Obavijesti

Kolumne

Komentari 87

SDP traži opoziv Marića. Most sada više nema previše izbora

SDP traži opoziv Marića. Most sada više nema previše izbora
1

Lako je bilo s opozivom Pave Barišića kad je Most bio suzdržan. Sada Božo Petrov i ekipa ne mogu brusiti noževe oko Agrokora, prijetiti hapšenjima, podnositi prijave, a onda poštedjeti ministra iz Agrokora

VIDEO

Miro Bulj se baš dobro toga sjetio.

"Najbolje bi bilo", reče on par dana prije nego što je SDP podnio zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija, "da Zdravko Marić podnese ostavku".

To bi stvarno bilo najbolje. 

U prvom redu, za sam Most.

Najbolje bi bilo da Zdravko Marić učini Mostu jednu veliku uslugu i poštedi Božu Petrova i njegove pravovjerne sljedbenike teškog zadatka da odlučuju o sudbini ministra kojeg SDP u svom jučerašnjem zahtjevu optužuje za sukob interesa u vezi Agrokora.

I ne samo da odlučuju o sudbini ministra, nego još više o vlastitoj sudbini, kao i o sudbini svoje Vlade.

Most bi hapsio u vezi Agrokora, Most podnosi kaznene prijave za Agrokor, Most optužuje sve i svakoga za bujanje problema Agrokora. Oni bi rušili Gazdu i sve njegove jatake, od bankara do političara.

Stoga bi bilo logično da odmah sad smaknu ministra financija koji je donedavno radio u Agrokoru i nalazi se u evidentnom sukobu interesa, ako ne i nešto gore. Ministra iza kojeg je nedavno čvrsto stao premijer Plenković.

Samo, u tom slučaju puca koalicija, pada Vlada i idu novi izbori. 

A Most se dobro sjeća što je bilo zadnji puta kad su išli rušiti jednog važnog HDZ-ova ministra. Zahtijevali su odlazak Tomislava Karamarka, a dobili pad Vlade, raspuštanje Hrvatskog sabora i izvanredne izbore na kojima je ovih 12 apostola jedva spasilo živu glavu.

SDP ih je svojim jučerašnjim zahtjevom ponovno istjerao na čistac.

Doduše, bio je Most nedavno na jednom takvom čistacu, kad se odlučivalo o povjerenju ministru Pavi Barišiću zbog optužbi za plagijat.

Most je tada bio odlučno sudržan, spasivši time glavu premijerovu prijatelju. Maro Kristić je u ime Mosta tada poručio kako oni čekaju odluku Sveučilišta iz Augsburga o tome je li ministar Barišić autoplagijatom došao do doktorata.

Odluka se još čeka.

Malo je, doduše, otežana komunikacija zbog blokade na granicama, pa zato nije do premijera nije stigla friška vijest o tome da je ministar u austrijskoj Vladi dao ostavku zbog plagijata svog doktorskog rada. Ali Most sigurno budno prati što se zbiva u Augsburgu.

I priprema strategiju za Zdravka Marića.

Na prvi pogled, najelegantnije rješenje bilo bi da Most opet bude odlučno suzdržan. 

Samo, Marić nije Barišić, a sukob interesa oko Agrokora, glavne Mostove mete uoči lokalnih izbora, nije tamo neki spor oko navođenja izvora u znanstvenom radu.

Kako Most može poštedjeti Marića, a istodobno brusiti noževe oko Agrokora?

Odnosno, s druge strane, ako je Most već podržao lex Agrokor, onda je red da sada podrži i ministra iz Agrokora.

No, premijer Plenković bi se trebao u ovom slučaju rezolutno postaviti: ili će Most jasno podržati Marića i odbiti SDP-ov zahtjev za smjenom ili će pasti Vlada. A HDZ krenuti na nove izbore nakon kojih će treći puta koalirati s Mostom. 

I sve ispočetka.

Kako bilo, mudri Bulj je u pravu, doista bi najbolje bilo da Zdravko Marić sam ode iz Vlade.

SDP bi to pripisao sebi u zasluge bez opasnosti da izgubi na saborskom izglasavanju, HDZ bi tako izbjegao rizik da pukne koalicija, a Most bi se mogao i dalje busati u svoja junačka prsa bez potrebe da poduzme konkretne korake.

A Zdravko Marić bi otišao svojom voljom.

Tako bi na koncu i moglo biti, ako dođe do tihe i kontrolirane rekonstrukcije Vlade nakon lokalnih izbora o kojoj se nagađa ovih dana u medijima. 

Pa Most može svelikih riječi opet prijeći na sitna djela.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali
SMJENA ILI NE?

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali

Plus+ Karoglan snosi dio krivnje, ali nije kriv za to što je posložena "teretna" momčad koja teško može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, a iskustvo i kvalitetu nikako ne uspijevaju materijalizirati na terenu...
20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...
MUDRE RIJEČI

20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...

Hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, potpisala je brojna djela, među njima i 'Tkanje života', 'Laži naše svakidašnje' i 'Knjigu rastanaka'