Obavijesti

Viral

Komentari 0

Kava i šalabahteri: Studentski vodič za predsjednicu Kolindu

Kava i šalabahteri: Studentski vodič za predsjednicu Kolindu
1

Ulazak u studentski život nikada nije lagan, pa čak ni kad si na čelu jedne države. Upravo zbog toga za našu smo predsjednicu pripremili kratke 'upute za korištenje'

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović opet će u studentske klupe. Mnogima će to zvučati nevjerojatno, ali predsjednica je odlučila upisati doktorski studij na smjeru 'Međunarodnih odnosa' na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. 

Na tom fakultetu Grabar Kitarović je 2000. godine magistrirala iz tog istog smjera. S obzirom da je prošlo punih 15 godina otkako je napustila studentske klupe, odlučili smo priskočiti predsjednici u pomoć i napraviti kratki šalabahter kako bi se što brže snašla u novoj - staroj ulozi. 

Pa počnimo s onim što je najbitnije. 

Gdje popiti kavu?

Pretjerano uživanje u kavi i ostalim više ili manje toplim napicima zasigurno je nešto što povezuje većinu studenata na FPZG-u. Taj plemeniti napitak studentima je toliko mio da ih ponekad, poput lošeg društva, odvede s pravog puta, pa umjesto na obaveznom predavanju ili ispitu završe u kafiću. 

Njih je pak u blizini FPZG-a zaista pregršt. Odmah iza ugla nalazi se legendarni GP, ali i Tvornica Kulture koja osim prostranog unutarnjeg prostora nudi i raskošnu natkrivenu terasu. 

PIXSELL / Utučeni studenti i vječna dvojba - kamo na kavu?

S druge strane Šubićeve ulice nalazi se Hocus Pocus, kafić s titulom 'najfensi' kafića u blizini FPZG-a. Alternativci ga izbjegavaju u širokom luku, kao i oni čije se kave pretvore u cjelodnevni boravak. A takvih je mnogo. Znamo, isprobali smo na vlastitoj koži. 

Za sunčane dane predsjednici preporučamo kratku šetnju do Branimirove ulice i odabir terase ispred Luja, Don Quijotea ili Madisona. Ni s jednom od njih ne može pogriješiti. Za 'jednu s nogu' u jednadžbi je i Klub studenata FPZG-a koji u dvorištu ima svoj improviziran kafić gdje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osim toplog napitka može osjetiti i bilo studentske populacije - njihove brige, ideale, želje i nade. 

Google Maps / Crvenim markerima označeni su kafići 

Gdje pojesti nešto?

Školarina će predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović stajati 60 tisuća kuna. To konkretno znači uštede na a) literaturi, b) hrani. I ne, na kavi se ne štedi. Odmah uz Branimirovu tržnicu nalaze se dvije ćevabdžinice, no studentski si džep njih može priuštiti možda jednom mjesečno. 

Zbog toga se migracije studenata FPZG-a nakon predavanja odvijaju u sva smjera: prema Studentskom Centru u Savskoj ulici (tramvaj broj 2!) te prema menzi Ekonomskog fakulteta (tramvaji broj 9 i 17!). Prema istraživanju portala Srednja.hr, 'Ekonomija' ima daleko najlošiju menzu u gradu, dok su hranu na 'sporoj liniji' u SC-u ocijenili s ocjenom 6/10. 'Brza linija' prošla je nešto bolje, no to nije ni bitno, studentima masni fast food nikada nije bio mrzak.

PIXSELL / SC u Savskoj /

Nadalje studenti na 'brzoj' često obnavljaju zalihe za siromašni studentski frižider. Paštete, sokovi i namazni sirevi tu su prava 'bagatela'. Predsjednice, nadamo se da pažljivo pratite i zapisujete u tekicu. 

Što je s prijevozom?

Švercanje. Predsjednica će biti studentica, a studenti nikada, unatoč subvencijama, nemaju novca za prijevoz. Iako kontrolori u tramvajima često nemaju milosti, vjerujemo da će imati razumijevanja za nekoga tko nosi titulu predsjednice države. Predsjednici 'na ruku' ide i činjenica što živi samo nekoliko minuta pješice od fakulteta. 

Kako završiti studij?

Skripte. Kada su skripte u pitanju, ne postoje studenti marljiviji od onih koji pohode FPZG. Uz kafić 'GP' se nalazi jeftina fotokopiraona koju svakako preporučujemo, kao i font veličine '4' za šalabahtere. Prepisivanje je također jedna od opcija, no tako nešto zaista ne bi priličilo jednoj predsjednici. 

Savjetujemo joj također da se naoruža živcima pri čekanju pred referadom što često zna biti i mukotrpno i dugotrajno. 

-

Na kraju svega, savjetujemo predsjednici da se 'primi knjige' koliko će to biti moguće i da izbjegava loše društvo. I naravno, želimo joj mnogo, mnogo sreće! Oči nacije uperene su u njene kolokvije! 

PIXSELL / Ulaz na FPZG za vrijeme 'blokade' prije nekoliko godina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.