiranje njihovog poslovanja, s obzirom da će im poslovni prihodi postati znatno volatilniji.

Utoliko, evidentno je kako je Uredba o komunalnom otpadu jedan od akata koji će definirati budućnost poslovanja tvrtki koje se bave gospodarenjem te vrste otpada, a velika važnost tog dokumenta i brojni interesi koje mora uvažiti vjerojatno su i razlog zašto još uvijek nije donesena, iako je javna rasprava provedena još prošle godine.

S obzirom na neslužbene najave kako bi Uredba trebala biti donesena u veljači, prva prilika za javnu prezentaciju njezinih ključnih odredbi, te javnu diskusiju zainteresirane javnosti s predstavnicima državnih institucija o tim odredbama, mogla bi biti konferencija Croatia WasteExpo – Gospodarenje otpadom u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom najveća je stručna konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Tradicionalno se održava u ožujku, razdoblju godine kad su već moguće adekvatne analize događanja i poslovanja tvrtki iz tog sektora u ranijoj godini, no i poznati svi planovi vezani za izmjene regulative, financijske natječaje i investicije koje će se u sektoru gospodarenja otpadom dogoditi u 2015. godini.

Utoliko, smisao konferencije je da posluži kao mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača
opreme, te državnih institucija.

Specifičnost ove konferencije je da sudionicima nudi mogućnost izravne i organizirane komunikacije s predstavnicima ključnih državnih i javnih institucija zaduženih za formulaciju i provedbu politika gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, kao što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iskoristite mogućnost, nazočite konferenciji i od relevantnih sugovornika potražite odgovore na pitanja koja imate.

Konferencija Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom 2015. održat će se 19. ožujka 2015. u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a sve dodatne informacije o programu, kotizacijskim paketima i mogućnostima oglašavanja mogu se naći ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!