Obavijesti

Kvaka24

Komentari 6
Foto: Privatni album
CVJEĆARICA IZ VINKOVACA S MISIJOM

'Cvjećar je prisutan u svim razdobljima čovjekova života, a ja se trudim biti kreativna'

Upoznali smo Blaženku Omrčanin, kvalificiranu vrtlaricu IV. stupnja, vlasnicu cvjećarsko-trgovačkog obrta Frezija, koja, osim što izrađuje nesvakidašnje aranžmane, nesebično prenosi umijeće svojeg zanata novim generacijama

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Cvjećar je prisutan u svim razdobljima čovjekova života, od rođenja pa sve do smrti, govori nam Blaženka Omrčanin, u čijoj cvjećarnici Frezija u Vinkovcima nastaju mnogi originalni i posebni aranžmani. Buketi su to koji će nekome uveličati krštenje, prvu pričest, krizmu, rođendan, diplomu, godišnjicu braka, odlazak u mirovinu, interijer... O kojoj god prigodi da je riječ, složit će se mnogi, buket je savršen dar, predivna dekoracija i pravi "mamitelj osmijeha"

A najveće osmijehe izmamit će upravo buketi s Blaženkinim potpisom, od kojih nijedan nije poput prethodnoga. 

- Uvijek sam htjela biti drugačija u ovom poslu. Željela sam da ljudi, čim vide moj rad, kažu: 'To je iz Frezije!'. Svakodnevno se trudim biti kreativna i neponovljiva, volim se 'igrati' s prirodnim materijalima te isprobavati razne cvjetne kombinacije. Ono što mi je možda najveća radost u ovom poslu je što svaki dan mogu rasti u svom pozivu, a nikad ne moram prestati biti dijete u svojoj razigranosti - kaže nam Blaženka na početku razgovora. 

Malo drugačija i posebnija cvjećarnica

Treba istaknuti kako taj profesionalni rast o kojem govori vrlo vjerojatno ne bi bio moguć da Blaženka nije od početka svoje cvjećarske karijere redovito odlazila na europske izložbe, natjecanja i sajmove te sama sudjelovala na mnogim domaćim događanjima takvog tipa. Bila je čak i na edukacijama kod nekih od najvećih svjetskih dizajnera cvijeća.

- Sa svih tih izložbi uvijek bih se vratila s novim znanjem i hrpom knjiga o aranžiranju. Godinama sam bila pretplaćena na stručnu literaturu vodećeg svjetskog aranžera jer sam znala da želim svojim kupcima nuditi najnovije trendove istinskog i stručnog cvjećarstva. I uspjela sam unatoč maloj sredini u kojoj djelujem. Zapravo, moja mala sredina itekako je cvjetno osviještena - govori nam naša sugovornica, koja je sve svoje bogato znanje usmjerila u stvaranje sasvim drugačije i posebnije cvjećarnice.

7
| Foto: Cvjećarnica Frezija

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Najdraži cvijet - frezija

Na pojedine aranžmane Blaženka zna utrošiti i po nekoliko sati, a za jednostavan i "običan" buket potrebno joj je od 20 do 30 minuta. A osim o složenosti buketa, Blaženkin promet ovisi o dobu godine. Primjerice, u vrijeme adventa ova vrsna cvjećarica često zna ostati na poslu od ujutro do poslije ponoći!

Osvrnuvši se na posljednje trendove u cvjećarstvu, Blaženka nam kaže da voli koristiti prirodne materijale iz okruženja kao dopunu kultiviranim vrstama u buketima, koji izgledaju kao da su ubrani u polju. To su otvoreni buketi, pri čemu se vide pravilno složene i očišćene cvjetne stapke.

- U Hrvatskoj, nažalost, prevladavaju komercijalni buketi umotani u papir, koje struka ne priznaje, ali građanstvu se sviđaju jer izgledaju vrlo raskošno. Zbog velike ponude takvih buketa uvjereni su da je to trend, ali prava je istina da su to buketi za koje i ne morate biti vješt aranžer jer papir sve pokrije - objašnjava nam ova iskusna profesionalka i otkriva nam pritom da joj je već 30 godina najdraži cvijet za aranžiranje frezija

- Odatle i naziv cvjećarnice! A zašto mi je ovaj cvijet toliko drag? Zato što sam ga imala kao corsage na maturalnoj zabavi. Bio je to trenutak najljepšeg dijela mojeg života. Zato sam već tad odlučila da će to jednog dana biti i naziv moje cvjećarnice - prisjeća se.

A koliko je Blaženka ostala vezana za taj dio života, govori i podatak da i dalje posjećuje svoju školu, ali u ovom slučaju u ulozi edukatora. Naša se sugovornica tako već godinama trudi prenositi novim generacijama vlastitu strast i znanje o ovom poslu jer, kako kaže, samo dobra konkurencija donosi vrhunsku kvalitetu u ovoj djelatnosti.

Problemi u industriji cvijeća

Ali ovdje se pritom ne misli na bilo kakvu konkurenciju. Naime, drugi cvjećari zdrava su konkurencija, koja pozitivno utječe na rad malih cvjećarnica, no veleprodaje cvijeća značajno ih ugrožavaju. 

- Svjesna sam da se građanima često više isplati kupovati u veleprodaji nego kod nas, registriranih cvjećara, i to čak nije toliko njihova krivica. Naša stopa PDV-a na cvijeće viša je nego bilo gdje u Europi, pa ne možemo cjenovno konkurirati veleprodajama cvijeća. Već dugo zbog toga svjedočimo i cvjetanju sivog tržišta cvijeća, a pogotovo oko Božića, Uskrsa i Svih svetih, kad neregistrirani i amaterski cvjećari bez ikakve kontrole prodaju svoje bukete preko društvenih mreža - objasnila je. 

Priznanje za 30 godina rada

Blaženka nevoljko priznaje i da se kvaliteta cvijeća koje dobiva, od prije 30 godina - kad je tek ušla u ovaj posao - do danas poprilično srozala. Jedan je to od razloga zbog kojih ova simpatična cvjećarica ima vlastiti vrt, u kojem uživa provoditi većinu slobodnog vremena. Njezina predanost poslu, čak i izvan radnog vremena, nije prošla nezapaženo te joj je Hrvatska obrtnička komora ove godine za dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva dodijelila svoje najviše priznanje - Statuu Zlatne ruke s poveljom.

- U ova moja tri desetljeća rada linija je bila krivudava, posao nije uvijek bio savršen, ali ponosna sam što unatoč svakom problemu na koji sam naišla i dalje postojim. Također mi je drago što sam promijenila svijest o aranžiranju te ostavila neki svoj prepoznatljivi trag u Vinkovcima. Zlatne ruke potvrda su mi da sve ono što sam uložila u posao, u zajednicu i struku u ovih 30 godina nije bilo uzalud. Bilo je čarobno držati Zlatne ruke u svojim rukama - ističe za kraj naša sugovornica.

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno
POČEO JE KAO ŠEGRT

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno

Dok Ilicom prolaze tramvaji i užurbani Zagrepčani, u jednom od prolaza, na broju 54, Franjo Trumbetaš više od 50 godina predano radi u limarsko-instalaterskom obrtu Bovje. Franjo je primjer koliko samo 'majstorsko znanje' može biti vrijedno

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'
OD OŠTARIJE DO RESTORANA

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'

Posao se prenosio s koljena na koljeno i generacije obitelji iz malog naselja Bregi u općini Matulji trudile su se da se ovo vrijedno naslijeđe održi. Obrt i restoran Kinkela danas vodi Ines, koja nam je otkrila kako su uspjeli opstati svih ovih godina
Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'
120 GODINA U POSLU

Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'

Dragan Žambok iz slavonskog sela Ruščice kovački je zanat naslijedio od djeda i oca te ga je, kad je došlo vrijeme za to, prenio na sinove. Iza četiri generacije dugog poslovanja, kako nam objašnjava ovaj vrijedni obrtnik, stoje znanje, rad i upornost